Перфектните сладки за подарък – италиански макаронс

Малко познавам съседите си. Срещаме се понякога на стълбите, но не често. Понякога ринем заедно снега или си кимаме с глава, когато едновременно се засечем на балконите – елементарна любезност и до там. Мили, млади, симпатични, но предполагам резервираността към непознати ще ни държи настрани едни от други, до край.

Преди около месец им се роди бебе. Това не е нещо, което лесно можеш да скриеш – първо заради корема и после.. ами, новородените се чуват и през стените. Зарадвах се, както ме радва всичко ново. Нямах представа какво е бебето – момиче или момче, а и какво значение има. Замислих се, с какво да ги поздравя – като не знам пола на бебето дрешки не вървят. Играчка може, ама е някак само за отбиване на номера. И реших да им сготвя нещо. Нещо, което ще зарадва майката – в крайна сметка на нея и е най-трудно в такъв момент, но в същото време няма да й навреди, ако кърми.

Исках сладки, ама красиви, като за подарък. Не много сложни, не много сладки, но подсилващи. И ето: италиански макаронс. Приличат на френските по съдържание, но са много по-лесни за направа. Започват живота си като топчета, после се разстилат леко при печенето и стават бисквитки. Невероятно вкусни.

ИТАЛИАНСКИ МАКАРОНС

150гр смлени бадеми

70гр захар

2 белтъка

40-50гр филирани бадеми за овалване

В кухненски робот сложете бадемите (не филираните, смлените) и захарта. Разбъркайте леко, докато са добре смесени. Разбийте белтъците на сняг.

В купа изсипете бадемовата смес и разбъркайте с 1/3 от белтъците, с метална лъжица, за да не изгоните въздуха от тях. После добавете още 1/3 и така, до пълно объркване. Става една лепкава, но сравнително лесна за работа смес.

Загрейте фурната на 175˚С.

С върха на пръстите правете топчета и ги овалвайте хубаво във филираните бадеми. Редете в тава, покрита с хартия за печене, на голямо разстояние едни от друго, защото топчетата се разстилат.

Печете за 15 до 17 мин. Когато са готови изчакайте 5мин да изстинат, преди да се опитате да ги отлепите от хартията, защото ще са още меки и влажни.

Могат да се съхраняват  в плътно затворена кутия, много дълго време.

Един отговор на “Перфектните сладки за подарък – италиански макаронс

  1. Чудесен подарък за младото семейство и новият им член. Със сигурност много са се зарадвали, а за вкуса не се съмнявам, че е невероятен! 🙂

Вашият коментар