Френски хляб с печени картофи



Французите, макар всепризнати кулинари, никога няма да престанат да ме стряскат с неочакваните си хрумвания. Точно човек започне да свиква със супа от лук и вино (Френска лучена супа), или с пъдпъдъци в черешов сос, или пуйка с кестени и си казва, че най-страшното вече е минало, нещеш ли изневиделица изскача рецепта за хляб с картофи, и разбива на пух и прах кулинарната ми увереност. В главата ми започват да изникват клисави, брашнени топки, натъпкани с пихтисти картофи и си казвам: това просто няма как да е вкусно!

Естестeствено единственият начин да разбера, е като го приготвя.

ФРЕНСКИ ХЛЯБ С ПЕЧЕНИ КАРТОФИ

800гр брашно

400мл вода, хладка

7гр (1 пакетче) суха мая

5гр сол

5гр захар

250гр картофи

1 глава лук

1 скилидка чесън

Пресен (или сух) розмарин

Зехтин

1 белтък

Нарежете картофите на едри парчета. Сложете в тава, полейте с малко зехтин, посолете и печете на 230˚С около 20 мин. Оставете да се охладят. (Признавам си, аз направих много по-голямо от оказаното количество, защото обожавам печени картофи на фурна. С един куршум – две яденета: картофи за хляба и картофи за гарнитурата на рибката за вечеря.)

Такааа. Междувременно, разтворете захарта и маята във водата. Пресейте брашното в купа, направете кладенче по средата и изсипете водата. Започнете бавно да смесвате водата с брашното, като внимавате на смесеното количество да няма бучки. Това, евентуално ще се превърне в тесто, което трябва да месите около 5 мин. После намажете една голяма купа обилно със зехтин, сложете тестото вътре, като го обръщате няколко пъти, за да се покрие отвсякъде и оставете на топло, непроветриво място около час и ½ за да втаса добре. Аз покривам купата с фолио, включвам фурната много слабо за 5 мин, колкото да се затопли леко и втасвам тестото вътре.

Докато чакате тестото да втаса наситнете лука и чесъна; нарежете картофите на кубчета с големина 1 – 1 ½ см; наситнете розмарина; разбийте един белтък с вилица.

Когато тестото се е удвоило изсипете го върху набрашнена повърхност и го разстелете леко, с длани. Изсипете лука и розмарина и 1/3 от картофите и месете, без да притискате прекалено много – по скоро сгъвайте тестото, докато се поемат подправките и зеленчуците. После добавете и останалите картофи и продължавайте месенето още минутка, като внимавате да не го притискате, за да не сплескате картофите прекалено много.

Накрая разделете тестото на 2 равни части и ги поставете в незалепващи тави за хляб. Оставете да втасат още 45мин, пак на топло и непроветриво. Когато удвоят обема си, включете фурната на 220˚С, налейте в широка, плоска тава вода и оставете да се загрее няколко минути. Междувременно направете няколко резки по повърхността на втасалите хлябове и намажете с разбития белтък.

Пъхнете във фурната и оставете да се пекат с водата около 25мин. Това е, за да се образува хрупкава коричка. После махнете съда с водата, намалете температурата на 180˚С и продължете печенето още 20тина минути.

Хляб се разбира, че е готов като, ако го извадите от тавата и потупате леко по дъното, кънти на кухо.

Един от най-прекрасните хлябове, които съм правила/яла. Французите го направиха отново!

5 responses to “Френски хляб с печени картофи

  1. Ами французите са си французи, две мнения по въпроса няма:) И тук са показали, че са непредвидими-като предложение на съставки! Хубав ден:)

  2. Това, което ме изуми е, че хляба бухна божествено. Аз се притеснявах, че с всичките тези зеленчуци може да се овлажни и да стане клисав – напротив, стана страхотен като тектура.
    Много обичам да меся хляб, особено когато ми се получава🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s