В моят хладилник винаги има рикота. Фактът, че се разваля трудно (заради добрата опаковка за щастие, а не заради наличието на 105 Е-та) и че става за сладки и солени ястия ме омайва. Винаги намирам за какво да я ползвам. Понякога, както в тази рецепта, рикотата изхранва цялото семейство. Друг път правя десерти или салати.
Преди да пристъпя към описанието на рецептата искам да ви предупредя: рецептата, която пиша днес е леко гениална. Преди около 2 години, след многогодишни кожни проблеми бях диагностицирана с глутенова и белтъчна непоносимост. Не алергия, просто не успявам да се справя с храносмилането и всичко, което остава в организма се трансформира в прекрасни, зрели кожни проблеми. Когато не ям нищо от бяло брашно, не консумирам сирене и мляко небето е безоблачно…обаче, както може би сте чели
тук аз не съм от хората, които ще се примирят лесно с неяденето на определени неща. Затова се опитвам да заобиколя стената.
Месеци наред се опитвах да пека изцяло пълнозърнест хляб. Да пия кафе със соево мляко и дори да не купувам сирене. Честно, животът започна да има по-малко смисъл. 🙂
Хлябовете, които пекох бяха клисави и незадоволителни. Кафето горчиво, а липсата на сирене в хладилника ми запушваше всички антени и режеше крилата на гениалността в готвенето. Реших, че компромисът е единственият път напред.
Тестото, което представям тук си е лично мое изобретение, което няма да ви заблуждавам, беше и малко плод на грешка. Състои се от пълнозърнесто брашно, което прави всичко здравословно, но клисаво И малко брашно с набухватели, което дава на тестото вдъхновението да бъде едно по-добро тесто.ГАЛЕТ С РИКОТА, ПАТЛАДЖАНИ И СВЕЖИ ПОДПРАВКИ
ТЕСТОТО:
190гр пълнозърнесто брашно
60гр брашно, което набухва само
120гр студено масло
60мл студена вода
2с.л лимонов сок (задължително прясно изцеден)
една шепа от ситно накълцаните подправки
ПЪЛНЕЖ:
1 патладжан
1 опаковка рикота (250гр)
25гр босилек
10-15гр мента
3с.л зехтин
сол, пипер
В кухнески робот сложете маслото, нарязано на кубчета. Добавете брашната и завъртете, докато стане на едри трохи. Пренесете в купа и добавете водата, лимонов сок и подправки. С върха на пръстите, или метална лъжица ако сте сръчни, омесете твърдо тесто. Колкото по-бързо го правите, толкова по-въздушно ще е. Обработвайте само докато се получи топка. Ако е нужно добавете още
пълносърнесто брашно. Не всяко брашно поема течности по един и същи начин, но не прекалявайте – малко влажност няма да навреди, а това тесто е маслено и не залепва. Сложете го в тава (най-добре керамична или стъклена) и го разточете или разстелете с пръсти до около 4мм дебелина.
Загрейте фурната на 190С.
В друга купа смесете рикотата, сол, пипер и всички останали свежи подправки.
Нарежете патладжана на кръгове и запържете леко в зехтин.
Върху разстланото тесто нанесете рикотата на дебел пласт в средата. Оставете около 5см по краищата за загъване. Подредете патладжаните, после загърнете краищата. Ако са залепнали ползвайте шпатула, за да ги отлепите.
Пъхнете във фурната, по-средата и печете около час (или докато изглежда изпечено – златист цвят и т.н други признаци).
Оставете да изстине около 5мин, преди да нарежете, защото рикотата е прекалено мека и не е красиво 🙂
Галета е прекрасен и студен.
Много лошо това с глутена, но хубавото е че сега се намират много неща по магазините и се понася по-лесно. Галетът изглежда много добре, предполагам че и толкова ароматен. Поздрави за теб 🙂
Дани, не ми е трудно – аз и преди избирах какво да ям внимателно. Сега съм малко по-информирана какво ми вреди. Галетът е приказен 🙂
Поздрави!
Здравей!Дали мога да заменя рикотата с котидж сирене,че такова имам в хладилника?
Дани, не виждам причина да не може. Котидж сиренето се поддава на термична обработка и също не е солено или сладко… Давай смело, а после сподели резултата.
Успех!
Ооо, страхотна рецепта.. Скоро не бях попадала на нещо интересно с патладжан, веднага ще я пробвам. Благодаря.