Индийска леща (Tarka dhal)

Дал (Dhal) е много популярно индийски ястие, което може да бъде основно или гранитура. Приготвя се от червена, лющена леща. Тя е по-малка от кафявата леща, с която сме свикнали в България и най-важното ѝ качество е, че няма обвивка. Вкусът е много наситен. На цвят е от оранжева до почти червена.

Дал съществува в хиляди разновидности – дал кор, дал макани, туур дал. Общото между всички дал-ове е, че лещата, заедно с лук и други зеленчуци се сварява докато стане на каша. Много западни готвачи препоръчват дала да се пюрира след сваряването, за да се получи идеално гладка консистенция. Индийците обаче не ползват пасатор, а оставят лещата да се вари с часове, на слаб огън, докато формата на зрънцата окончателно предаде богу дух и всичко стане на прекрасна, гъста каша.

Акомпанимента на този дал – Тарка, е всъщност запръжка. Приготвя се отделно от лещата, като лук, селъри, люти чушки и подправки се запържват в пречистено масло (ghee).

ТАРКА ДАЛ

400гр червена леща

1 глава лук

2-3 стръка селъри

Люти чушки или лют червен пипер

1 скилидка чесън

1-2 дафинов листа

Пресен кориандър

½ ч.л кориандър на прах

½ ч.л. джинджифил на прах

½ ч.л. кимион на прах

Масло

Сол

1,2л вода

Всички зеленчуци се накълцват на ситно. Измивате лещата, поливате с водата и слагате дафиновия лист, половината от всички зеленчуци и също толкова от подправките. Оставете да къкри дълго, дълго на слаб котлон, като може да доливате вода от време на време.

Междувременно, в тиган, сложете маслото и запържете останалите зеленчуци и подправки. Това е тарка. Прави се при силен котлон, при непрекъснато бъркане. Запържете ги до покафеняване на краищата. Трябва да се усеща леко карамелизиране, а не само да са задушени в маслото.

Когато дала е готов, има се предвид напълно разкашкан, можете да сервирате. Сипвате в купи, добавяте отгоре тарка и накрая гарнирате с пресен кориандър.

Върви прекрасно с Кобра.

2 responses to “Индийска леща (Tarka dhal)

  1. Искам само да вмъкна, че селъри не е българска дума., а английска – celery На български е целина! Иначе рецептата е интересна, ще се пробва!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s