Френски соленки

Тези топящи се в устата, френски соленки са находката на януари. Наложи се да приготвя солидно количество храна за едно малко парти (едно от онези събирания, на които никой не отива да се нахрани, но всякаква храна е добре дошла) и между двойните дози канелени охлюви, тройни дози овесени бисквити (Забележете снимката на овесените бисквити – една от първите ми публикации в блога 🙂 Не че сега съм супер фотограф, но поне успявам да фокусирам – имам напрдеък!) и всякакви други дребни сладки открих, че нямам нито една рецепта за соленки. Ако ме попитате за любими сладки веднага бих изброила поне десет вида, но сериозно се затрудних в изборът си на рецепта за соленки.

Разтворих любимата си книга за помощ, когато вече е прекалено късно за каквито и да били експерименти (която удобно се казва простичко: Baking) и попаднах на тези традиционни, френски соленки със сирене и сусам. Правят се изключително лесно и бързо, става огромно количество от посочените продукти – 60 до 80 (зависи от формата, която ще изберете; ако е по-голяма стават по-малко на брой)  и са ронливи и топящи се в устата като нищо друго на света.

ФРЕНСКИ СОЛЕНКИ СЪС СИРЕНЕ И СУСАМ

150гр масло на кубчета

150гр брашно (може да е нужно и повече)

150гр сирене, кашкавал или каквото имате в хладилник. Аз ползвах 40гр настърган пармезан и 120гр кашкавал. Знам, че е повече от 150, но не ми се искаше да остава в хладилника 10гр кашкавал или пармезан и затова сложих всичко.

1 жълтък

Сусам за поръсване

В купа настържете сирената. Добавете брашното и разбъркайте с пръсти. Добавете маслото и втрийте набързо в брашното и сирената до получаването на едри трохи. Сложете жълтъка и месете около минута, докато се получи тесто. Не е нужно да е гладко или добре омесено – важното е да става на топка. Работете бързо, за да не се разтопи маслото. По-късно малките бучки масло разделят тестото на тънки кори и соленките стават въздушни и топящи се. Увийте в плик или прозрачно фолио и сложете в хладилник.

През това време постелете с хартия за печене големи тави – аз ползвах тавата на фурната и една силиконова постелка. Загрейте фурната на 200˚С.

Поръсете гладка повърхност с брашно. Разточете тънка кора (2-3мм) и с произволно избрана формичка режете фигури в тестото- ако нямате фигурки и чаша с тънки стени става. Подреждате в тавите, поръсвайте със сусам и печете. Изрезките правите отново на тесто, увивате във фолио и държите в хладилник докато едната тава е готова и е време за следващата.

Готови са за около 20мин, но изчакайте леко да изстинат, преди да ги вадите от тавата, защото са много деликатни.

Прекрасна рецепта за без-соленковия ми архив. Сигурна съм, че към тези ще се присъединят и много други.

9 отговора на “Френски соленки

  1. Pingback: Е, браво! « Жълтурчето·

  2. Pingback: Ох. Размеквам се :) « Жълтурчето·

    • смених меслото с животинска сметана 200гр 150гр олио сол 1 ч.л.1бакпулвер около 500гр брашно клевър всичко от Билла скъпо излиза но е за скъпи гости от Италия да речем

  3. Pingback: Една малка Коледа « Жълтурчето·

Вашият коментар