Бърз за приготвяне този… хм, сладкиш? е прекрасен за похапване между похапвания. Нещо като браунита, но тънки и хрупкави, тези късчета енергия са любими на тинейджъри и всички, за които е задължителна (или пожелателна) закуска в 16:00, след следобеден сън.
Значи представете си: ден само за себе си, в който сутрин (около или след 10) ви носят кафе в леглото. Докато си четете любимото женско списание/блог за храна/книжка, си пиете кафето, с един шоколадов чипс. После лежерен обяд с приятелки, кротък шопинг (всичко ви стои пре-крас-но!) и прибиране у дома за следобеден сън, за да сте свежа и духовита на партито довечера. Съпругът ви прави парти по случай хуманитарната си наградата, която е спечелил защото е спасил цяло село в Африка и международна организация го награждава с 1 000 000 $. След съня пиете ментов чай с още едно парче шоколадов чипс и светът е идеален.
Не е възможно това да се случи? Знам.
За сметка на това всичко, което ще ви кажа, за шоколадовия чипс си е чистата истина: прави се бързо, пече се бързо и е много вкусен.
ШОКОЛАДОВ ЧИПС
110гр масло
50гр натурален шоколад
1 ч.л нескафе
100гр захар
1 яйце
Ванилия
Щипка сол
30гр брашно
75гр орехи, нарязани на едро
Затоплете фурната на 180˚С.
В тенджера, на средно силен котлон, разтопете маслото, като го оставите да цвърчи, но не и да загори (около минута). Махнете от огъня и сложете начупения на блокчета шоколад и нескафето. Бъркайте с лъжица, докато шоколада се разтопи (около минута). Добавете захарта, яйцето, ванилията, солта и брашното. Бъркайте, докато всичко е хомогенно (около минута).
Постелете тава с размери 40см/25см (или кръгла, с диаметър 30см, но така по-трудно ще постигнете красиви и равни парчета) с хартия за печене. Изсипете сместа в тавата и поръсете с орехи.
Печете около 15мин, по средата на фурната. Ако ги обичате по-меки и сочни извадете по-рано.
Ако искате да са наистина хрупкави ги оставете поне за 15мин. Важно е да ги нарежете докато са топли, защото ще започнат да се чупят.
Наистина няма пълно щастие, но има този шоколадов чипс, който прави света да изглежда много по-добър.
Никога не съм била на токчета за една личност.За него -всичко.Зная само че понякога съм лъгана …от други…а това не ми е по вкуса.
Здравейте,
рецептата е доста интересна и планирам да я изпробвам. 🙂 Не става ясно обаче нес кафето кога се добавя към сместа.
Поздрави!
Илиян
Илиян, прав си! Пропуснала съм да го спомена – добавя се с шоколада, за да се разтопи в маслото. Вече е поправено и в рецептата. Благодаря и приятно хапване на шоколадов чипс.
купих си дом. робот. в рецепта за козунак-с дом, робот-има съставка “шок, чипс“, но това, което предлагате е вид сладкиш- много шикозно, но мисля,че не е това,което търся. определено ще се възползвам от предлойената рецепта
Pingback: Шоколадов чипс | Bulgarian Blog·
М-м-м, ми лайк:))) Какво ще кажеш, нали рецептата няма да пострада, ако удвоя шоколада?
Нищо не може да пострада от двойна доза шоколад 🙂 Само че е сигурно, че няма да могат да станат твърди. Ако си ОК с това – удвоявай!