Спаначено ризото



В дъждовни дни, като днес, често ми се иска да се свия на топка и да не мърдам. Бедата е, че в същото време ми се иска да хапвам топла храна, а някой трябва да я сготви (което неминуемо изисква размърдване). Тогава прибягвам до 7 минутните вечери – рецепти, които мога да правя със затворени очи, минимална концентрация и минимално количество продукти.

Ризото ме научи да правя Джейми. Не, не на живо – по интернет. Но откакто знам неговата рецепта за ризото престанах да експериментирам, с каквито и да било други. Тя, рецептата, е съвършена.

СПАНАЧЕНО РИЗОТО

1 глава лук

1 стрък праз

Бучка масло

Зехтин

200гр. ориз Арборио (с никакъв друг не става)

400мл горещ бульон или вода

20гр. сушени гъби (манатарки)

150гр пресен спанак, нарязан на много едро

Сол

Пипер

100гр. козе сирене

Започнете, като накълцате лук и праз на ситно. Аз ползвам моя блендер, който се справя с тази задача за под 3 сек. На среден огън разтопявате бучката масло, и зехтин (колкото ви душа иска. В моя случай 2-3 супени лъжици), слагате накълцаните зеленчуци в тенджерата и задушавате, докато леко започнат да се оцветяват -5-6мин.

След това добавяте оризът и леко повишавате напрежението (огъня). След минута-две зрънцата на ориза започват да ставал леко прозрачни по краищата. Това ни е целта. Слагате гъбите, бульон и спанака и бъркате – не енергично, а леко, за да се обедини всичко.

Една скоба за бульона: не слагайте кубчета. Ако нямате домашен сложете вода, непременно гореща или вино и вода. Кубчетата имат тежък, химически аромат, а спанака и козето сирене са много нежни съставки и ако сложите нещо много силно отгоре просто ще убие всичко друго.

Намалете огъня много и оставете да къкри, като разбърквате често, за да се уверите, че не загаря по дъното и че има достатъчно вода. Ако няма доливайте –единственото условие е да е гореща.

Когато зрънцата ориз са сварени – меки отвън, със съвсем малка твърдост вътре, не се притеснявайте да ги тествате – ризотото е готово.

Изключете котлона; сложете още малко маслои 2/3 от сиренето натрошено. Разбъркайте, сложете капака и оставете 2мин да си ‘почине’. Това е важно, защото оризът бавно попива още от соковете около него и ще го направи още по-вкусен.

Сервирайте, поръсено с остатъка от козето сирене и прясно смлян черен пипер.

4 responses to “Спаначено ризото

  1. Звучи чудесно🙂
    Не съм готвила ризото до сега, но се надявам да се справя.
    Благодаря за рецептата

    • Разбира се, че мисията е възможна. Един съвет: каквото и да се случва не се панирайте – ризотото се готви бавно и винаги има време за реакция. Успех!

  2. Pingback: Спаначено ризото | Bulgarian Blog·

  3. Моля те, кажи за ориза, защо само такъв?
    аз наскоро купих такъв ориз и за мен е пълна катастрофа – и мит, и немит, все се слепва на ужасна каша и никой не иска да го яде:/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s