Тайната съставка на Моята Доматена Супа

Когато му за-есен-и на човек, първото нещо, което му хрумва, е какво ядене е подходящо да се хапва сега. Под „човек” в случая трябва да разбираме „жена”, а под „жена” – мене. Да, първото нещо, което ми хрумва, когато настъпи промяна – сезонна, хормонална, лична или обществена, аз първо мисля за храна.

Така например, когато миналата седмица имах един ужасен ден, не се вкиснах толкова, че нищо не вървеше, а че ми се прияде наан и нямаше кой и как да ми го направи. Легнах си крива и сънувах как ям истинска италианска чабата, и се чудя как им се получават тези прекрасни шупли в чабатата на тези италианци – моите никога не стават така. Няма да ви занимавам с проблемите на подсъзнанието си, много са. На заинтересованите само ще кажа, че лечението с храна много помага, а за останалите направо ще премина към супите и тайните им съставки.

Помните ли в началото на „Кунг-фу панда” (по-известно в нашето семейство като „Кунг-пу фанта”, заради 4-фодишният Ф., който не знаеше какво е панда, но за сметка на това обожаваше фанта..), та в началото на филма бащата на главния герой имаше ресторант за супи и му обещаваше някой ден да му каже Тайната Съставка, за да може един ден да поеме бизнеса. Ето и аз сега ще ви разкажа за Моята доматена супа и Нейната тайна съставка.

ДОМАТЕНА СУПА

1 глава лук, накълцана на ситно

2х400гр консерви домати

4-5 сушени домати в зехтин

3с.л. Уостършър сос

Зехтин

Босилек – сух или пресен

Яйца, за колкото човека готвите

В тенджера с капак сложете щедро зехтин и задушете 10тина минути нарязания на ситно лук. Отворете консервите и добавете доматите. Напълнете една от консервите с вода и я добавете към супата. Сложете част от босилека, сушените домати (ако в тях има и чесън добавете и него), разбъркайте добре, намалете огъня, сложете капака и оставете супата да къкри слабо около 15мин. Обикновено не се налага да я разбърквате – доматите имат навика да врат силно и да пльокат, но все пак всички зависи от силата на котлона, дебелината на дъното на тенджерата и големината на парчетата домати, така че хвърляйте по едно око, поне в началото, за да сте сигурни, че не загаря по дъното.

След като супата е започнала да се сгъстява добавете и… та-да! – Уостършър соса. Това е сос, който се ползва в коктейла Блъди Мери. Може да прочетете в Уикипедия какво представлява, а аз ще ви разкажа какво прави с една обикновена доматена супа. Преди да го добавите доматената супа е леко кисела, леко сладка, не много наситено доматена, а по скоро е като сок от домати. След като го добавите обаче, след всяка лъжица супа, в устата ви, ще избухва една доматена експлозия от вкусове и послевкусове, ще ви мирише на домати огрени от слънцето, пръст и треви, ще ви се струва, че дълбочината на вкусовете няма край – най-напред е леко пеперлива, после леко люта, после силно доматена, а накрая лимонено кисела и приятно морско солена.

Ох, изморих се от толкова емоции.

Оставете супата да къкри още известно време – около 10мин, докато стигне гъстотата, която ви харесва. Аз я обичам много гъста. Точно преди да сервирате я пасирайте – като внимавате да не пропуснете целите сушени домати, разсипете в купички, които издържат на топлина и чукнете внимателно по едно яйце във всяка порция.

Включете горния реотан на фурната и поставете купичките да се изпече яйцето. Аз обичам рохки яйца, затова дебнех през цялото време кога ще се сготви белтъка, за да ги дръпна от огъня. Вие можете да ги оставите да се пекат колко дълго желаете.

Поръсете с още босилек и поднесете с хрупкав хляб.

Честита есен!

29 responses to “Тайната съставка на Моята Доматена Супа

  1. една от любимите ми реплики от филм. героинята е известна с това, че прави най-добрия ябълков пай в щата. по тайна рецепта, предавана от поколения, съдържаща тайна съставка.
    (ябълковият пай е свещена американска традиция в този щат.) и накрая тя сподели тайната с някого: ‘…слагам круши’🙂

  2. Ти надали подозираш какво си направила с мен… да имат късмета в Кафуланд да го нямат тоя сос! Днес!
    Между другото навремето една съквартирантка правеше нещо подобно – казваше се Бял остров в Червено море, но не печеше яйцето, а пускаше яйца едно по едно в супата (както се правят яйца по панагюрски), после ги вадеше настрани, за да ги сервира по едно в паничка. Много хубаво се получаваше с това яйце, попило доматения вкус.

  3. Чакай да обършем муцката ,че се окапа.Мога и да оближа.Ама нали е неудобно на публични места.Ще ползвам салфетка.Със соса – не знам.Ще го търсим.

  4. Хахаха, по нечленоразделните коментари по-горе разбирам, че рецептата ви е харесала. Така и трябва🙂
    И да пишете как е станала, ей!

  5. Да живее СУПАТА!…:)Тази ще я опитам, обещаваща е!
    А сос „Уорчестър“ го има на много места, той се използва за основна подправка за „ШепърдПай“ и много върви с картофена салата.
    Да ви е сладко на всички експериментатори!

  6. Нямам доматки, тъй че ще отложа супата за по-добри дни, но сложих от тоя сос в овчарския пай… преглът, мляс, преглът! Браво!:))))

    • Тази супа ще е актуална поне още 6 месеца, а после ще напиша студената и версия, за да може да се наслаждаваме на доматени супи forever! …преглът, мляс, преглът и аз🙂

  7. много свеж постинг🙂. аз изхвърлих един сос Уорчестър преди време, защото го ползвах само за салата Цезар, но сега като гледам тази супа, ще взема да закупя отново. поздрави и приятна почивка!

    • О! Уорчестър ли се чете на български. На английски е едно такова придихано – не знаех как да го напиша.. дали да го поправя в поста?

      • направих тази супа и много ми хареса. личното ми предпочитание клони към без яйце, но с този сос е супер. Сега за соса🙂, наричам го така, тъй като така го бях срещала в една готварска книга и съм чувала да го произнасят по този начин в БГ, но от мързел никога не бях поглеждала какво пише на етикета. Сега като ми забеляза мисля, че си права – не е Уорчестър при всички случаи. Поздрави и мерси за рецептата!

  8. Този път ще се опитам да се изкажа по-членоразделно, макар че още преглъшам. Пробвах я! Върховна! Точно заради „тайната съставка“- с нея някакви си домати с лук стават абсолютна магия! И да си кажа- сигурно и без мен ще се сетиш, че е още по-върховно да поръсиш върху яйчицето пармезан или какъвто друг кашкавал обичаш, та и той да се разтопи.Айде пак „преглът, мляс“! All the best and my respects!

  9. Може ли да остана по-назад и аз🙂 и снощи въпреки спряната вода, я спретнах тази супичка. Може би трябва да уточня, че готвени домати не обичам, ама виж в тази супа много ги харесах🙂 Аз добавих една лъжичка захар по примера на доматения сос, който правя и да убие малко киселината на доматите, но иначе си спазих рецептата точно🙂
    Сега ме гложди едно такова любопитство да пробвам тайнството на тайната ти съставка и да го пропусна следващия път, ама вероятно няма да рискувам все пак🙂

  10. страхотна! страхотна! страхотна! вчера я направих, а днес няма и грам. май ще трябва да повторя :-)))

  11. искам и аз в хора!;;
    велика рецепта, сил. не, че я последвах, това ми е невъзможно, юноу, дори уорчестър не сложих. само добавих леко люти чушки и целина. и замених босилека с пресен риган. и, разбира се, ползвах пресни домати, но без сушените, защото нямах. но пък сложих яйце! с което искам да кажа – оооо, гуру!:D

    • Да, признавам – много ме намъзява в последно време. Истината е, че готвя. Много. Но не пишаааа, не пишаа.

  12. Pingback: поезията на доматената супа « alia·

  13. Pingback: Официално признавам пролетта за настъпила « Жълтурчето·

  14. Pingback: Какво готвих от вашите блогове тази зима | малки неща·

  15. Таси супича е върховна! Правих я поне няколко пъти досега. Днес отново я готвя, и понеже празнуваме вкъщи рождения ден на малката ми дъщеричка съм решила отново да я направя и да обера овациите.😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s