Маслинена фокача

Обичам маслини. Обичам ги черни и сбръчкани, зелени с бадем, вместо сърце, руси Каламата или брутално червени или зелени, като онези, които видях в Пикадили, но не се престраших да купя, заради шокиращия им цвят.

Маслините са като дънките – easy и си вървят с всичко. Естествено, както и дънките, не са решение за всяка ситуация, макар много хора да мислят противното. За дънките, не за маслините. Хм, това стана малко неясно… както и да е – лошите аналогии са ми специалност, но вие досега трябва да сте свикнали.

Та, за маслините. Има един италиански хляб – Фокача, който е с много зехтин. Когато навън захладнее няма нищо по-хубаво от това да завъртим леко копчето на мазнотомера в посока „Много” и да се наслаждаваме дори на хляб, удавен в зехтин.

Рецепти за Фокача много. Ето една на български, от Йоана и една на английски от The Pioneer Woman.

ФОКАЧА С МАСЛИНИ

500гр бяло брашно

160гр пълнозърнесто брашно

250мл топличка вода

7гр (1 пакетче) суха мая

5-8 супени лъжици зехтин

Шепа-две маслини – без костилки, нарязани

Сол

В купа изсипете водата и маята. Оставете да престои или 5мин, за да се разтворят дрождите и да започнат да действат. Пресейте брашното и го добавете към маята и водата. Преди да започнете да месите добавете щипка сол. Забъркайте продуктите за не повече от 30 сек или докато няма  неоткрити бучки брашно. Сложете 3-4 лъжици зехтин. Месете още 30 сек и стига толкова.

В дълбок съд – тестото ще се удвои при втасването, така че го имайте предвид когато избирате съда, сложете една лъжица зехтин на дъното, оформете тестото на топка и го поставете в съда.

Полейте с още зехтин, за да го покриете хуууубаво – казах ви аз, че съм включила мазномера на MAX., покрийте с фолио и оставете да втаса около 90 мин.

Когато сте готови да печете (тестото се е удвоило) извадете тава с размери 20/30см  и намажете дъното с… да познахте – още зехтин.

В купата, в която е втасвало тестото изсипете маслините и замесете грубо, за да ги поеме тестото. После го сложете в тавата и го разстелете равномерно, като работите с пръсти. Това оставя симпатични следи от пръстите ви по повърхността, която е важен белег за домашна фокача.

Пъхнете във фурната и я включете на 200˚С. Съвсем съзнателно не включвам фурната предварително, защото 15тината мин, които ѝ трябват да загрее са добре дошли за повторното втасване на тестото.

За опичането на фокачата са нужни около 45мин.

Традиционно се реже на плоски правоъгълници или квадрати, но може да я нарежете на каквито форми ще ви върши работа на вас – тънки, дълги ленти тип ‘гризини’ или пък по-къси парчета за загребване от някоя вкусна разядка.

3 responses to “Маслинена фокача

  1. Здравей, поздрави за труда да напишеш статията, но трябва да отбележа, че така приготвената „фокача“, едва ли ще може да се яде. Няма как да обясня какво не е вред, защото трябва да коментирам едва ли не всеки написан пасаж. Останах с убеждението, че никога не си приготвяла фокача, нито си опитвала истинска, защото едно от последните неща на фокачата е да бъде толкова мазна или пък да започне да се пече на студена фурна, което ще доведе до вкисване (вследствие на изнасиленото превтасване), а не до втасване на тестото.
    Ндявам се, коментарът ми да е бил градивен. Пожелавам ти, понататъшни успехи в готвенето!

    • Здравейте, благодаря за коментара. Фокачата на снимката е приготвена по гореописания метод и последното нещо което може да се каже за нея е мазна, изнасилена или вкисната. Наум идват по-скоро прилагателни като: прекрасна и ароматна, вкусна и хрупкава, мека отвътре с малки, солени парчета маслини. Аз лично си пожелавам повече такива фокачи в бъдеще и успехите в готвенето са гарантирани.

  2. Направих я снощи, много вкусна стана. Не съвсем по рецептата: нямах маслини, а сушени домати. Но прочетох нещо в един коментар към фокачата на Йоана, което се оказа вярно: вкусът й се усеща най-добре като я ядеш наопаки: с горната кора към езика, предполагам рецепторите за солено са там.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s