„…aрабско ястие от пасиран патладжан, смесен с разнообразни подправки.” Това е определението на тази разядка, със забавното име Баба Гануш, в Уикипедия. Което е също така дефиниция на това, как дефинициите абсолютно нищо не казват.
Баба Гануш е хиляди пъти повече от патладжан и хиляди пъти по-вкусно от патладжан с подправки. Баба Гануш е върха и няма как патладжан да се направи да е по-вкусен от това! Това е.
Когато за първи път го опитах исках да изям абсолютно цялото количество, ако ще след това да се пръсна и да приключа земният си път зловещо преяла, но много доволна от факта. Признавам си – не успях. Трябваше да спра, защото на масата по случайност имаше и други вкусни неща, които много ме разсейваха. Тогава реших, че следващият път, когато правя Баба Гануш ще направя само това и ще го ям за закуска, обяд и вечеря. Ето този ден е днешният.
БАБА ГАНУШ
3 огромни патладжана
4с.л тахан
3 скилидки чесън
Около 50мл. зехтин
½ връзка магданоз
Сол
Продупчете многократно кората на патладжаните с вилица и ги печете на огън/котлон/фурна до смърт. Не, не се шегувам – за да се получи добре Баба Гануш патладжаните трябва да са почти овъглени, за да може сърцевината да е мека до степен, да се разбърка с вилица до пюре. Никак не препоръчвам ползването на пасатор – ако не можете да получите приятно гладка консистенция с вилица, означава, че патладжаните не са печени достатъчно дълго.
Когато патладжаните са съвършено добре опечени ги оставете съвършено добре да изстинат – важно е, защото са много, много горещи.
Межувременно накълцайте скилидките чесън и връзката магданоз на ситно.
Изстинаха ли патладжаните? Ако да – обелете ги и ги сложете в купа. Добавете тахан, чесън, зехтин, сол и лимон и разбъркайте много добре. Опитайте и ако се наложи добавете още сол, лимон, зехтин… Когато сте доволни от вкуса добавете магданоза и разбъркайте за последно.
Сервирайте с хляб.
Ако го оставите да престои няколко часа, ще е още по-вкусен, защото вкусовете ще са се „оженили” добре, затова го пригответе доста преди сервиране. Не, че ако го сервирате веднага някой ще се оплаче, не… най-много за още да питат…
Баба Гануш
„Арабско ястие от пасиран патладжан, смесен с разнообразни подправки.” Това е определението на тази разядка със забавното име Баба Гануш в Уикипедия. Което е също така дефиниция на това, как дефинициите абсолютно нищо не казват.
Баба Гануш е хиляди пъти повече от патладжан и хиляди пъти по-вкусно от патладжан с подправки. Баба Гануш е върха и няма как патладжан да се направи да е по-вкусен от това! Това е. Когато за първи път го опитах исках да изям абсолютно цялото количество, ако ще след това да се пръсна и да приключа земният си път зловещо преяла, но много доволна от факта. Признавам си – не успях. Трябваше да спра, защото на масата по случайност имаше и други вкусни неща, които много ме разсейваха. Тогава реших, че следващият път, когато правя Баба Гануш ще направя само това и ще го ям за закуска, обяд и вечеря. Ето този ден е днешният.
БАБА ГАНУШ
3 огромни патладжана
4с.л тахан
3 скилидки чесън
Около 50мл. зехтин
½ връзка магданоз
Сол
Продупчете многократно кората на патладжаните с вилица и ги печете на огън/котлон/фурна до смърт. Не, не се шегувам – за да се получи добре Баба Гануш патладжаните трябва да са почти овъглени, за да може сърцевината да е мека до степен, да се разбърка с вилица до пюре. Никак не препоръчвам ползването на пасатор – ако не можете да получите приятно гладка консистенция с вилица, означава, че патладжаните не са печени достатъчно дълго.
Когато патладжаните са съвършено добре опечени ги оставете съвършено добре да изстинат – важно е, защото са много, много горещи.
Межувременно накълцайте скилидките чесън и връзката магданоз на ситно.
Изстинаха ли патладжаните? Ако да ги обелете и сложете в купа. Добавете тахан, чесън, зехтин, сол и лимон и разбъркайте много добре. Опитайте и ако се наложи добавете още сол, лимон, зехтин… Когато сте доволни от вкуса добавете магданоза и разбъркайте за последно.
Сервирайте с хляб.
Ако го оставите да престои няколко часа, ще е още по-вкусен, защото вкусовете ще са се „оженили” добре, затова го пригответе доста преди сервиране. Не, че ако го сервирате веднага някой ще се оплаче, не… най-много за още да питат…
това трябва да се изпробва… 🙂
О, да 🙂
Силве, следващия път ще ти на правя една такава бабина Ганушина бърканица с топла питка. Ти само кажи
Станчеее, Станче – за къде съм без тебе!
Сигурно е много вкусно! И аз правя и обичам такива бърканици, ама все си мисля, че има значение патладжана – има кофти патладжани, които вари ги, печи ги, нищо не става! Но не мога да ги позная отвън! Някой знае ли нещо по въпроса :)))
Каква хубава реклама си му направила на този Баба Гануш. Брой ме зарибена. От година го гледам аз това ястие с интересно име :), но сега като прочетох колко ти е харесало, ще трябва да се пробва. Тъкмо му е сезон на патладжана. Живот и здраве, ще докладвам. Поздрави и хубав ден!
направих този Баба Гануш и много ни хареса. Не можахме да дочакаме съставките да се оженят тази вечер, но утре и това ще се случи. Благодаря за хубавата рецепта!
Pingback: Първи есенни дни в планината и селски хляб « малки неща·
Pingback: Първи есенни дни в планината и селски хляб « малки неща·
понеже нали не е месо, се затрудних на „патладжана се пече до смърт“ 🙂
довечера ще доложим как е.
Колко лимон трябва да се сложи?Ще имам гости след няколко дни и мисля да правя тази разядка,аз лично обожавам патладжан във всякаква разновидност надявам се и гостите да обичат ако не ще се насладим моя човек на тази вкусотия/