Баба Гануш

„…aрабско ястие от пасиран патладжан, смесен с разнообразни подправки.” Това е определението на тази разядка, със забавното име Баба Гануш, в Уикипедия. Което е също така дефиниция на това, как дефинициите абсолютно нищо не казват.


Баба Гануш е хиляди пъти повече от патладжан и хиляди пъти по-вкусно от патладжан с подправки. Баба Гануш е върха и няма как патладжан да се направи да е по-вкусен от това! Това е.

Когато за първи път го опитах исках да изям абсолютно цялото количество, ако ще след това да се пръсна и да приключа земният си път зловещо преяла, но много доволна от факта. Признавам си – не успях. Трябваше да спра, защото на масата по случайност имаше и други вкусни неща, които много ме разсейваха. Тогава реших, че следващият път, когато правя Баба Гануш ще направя само това и ще го ям за закуска, обяд и вечеря. Ето този ден е днешният.

БАБА ГАНУШ

3 огромни патладжана

4с.л тахан

3 скилидки чесън

Около 50мл. зехтин

½ връзка магданоз

Сол

Продупчете многократно кората на патладжаните с вилица и ги печете на огън/котлон/фурна до смърт. Не, не се шегувам – за да се получи добре Баба Гануш патладжаните трябва да са почти овъглени, за да може сърцевината да е мека до степен, да се разбърка с вилица до пюре. Никак не препоръчвам ползването на пасатор – ако не можете да получите приятно гладка консистенция с вилица, означава, че патладжаните не са печени достатъчно дълго.

Когато патладжаните са съвършено добре опечени ги оставете съвършено добре да изстинат – важно е, защото са много, много горещи.

Межувременно накълцайте скилидките чесън и връзката магданоз на ситно.

Изстинаха ли патладжаните? Ако да – обелете ги и ги сложете в купа. Добавете тахан, чесън, зехтин, сол и лимон и разбъркайте много добре. Опитайте и ако се наложи добавете още сол, лимон, зехтин… Когато сте доволни от вкуса добавете магданоза и разбъркайте за последно.

Сервирайте с хляб.

Ако го оставите да престои няколко часа, ще е още по-вкусен, защото вкусовете ще са се „оженили” добре, затова го пригответе доста преди сервиране. Не, че ако го сервирате веднага някой ще се оплаче, не… най-много за още да питат…

Баба Гануш

„Арабско ястие от пасиран патладжан, смесен с разнообразни подправки.” Това е определението на тази разядка със забавното име Баба Гануш в Уикипедия. Което е също така дефиниция на това, как дефинициите абсолютно нищо не казват.

Баба Гануш е хиляди пъти повече от патладжан и хиляди пъти по-вкусно от патладжан с подправки. Баба Гануш е върха и няма как патладжан да се направи да е по-вкусен от това! Това е. Когато за първи път го опитах исках да изям абсолютно цялото количество, ако ще след това да се пръсна и да приключа земният си път зловещо преяла, но много доволна от факта. Признавам си – не успях. Трябваше да спра, защото на масата по случайност имаше и други вкусни неща, които много ме разсейваха. Тогава реших, че следващият път, когато правя Баба Гануш ще направя само това и ще го ям за закуска, обяд и вечеря. Ето този ден е днешният.

БАБА ГАНУШ

3 огромни патладжана

4с.л тахан

3 скилидки чесън

Около 50мл. зехтин

½ връзка магданоз

Сол

Продупчете многократно кората на патладжаните с вилица и ги печете на огън/котлон/фурна до смърт. Не, не се шегувам – за да се получи добре Баба Гануш патладжаните трябва да са почти овъглени, за да може сърцевината да е мека до степен, да се разбърка с вилица до пюре. Никак не препоръчвам ползването на пасатор – ако не можете да получите приятно гладка консистенция с вилица, означава, че патладжаните не са печени достатъчно дълго.

Когато патладжаните са съвършено добре опечени ги оставете съвършено добре да изстинат – важно е, защото са много, много горещи.

Межувременно накълцайте скилидките чесън и връзката магданоз на ситно.

Изстинаха ли патладжаните? Ако да ги обелете и сложете в купа. Добавете тахан, чесън, зехтин, сол и лимон и разбъркайте много добре. Опитайте и ако се наложи добавете още сол, лимон, зехтин… Когато сте доволни от вкуса добавете магданоза и разбъркайте за последно.

Сервирайте с хляб.

Ако го оставите да престои няколко часа, ще е още по-вкусен, защото вкусовете ще са се „оженили” добре, затова го пригответе доста преди сервиране. Не, че ако го сервирате веднага някой ще се оплаче, не… най-много за още да питат…

11 отговора на “Баба Гануш

  1. Сигурно е много вкусно! И аз правя и обичам такива бърканици, ама все си мисля, че има значение патладжана – има кофти патладжани, които вари ги, печи ги, нищо не става! Но не мога да ги позная отвън! Някой знае ли нещо по въпроса :)))

  2. Каква хубава реклама си му направила на този Баба Гануш. Брой ме зарибена. От година го гледам аз това ястие с интересно име :), но сега като прочетох колко ти е харесало, ще трябва да се пробва. Тъкмо му е сезон на патладжана. Живот и здраве, ще докладвам. Поздрави и хубав ден!

    • направих този Баба Гануш и много ни хареса. Не можахме да дочакаме съставките да се оженят тази вечер, но утре и това ще се случи. Благодаря за хубавата рецепта!

  3. Pingback: Първи есенни дни в планината и селски хляб « малки неща·

  4. Pingback: Първи есенни дни в планината и селски хляб « малки неща·

  5. Колко лимон трябва да се сложи?Ще имам гости след няколко дни и мисля да правя тази разядка,аз лично обожавам патладжан във всякаква разновидност надявам се и гостите да обичат ако не ще се насладим моя човек на тази вкусотия/

Вашият отговор на j. Отказ