10 годишно уиски, орехи и круши

Обичам да експериментирам. Обичам и да ям експерименти, приготвени от други. Никога няма да забравя онази торта с боб, която ядох в „Параклиса” във Варна.

Не знам дали още съществува този ресторант, но за мен той е онова, което ресторантите трябва да бъдат –места, на които мога да опитам ястия, скроени от хора с въображение. Хора, които прекарвайки живота си в кухнята не готвят само чушки бюрек/скара/шопска салата, а съчетават вкусове, които на мен не биха ми хрумнали, които използват всичките си познания по химия, за да накарат хапката в устата ми да има вкус, послевкус, текстура, аромат; да се разпада на съставните си части елегантно или с трясък, но със сигурност неочаквано. Останалото е просто тъпчене с енергийни калории, които ние, седейки зад бюра или в колите си или прави, но без особено движение, е последното, от което имаме нужда.

Този кекс е такъв. Торфният аромат на 10 годишно уиски остава да се носи от кекса при забъркването, печенето и поднасянето. Орехите, с леката им горчивина и сложен, несладък вкус са прекрасен акомпанимент – никоя друга ядка не би могла да се противопостави на силата на Лафройг. И накрая е крушата. Фина, отново не сладка, но свежа, е като черешката на тортата, само че бледа на цвят, защото този сладкиш не би могъл да понесе вулгарността на червеното – той е фин, есенен и многопластов.

Преди няколко дни четох за скучните кексове в един блог, който аз много харесвам. Ето сега другата крайност – този кекс е всичко друго, но не и скучен.

КЕКС С 10 ГОДИШЕН ЛАФРОЙГ, ОРЕХИ И КРУШИ

2 круши

40мл 10 годишен Лафройг

140гр брашно

40гр орехи

125гр кафява захар

2 яйца,

20мл мляко

5гр бакпулвер

Масло за намазване на тавата

Нарежете крушите на полумесеци с дебелина 5мм. Загрейте уискито до 35-40˚С и полейте крушите. Оставете настрана. Крушите могат да престоят така от 45мин до 5-6 часа. За рецептата няма съществено значение, защото уискито по-късно се добавя към тестото и това дава основният аромат.

Разбийте с миксер яйцата и захарта. Добавете брашното и бакпулвера и бъркайте още малко.

Добавете уискито, разбъркайте. Добавете млякото, разбъркайте.

Включете фурната на 170˚С.

Намажете тава с незалепващо покритие с малко масло. Изсипете тестото, а отгоре подредете резените круша. Аз много се старах при подреждането, но крушите потънаха при печенето и се оказа, че изобщо е нямало значение как ги слагам…

Печете по средата на фурната около 40 мин. Ако не сте уверени, че сладкиша е добре изпечен направете теста с клечката.

Наслаждавайте се на парче кекс с есенно питие в ръка по ваш избор.

2 отговора на “10 годишно уиски, орехи и круши

  1. много ароматно звучи този кекс. жалко, че нямам уиски у дома, бих го спретнала веднага, но ето повод да се поправи това. абсолютно съм ЗА експериментите! поздрави и хубави дни!

Вашият коментар