Спаначени ньоки

Ньоките (gnocchi) не подлежат на опитомяване – или си ги правиш сам в къщи или ако ги ядеш от пакетче са жилави и лигави едновременно. Ако ги поръчвате в ресторант е руска рулетка какво ще получите – правените на място са прекрасни, купените… ами, това, което написах по-горе.

Аз не обичах ньоки преди да отида в Италия. Всъщност, не познавам европеец, който да обича ньоки, ако не ги е ял в Италия. Те са домашна храна, с която на ресторантите често не им се занимава – първо вариш, после пак вариш и накрая печеш и ако има останали клиенти в ресторанта – сервираш… Или алтернативата е да отвориш пакетче и да забъркаш сос, с надеждата, че никой няма да забележи разликата. Да приближа проблема още повече до нас – това е като сaрмичките – на никой в ресторантите не му се занимава да завива сaрмички, консервите са толкова по-лесни за манипулация от кисели зелеви листа. Затова обаче никой чужденец няма да разбере какъв е вкусът на сaрмите, ако не посети български дом – да му ги завият, да ги похлупят с чиния и да ги варят бавно, докато всички сосове се смесят в една божествена вкусова какофония. И домашен сос бешамел, като кресчендо към нея.

Поувлякох се малко със сaрмичките – вкусна ми е темата, но не съм забравила за какво говорех – ето ги и ньоките:

СПАНАЧЕНИ НЬОКИ

600гр. картофи, обелени и нарязани на едри парчета

350гр спанак, може замразен

150г брашно + допълнително за поръсване

1 жълтък

Сол

Пипер

75г масло

150гр синьо сирене

Пресен босилек

Варете картофите 20мин. Отцедете, върнете обратно на огъня и продължете да готвите на много тих огън докато остатъчната влага се изпари. Смачкайте ги на пюре. Не ползвайте пасатор, защото той ги втечнява леко, което се оказва фатално – по скоро ги мачкайте с вилица, ако нямате подходящ уред. Дори да останат бучки не е зле.

Сложете спанака в тенджера, на среден огън и го гответе докато стане мек и влажен на дъното на тенджерата. Изсипете го в кърпа, съберете краищата и го стиснете здраво, докато цялата влага се отцеди. Съветвам ви да го правите след като леко се е охладил, защото оттичащата се вода много пари.

Сложете картофите, спанака, брашното, жълтъка и поръсете с подправки. Месете, докато се получи тесто, леко лепкаво признавам, но така е до края. Ако, все пак, брашното не стигне да се оформи тесто, означава, че картофите са били водни, а не хлебни. В България, за мое съжаление не разделяме картофите на сортове – за печене, за варене, хлебни, розови… в супермаркета има надпис картофи и това е. Аз обикновено купувам повечко, и като разбера след първото готвене какви са картофите избирам рецептите спрямо тях. Добавяйте смело брашно, но не прекалявайте, да не станат жилави.

Набрашнете ръцете си и гладка повърхност. ‘Разточете’ тестото (разточването става повече като разстилане с ръце, отколкото с точилка), до дебелина 5-7мм. Нарежете на правоъгълници с размер 1 на 2 см. Възможно е, да направите топчета или квадрати – вие решете. Ако правите топчета, смачкайте ги с върха на вилицата, докато оставите отпечатък – стават много класически и красиви.

Загрейте тенджера с вода, до завиране. Пускайте ньоки във врялата вода, достатъчни да покрият дъното, но да не се притискат една-друга. След около 2мин  или когато изплуват са готови. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете да се отцедят на кухненска хартия или мека кърпа без власинки.

Загрейте фурната на 180˚С.

Намажете с олио тава, за предпочитане керамична. Сложете ньоки в тавата, колкото да покрият дъното и не  много на гъсто, поръсете с малко синьо сирене. После пак ньоки и после пак синьо сирене. Нарежете маслото, поръсете го върху подредените ньоки и сирене. Поръсете с пипер и нарязан босилек.

Гответе докато сиренето се превърне във врящ и леко запечен сос. В книгата пише около 10мин, но моят опит показва, че за по-малко от 20 не става.

Книгата отново е ‘The French Kitchen’.

3 отговора на “Спаначени ньоки

  1. Здравейте, за пръв път попадам на блога ви. Тази година за пръв път правих ньоки, но много от нещата, за които пишете не бяха обяснени в моята рецепта и се получиха „лигави“ ньокита. Освен това много ми хареса идеята да се запичат със сирене. Записвам си рецептата, защото бих пробвала втори път. Поздрави.

    • Здравейте Малки неща,
      Добре дошла. Радвам се, че рецептата Ви е харесала. Трябва да отбележа, че основните заслуги за успеха са на писателката на книгата The French Kitchen. Ньоките се получиха вълшебни. Дори се наложи на следващият ден да ги правя пак, защото бяха извикани на бис 🙂
      Успех с повторението и ще се радвам да споделите опит.

  2. Ньоките винаги са ми били трудни за произнасяне, поради незнание на италиански език. Два пъти съм ходила в Италия и там съм ги яла и ми харесаха. Това което чета като рецепта ми се струва, че ще е още по-вкусно. 😀

Вашият коментар