Деца, мама се върна! (Френски Тарт с печени домати)

И то с каква рецептичка! (ау, как мразя умалителни, но 2 чаши вино преди вечеря не прощават). Та, днешната рецепта е Френски Тарт с печени домати, а в момента във фурната кротко се пече пиле със сос от нар и спанак, за което ще пиша някой друг път.

Тарт с домати се оказа забележително вкусен, най-вече заради изобретателността на французите да смесват несъвместимото. И друг път съм писала за техния случай, а сега за малко да пропусна pièce de résistance (тоест горчицата), защото като прочетох, че трябва да смесвам домати и…  хм, горчица си помислих: бльо. Веднага взех смелото решение да не се придържам към рецептата, а да карам през босилека. Докато кротко режех доматите на шайби обаче, ме загложди червея на съмнението – дали няма да изпусна, ако пропусна горчицата… И я сложих!

Деца, беше страхотно!

ФРЕНСКИ ТАРТ С ПЕЧЕНИ ДОМАТИ

За тестото:

200гр брашно

100гр масло, студено, нарязано на кубчета

1 яйце, разбито

За пълнежа:

3 с.л. течна сметана за готвене

3 с.л. Дижонска горчица

10-12 домата, белени и нарязани на много тънки шайби (2-3мм)

Пипер

Зехтин

Сол

За да направите тестото пресейте брашното в купа и с върха на пръстите втрийте небрежно маслото, докато станат трохи. Оставяйте тук-таме бучки масло, изобщо, не се престаравайте със смесването. С помощта на метална лъжица смесете яйцето, като се стараете да не пипате много с ръце, за да не се разтопи маслото. Оформете топка, завийте във фолио и пъхнете в хладилника за 30 мин.

Загрейте фурната на 190˚С.

Пригответе тава, с диаметър 26-30см (за предпочитане с падащо дъно), като я намажете с масло. Разточете тестото и покрийте тавата.

Смесете сметаната, Дижонската горчица и изсипете в тавата. Покрийте с кръговете домати, като подреждате гъсто и красиво. Посолете, поръсете с пипер и печете около 40мин. Може и повече – доматите колкото по-дълго се пекат, толкова по-ароматни стават.

Полейте с малко зехтин преди сервиране. Върви прекрасно със салати или като гарнитура за месо, за по тежки вечери.

П.С. Благодаря Крис, за The French Kitchen!

4 responses to “Деца, мама се върна! (Френски Тарт с печени домати)

  1. Мамче, честно казано ми липсваше, за начина по който поднасяш нещата !
    А рецептата си струва, като чакам и пилето!!
    Поздрави!

  2. Оооооо🙂 Много, много мерси за рецептата! Или ще изнудя някой с подходяща тавичка да ми я направи, или ще си взема такава в новата квартира! Ох, не правиш хубаво, тииии, никак… мамче🙂

  3. Pingback: Да не се чете на празен стомах, криза е! « Жълтурчето·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s