Каш Норге

Докато приготвях този кейк се чудех как да го нарека. Не е киш, защото всички съставки се смесват и пекат заедно. Киш се прави от тестена кора и пълнеж от яйца, сметана и други пожелателни съставки.

Когато смесих всичко се получи една много гъста каша – почти тесто, ама не съвсем. Точно тогава Л. мина покрай мен и ме попита каква е тази каша, която забърквам. Аз му обясних, че е кейк със сьомга, но си няма име, а той предложи да го нарека Каш – от каша и Норге, защото сьмгата ми била от Норвегия.

Рецептата е достатъчна за 6 порции (или 4 „мъжки“ такива). Отнема 15мин за забъркване и 35мин печене.

1

КАШ НОРГЕ

100гр. царевично брашно

300гр. бяло брашно

5гр. бакпулувер

3 яйца

200ml мляко

100ml сметана

200гр кашкавал

100гр сьмга

50ml зехтин

Копър

Настържете кашкавала, нарежете сьомгата на дребно и копъра (ако не е сух). В голяма купа разбийте яйцата, добавете млякото, сметаната, зехтина и всички нарязани съставки. Не слагайте сол – кашкавала и сьомгата имат достатъчно.

Пресейте двете брашна, добавете бакпулувера и смесете с течните съставки. Бъркайте с лъжица, докато се смеси добре. Изсипете в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър 26см, или друг близък по обем съд.

Печете в предварително нагрята фурна на 180˚С за 35 мин. Горната кора трябва да е добре изпечена и зачервена.

2

Сервирайте с малко крема сирене, салати и всякакви други свежи неща.

От днес има едно нововъведение към сайта – всяка рецепта ще съдържа таблица с най-необходимите хранителни стойности за рецептите, който публикувам.

nf

6 отговора на “Каш Норге

  1. Много оригинална рецепта. Изглежда вкусно, и ще трябва да го опитам този Каш Норге 🙂

  2. Благодаря, Виви
    Много е вкусен наистина, но трябва да се яде веднага. Дори и след само ден стоене поразително много започва да наподобява на кръгла тухла 🙂

  3. Това е добре да се знае.

    За уикенда ще направя и от русите браунита 🙂 Това, че моделът е изчезнал значи много 🙂 🙂 🙂

    • О, невероятни са русите браунита, даже не знам дали не са ми по-любими от кафявите браунита, а те досега ми бяха най-любимия десерт.

    • Ией, солени мъфини! Любимите ми! Това ми припомня за едни мини-пайове, които отдавна съм замислила, ммм 🙂

Вашият отговор на a-tipova Отказ