Руси браунита

Тези браунита са пълен негатив на оригинала –  липсва какаото, шоколада е бял, а захарта – кафява! Като вкус са повече като куки, но на квадрат. Ужасно сладки и ароматни заради кафявата захар, може да се ядат с дни, защото, ако се съхраняват правилно, не изсъхват лесно.

И мога със сигурност да кажа, че от русите браунита не се оглупява, но е възможно да се напълнее.

1

РУСИ БРАУНИТА

125гр меко масло

375гр кафява захар

2 яйца

250гр брашно

5ml ванилия

1 пакетче бакпулувер

½ ч.л сол

250гр орехи, нарязани на едро

1 бял шоколад, нарязан на ситно

Маслото и захарта се смесват. Добавят се яйцата едно, по едно. С миксер се разбива добре.

Това е единствената част от рецептата, която успях да разбия механично. Всичко останало се разбърква на ръка и понеже е много гъсто накрая бях доста изморена и отегчена. Резултатът обаче си заслужава!

В голяма купа се пресява брашното, добавя се бакпулувера и ванилията, ако е на прах. Ако е течна се добавя в яйчната смес.

В купата с брашното се изсипват течните съставки и се бърка с метална лъжица. Получава се една много лепкава смес с цвят на карамел. Добавят се орехите, после шоколада.

В тава, с размери 20/20 см., покрита с хартия за печене се изсипва сместа и се заглажда добре. Понеже е много гъста сместта сама няма да сърши много добра работа с разстилането – изпича се  така, както сте я изсипали в тавата.

Пече се в предварително загрята фурна на 180˚С за около 25мин. При браунитата момента с изваждането от фурната е много важен. Ако ги препечем стават сухи, а не влажни и меки. Пробването с клечка не върши никаква работа, защото целта е да ги извадим недопечени, но все пак не сурови.

Моят метод на проверка е да вадя тавата и леко да я разклащам напред назад. Ако е недопечена сместта обикновенно се разклаща сериозно. Ако се раздвижи малко, значи са готови. Ако няма движение сме ги пекли прекалено много и като изстинат ще се вкаменят.

Основното правило при браунитата е – по-добре леко недопечени, отколкото препечени.

Колкото и трудно да е, когато ги извадим не трябва да се режат/ядат веднага. Много са меки и разрязването е направо невъзможно. Когато изстинат, обаче стават вкусни като нищо друго на света.

2Докато снимах модела ми изчезна. Тази хапчица и трохички са всичко, което остана🙂

nf

2 responses to “Руси браунита

  1. Този сладкиш изисква специално внимание. Пристрастяващо вкусен е ! Дори един познат диабетик го прокле, защото не можа да му устои и после имаше проблеми. Правила съм го около 10 пъти за 2м и също беше част от трапезата на прощъпулника на сина ми, която беше събрала все рецепти за капризни сладкомани.
    Пека го обаче 30 мин. На 25 е много течен. Но това всеки си ги намества според фурната. Намалих и количеството захар на 300гр.

    Наистина уникална рецепта!

    • Съжалявам, че приятелят ти е пострадал Милена (може на ти?), но наистина с русите браунита шега не бива!
      Що се отнася до намаляването на количеството захар – това винаги е добра идея, но не винаги ни се получава..🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s