Овчарски пай с вино

Има едни такива рецепти, които като захладнее навън, веднага изскачат от прашните ъгълчета на лятното ми съзнание и се озовават на върха на небцето ми. Преглъщам веднъж-два пъти и веднага знам – хапва ми се ароматно телешко, с картофи и подправки, а за компания – вино. Или още по-добре телешко с картофи ВЪВ вино.

1

Овчарският пай е много традиционна английска рецепта, която разлива благотворната си топлина по всички ъгълчета на тялото, а оттам сгрява и душата. Даже така и казват в Англия – ‘comfort food’, което ще рече храна, която носи покой и утеха на тялото. Има и други такива сгряващи рецепти, но тази ми е особено любима.

Има два вида много подобни пайове – shepherd’s pie и cottage pie. Правят се почти идентично, но shepherd’s pie е с агнешка кайма, a cottage pie с телешка. Аз направих cottage pie, с телешко, но в България и двата пая се наричат овчарски, което е напълно ок, предвид минималните им разлики. Обикновено в пая не се слага вино, а бульон, но аз не можах да се въздържа да не попроменя малко рецептата. За онези от вас, които не харесват да готвят с вино, могат просто да заменят посоченото количество с телешки бульон.

Пая може да се направи в една голяма тава, подобно на мусака, или в индивидуални съдини, както ви е удобно.

2

ОВЧАРСКИ ПАЙ С ВИНО

560гр телешка кайма

290мл червено вино

1 глава лук

2 моркова

1 стрък селъри

1 консерва домати (400гр)

2 с.л. доматено пюре

2 с.л. олио

1-2 дафинови листа

Сол, черен пипер

За картофеното пюре:

750гр. картофи

60мл прясно мляко

80гр масло

Сол, черен пипер.

Нарежете на много ситно лука, селърито и морковите. В тенджера на умерен огън сложете олиото и задушете наситнените зеленчуци за около 5мин. Добавете каймата и като бъркате непрекъснато запържете още 3-4 мин, или докато каймата покафенее. Изсипете цялата консерва домати, доматеното пюре, виното, подправките и оставете да покъкри около 30мин, като разбърквате когато имате вдъхновение.

Междувременно сварете картофите, добавете маслото, млякото и подправките и намачкайте на сухо и бучесто пюре. Не се изкушавайте да го пасирате или да добавяте още масло или мляко, защото докато се пекат на етап ‘две’ пюрето поема от соса на телешкото и ако не е сухо се получава една не много приятна, но не особено красива каша.

След около 30мин къкрене от каймата със зеленчуци ще се е изпарила част от течността, но не напълно. Изсипете я в тава с приблизителни размери 20 на 30см и с помощта на лъжица разпределете пюрето върху нея. Ако искате да стане красиво сложете пюрето в сладкарски шприц, без накрайник и шприцовайте дълги, успоредни линии. Или може да пуснете въображението си на свобода и да измислите и други начини как да направите вашия пай абсолютно красив и уникален.

Когато сте готови със нанасянето на картофеното пюре върху телешкото пъхнете във фурна загрята на 200˚С и запечете за около 30мин.

Прекрасна и лесна рецепта, която заслужено е класика.

nf

3 отговора на “Овчарски пай с вино

Вашият коментар