Има едни такива рецепти, които като захладнее навън, веднага изскачат от прашните ъгълчета на лятното ми съзнание и се озовават на върха на небцето ми. Преглъщам веднъж-два пъти и веднага знам – хапва ми се ароматно телешко, с картофи и подправки, а за компания – вино. Или още по-добре телешко с картофи ВЪВ вино.
Овчарският пай е много традиционна английска рецепта, която разлива благотворната си топлина по всички ъгълчета на тялото, а оттам сгрява и душата. Даже така и казват в Англия – ‘comfort food’, което ще рече храна, която носи покой и утеха на тялото. Има и други такива сгряващи рецепти, но тази ми е особено любима.
Има два вида много подобни пайове – shepherd’s pie и cottage pie. Правят се почти идентично, но shepherd’s pie е с агнешка кайма, a cottage pie с телешка. Аз направих cottage pie, с телешко, но в България и двата пая се наричат овчарски, което е напълно ок, предвид минималните им разлики. Обикновено в пая не се слага вино, а бульон, но аз не можах да се въздържа да не попроменя малко рецептата. За онези от вас, които не харесват да готвят с вино, могат просто да заменят посоченото количество с телешки бульон.
Пая може да се направи в една голяма тава, подобно на мусака, или в индивидуални съдини, както ви е удобно.
ОВЧАРСКИ ПАЙ С ВИНО
560гр телешка кайма
290мл червено вино
1 глава лук
2 моркова
1 стрък селъри
1 консерва домати (400гр)
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. олио
1-2 дафинови листа
Сол, черен пипер
За картофеното пюре:
750гр. картофи
60мл прясно мляко
80гр масло
Сол, черен пипер.
Нарежете на много ситно лука, селърито и морковите. В тенджера на умерен огън сложете олиото и задушете наситнените зеленчуци за около 5мин. Добавете каймата и като бъркате непрекъснато запържете още 3-4 мин, или докато каймата покафенее. Изсипете цялата консерва домати, доматеното пюре, виното, подправките и оставете да покъкри около 30мин, като разбърквате когато имате вдъхновение.
Междувременно сварете картофите, добавете маслото, млякото и подправките и намачкайте на сухо и бучесто пюре. Не се изкушавайте да го пасирате или да добавяте още масло или мляко, защото докато се пекат на етап ‘две’ пюрето поема от соса на телешкото и ако не е сухо се получава една не много приятна, но не особено красива каша.
След около 30мин къкрене от каймата със зеленчуци ще се е изпарила част от течността, но не напълно. Изсипете я в тава с приблизителни размери 20 на 30см и с помощта на лъжица разпределете пюрето върху нея. Ако искате да стане красиво сложете пюрето в сладкарски шприц, без накрайник и шприцовайте дълги, успоредни линии. Или може да пуснете въображението си на свобода и да измислите и други начини как да направите вашия пай абсолютно красив и уникален.
Когато сте готови със нанасянето на картофеното пюре върху телешкото пъхнете във фурна загрята на 200˚С и запечете за около 30мин.
Прекрасна и лесна рецепта, която заслужено е класика.
Повече от класика,а телешкото върви с червено вино и за готвене и за консумация!Поздрави за рецептата!
Изглежда мноого вкусно.Поздрави и от мен.
Много е вкусно наистина. Благодаря за милите думи и от двама ви.