Руло с поширани круши и едно суеверие

През летните ваканции, когато бях малка, често ме заточваха на село за цели месеци. Бяхме 6 внучета, на възраст варираща от едва прохождащи бебета до ученици и баба ми готвеше по цял ден, за да изхрани тази вечно гладна дружина с разнородни нужди. Спомням си я, седнала на стола пред радио-точката да слуша местни клюки и да работи. Ръцете ѝ бяха вечно заети с белене, нарязване, намачкване, разточване и какви ли не други движения, свързани с храноприготвяне. Аз не се увличах много по готвене тогава, повече по яденето, а и баба ми не беше много разговорлива – заета с готвене и слушане нямаше желание да се занимава с мен. Сигурно затова са се запечатали в главата ми малкото неща, който ми е казвала и разказвала. Като например пророческите способности на обелките от ябълки и круши.

Баба ми твърдеше, че ако успееш да обелиш една ябълка на дълга, непрекъсната лента, без да вдигаш ножа или да скъсаш лентата някъде, после внимателно я вземеш и я метнеш през рамо ще се получи първата буква на името на мъжа, за когото ти е предопределено да се омъжиш. И аз естествено, се опитвах да го правя при беленето на всеки плод или зеленчук, който ми попадаше в ръцете. Мятах през рамо обелки от ябълки, круши, краставици и дори банани (с днешната глобализация не се знаеше дали бъдещият ми мъж нямаше да се окаже от Африка, а там ябълки нямат…). Нищо не видях в пророческите обелки, колкото и да се взирах, но навикът си остана. Правя го дори и сега – щастливо омъжена. Като се замисля, баба ми също го правеше, много след като беше прехвърлила петдесетте и никак не ѝ беше вече до мъже и женитби. Надеждата да прочетеш съдбата, да надникнеш отвъд позволеното знание, да разгадаеш бъдещето умира последна.

РУЛО С ПОШИРАНИ КРУШИ и ДЖИНДЖЪР

За крушите:

2 големи круши, обелени, нарязани на 16 полумесеца, всяка

2 лъжици захар (около 50гр)

500мл вода

Ванилия

За рулото:

200гр натурален шоколад

6 яйца

175гр захар

1 с.л. джинджър на прах

За пълнежа:

300гр течна сметана (по-добре да не е растителна)

1 лъжица пудра захар

В две отделни купи разделете белтъците от жълтъците на яйцата.

Към жълтъците добавете цялата захар, без една супена лъжица и разбивайте, докато побелеят и удвоят обема си. Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади.

Разбийте белтъците и една лъжица захар на сняг.

Включете фурната на 180˚С.

Когато шоколадът се охлади (когато потопите пръст е ОК) добавете джинджъра на прах и разбъркайте. После добавете шоколадът към жълтъците и бъркайте бавно и внимателно с метална лъжица, за да не изкарате въздуха от сместа. После добавете белтъците и инкорпорирайте по същия начин.

В голяма тава (тази от фурната, например), застлана с хартия за печене изсипете сместа и я разстелете да е равномерна навсякъде.

Печете в долната част на фурната, за не по-малко от 15 мин. Това руло  е много ‘чувствително’ поради липсата на брашно. Внимавайте да е добре изпечено, но не прекалено сухо.

Извадете да изстине, като го държите покрито с влажна кърпа, за да не се напука повърхността.

Поширането на крушите: Важно отклонение – ако крушите са меки не е нужно да ги поширате. Прави се само, ако са твърди и незрели. Обелете 2те круши и ги нарежете на 16 полумесеца всяка. Сложете на слаб котлон във водата със захар и варете докато омекнат. Когато са готови излейте водата и оставете да изстинат.

Разбийте сметаната със лъжица захар, докато стане на крем.

Когато блата е изстинал го преместете от хартията за печене върху влажна, кухненска кърпа. Разстелете отгоре сметаната. Наредете крушите и навийте рулото много внимателно, за да не се начупи.

Оставете за минутка-две, за да ‘свикне’ с формата. После преместете в сервизна чиния и поръсете с пудра захар.

Това руло е въздушно и леко, вкусно, без да е сладко. Може да бъде много неща – следобедна закуска за кафе, десерт след вечеря, тайно подкрепване, за да издържи човек до следващото хапване. Единственото нещо, което не може да бъде е красиво… Не искайте невъзможни неща – наслаждавайте се на живота такъв, какъвто е в чинията ви.

16 отговора на “Руло с поширани круши и едно суеверие

  1. Сладкишът е разкошен:)
    И ще хвърлям от тук нататък всички обелки зад рамо :)))
    Много хубав разказ!
    От мен, хубаво лято!

  2. Страхотна умопомрачителна рецепта!!! Но ми образува голям проблем- като видя 200 грама натурален шоколад, си го изяждам най-натурално и не успявам да спретна сладкиша, за който е бил предвиден:(( И затова призовавам хуманиста в теб да изпрати по куриер едно парченце, а аз ще си го хапна сладко за твое здраве:)))

    • Милена, заради 3-те удивителни ти пращам 3 парчета 🙂
      А за шоколада има лек – лупи 400гр: 200 за теб и 200 за сладкиша 😀

  3. Pingback: Руло с поширани круши и едно суеверие | Bulgarian Blog·

  4. Много хубава история и весело разказана! Напомни ми за моята баба, на която също тръсваха по минимум 2 внучета (стигащи до 4-6 понякога) и тя също нямаше много време да се занимава с нас. Както каза бабата на съпруга ми наскоро, „Тогава децата не бяха модерни“. С една дума всеки да се спасява как може. Важното беше да оцелеем живи и здрави, а другото беше екстра, за която нито са знаели, нито са можели да си позволят. Поздрави и мерси за хубава рецепта!

  5. Прекрасно и увлекателно разказана история. Винаги съм съжалявала едно време, че не съм си имала баба на село, нашата си живееше с нас в града (не че е било лошо). Но ми е липсвало онова, което са ми разказвали приятели и съученици, убедена съм, че човек трябва да има и такива спомени и мигове.:-))))
    Рецептата ми харесва много, най-вече заради голямото количество натурален шоколад, перфектно за шокохолици.:-))))
    Хубава и по-малко дъждовна седмица!
    Сърдечни поздрави!

  6. Много интересна история 🙂 Ще пробвам да видя дали съм с правилния мъж 😉 Рецептата също изглежда доста вкусна! Поздрави и хубава есен!

    • Защото, мила Мария, блогът ми беше отеснял. Трябваше да си помисля, да полежа на тревата, да понаправя малко други неща, за да се уверя, че наистина го обичам 🙂
      Сега се връщам и обещавам: ще има промени, но ще сме заедно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s