Пиле, мариновано с билки

Мързеливи, първопролетни дни. Изстудено, бяло вино във високостолчести чаши, искрящи на обедното слънце. Аромат на босилек. Миризма на скилидка чесън, зехтин, цвърчащ на дъното на готварски съд, нажежен от огъня и глада.

Твърдостта да ядките или боята на шафран – можеш да се опитваш да ги наподобиш с хиляди химикали, можеш дори да успееш да пакетираш и продаваш лъжата, докато не опиташ истинският вкус. Всички измислици са забравени в момента, в който стриеш листо от риган или връхче копър между пръстите си. Усетиш текстурата и миризмата им остане задълго с теб, попила в кожата и неизтриваема от съзнанието.

Днешната рецепта е точно една такава магия – пиле с билки. Избирам да го сервирам с ароматен ориз, защото това имам под ръка. Топъл, дъхав хляб, сочна салата или още босилек биха били не по-малко достойна компания.

Всичко се готви се бързо, почти толкова бързо, колкото да забъркаш пиле с ориз, което всички си спомняме от детската градина. Да , онова с разкашкания ориз, който се лепи по зъбите и който ще ти изсипят във врата, ако не си го изядеш. Днешната рецепта няма само едно предимство – тя освен вкусна е и умна – ползва само прости, висококачествени продукти, прекрасни за тялото и духа.

ПИЛЕ С БИЛКИ И ЛИМОН

Пиле. Аз ползвах 3 пилешки гърди и 2 бутчета – около 1200гр, охладени

Босилек

Риган

Мащерка

6-7 скилидки чесън, необелени

1 лимон

250мл бяло вино

Сол

Зехтин

Включете фурната на 200 – 220˚С.

В хаванче (или купа) счукайте пресните подправки и зехтина.  Не ситнете подправките, просто ги ‘наранете’, като ги накъсате грубо. Така ще пуснат аромата си най-пълно.

С пръсти загребвайте малко от сместа и масажирайте в месото нежно, но решително, докато ги покриете отвсякъде.

Може да ги оставите да починат час-два, но обедната мараня ме е лишила от всякакво желание за усилие – гладна съм сега и не ми се чака. Подреждам в тавата.

Сплескайте необелените скилидки чесън с плоското на нож. Слагате цяла скилидка, ножа отгоре и натискате с длан силно и решително докато каже: хрус. После в тавата.

Нарежете лимона на кръгчета и наредете отгоре, за да не изсъхва пилето, докато се пече.

Печете в средата на фурната, докато пилето  е леко препечено или докато ви стигне търпението, но не преди соковете от пилето да са прозрачни – явен индикатор, че е безопано да се консумира.

Bon appétit.

6 responses to “Пиле, мариновано с билки

  1. Така си го разказала , че усещам аромата…Звучи чудесно а и в комбинация с бялото вино….мисля че се размечтах🙂 Светъл празник и много усмивки от мен!

    • Мечтите са прекрасно нещо, Лина. Почти толкова хубави, колкото е реалността🙂
      Светъл и щаслив Великден!

  2. Привет от мен, сега открих блога ти и ще ми е много приятно да следя публикациите ти. Обичам да се ровичкам и да намирам нови предложения, с които да разнообразявам трапезата си. При теб е много уютни, красиво и вкусно.
    Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s