Ирландски чаен хляб

Английската традиция за пиене на чай имаше ефекта на малка атомна бомба върху живота ми, след като поживях малко по-дълго в Лондон.

1

Понеже, ние българите, сме малко мнителни веднага започвам с оправданията: ама да не си помислите, че съм се заразила от снобарията, която привидно заобикаля този обичай. Или че сега, като съм се прибрала в България и тероризирам всичките си роднини и приятели, като им изливам в гърлата кани чай с мляко и не им предлагам нищо друго за пиене – като не пият чай да стоят жадни (е, признавам имаше един случай с милата ми В., на която занесох чай, като й ходих на гости и я помолих да ни направи една кана. Оказа се, че млякото й се беше вкиснало и стана на парцали, като го наляхме във врелия чай, но аз й казах че и така е ок и храбро изпих една чаша. После обаче се примирих с невъзможността да се пие подобно нещо и минахме на вино, както си беше редно).

Това, с което ме плени традицията за пиене на чай беше храната, която го съпътства. Малки сандвичи с краставичка или сьомга, твърди скоунс със сметана и конфитюр, кифлички със стафиди, чаен хляб и многобройни други бисквити печива, които имах удоволствието да унищожавам необезпокоявана, докато другите си пийваха кротко чая.

Рецептата, която ви предлагам сега, датира от 16ти век и наистина използва минимално количество и лесно достъпни продукти, защото по онова време дори солта е била екзотика, достъпна само за най-богатите. Единственото, което промених е, че ползвах много разнообразни сушени плодове, а не както в оригинала – само стафиди.

3

ЧАЕН ХЛЯБ

500гр. сушени смокини

100гр. сушени червени боровинки

130гр. стафиди

55гр. сушени портокалови кори*

275мл силен, черен чай (ърл грей например)

110гр кафява захар

110гр орехи

450гр. брашно

1 яйце

45мл (3 с.л) прясно мляко

2 ч.л сода за хляб

1 ч.л сол

*важно уточнение. Може да замените портокаловите кори с шоколад или просто да добавите още някакви сушени плодове. Отсъствието на корите не е фатално.

Започнете, като нарежете на ситно смокините. Добавете към тях стафидите и червените боровинки, кафявата захар и полейте с горещия чай. Покрийте и оставете да престои една нощ (или повече). Плодовете трябва да са набъбнали и сочни.

Запечете за 5-7мин орехите във фурната. Внимавайте, защото изгарят много лесно. Оставете за изстинат, после накълцайте на едро.

В купа смесете брашното, содата и солта. Изсипете към плодовете.

В купичка разбийте яйцето и млякото. Добавете и тях към плодовете. Бъркайте бавно (то бързо не може, защото сместа е титанично гъста) докато инкорпорирате цялото брашно към влажните съставки. Това не е лесна работа, но когато престанете да откривате малки, бели островчета е готово.

В тава за хляб, с размери 30/10, предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене изсипете сместа. Разстелете я по цялата тава и я загладете отгоре.

Печете в предварително загрята фурна на 170˚С за около час до 75мин.

Чаеният хляб издържа до 2 седмици в затворен контейнер. Удивителното е, че колкото по-дълго престоява, толкова по-вкусен става. На 5 ден е абсолютно знаменито ароматен и влажен.

nf

7 отговора на “Ирландски чаен хляб

  1. Хареса ми рецептата.Щях да питам дали мога да го направя седмица преди Коледа и когато стигнах края разбрах ,че издържа.Поздрави!

  2. Знаменито, ще се пробва непременно! Обожавам всичко ирландско (най-вече Гинес :)). Скоунс-а от „ноживиличка“ наистина станаха твърдички, но пък вкусни. Дори имам портокалови корички – насуших ги от първите хубави портокали тази есен, и се чудех къде да ги приложа. Събирам идеи за още коледни кейкове.

  3. Ахаха, Пипи, че кой не обича Гинес? Още идеи за коледни кексове непремено ще има, защота така ми се е разпекло едно, не се спирам 🙂

    Дани, хляба може да се замразява също така – забъркваш всичко, според инструкциите по-горе, но вместо да го изпечеш пъхаш във фризера. После, вечерта преди деня, в който ще ти трябва местиш от фризера в хладилника и на другата сутрин печеш, все едно ей сега си го забъркала. Резултата е фантастичен.

  4. аз попромених малко, пропуснах орехите и боровинките, но сложих шоколадови перли и лимонови корички и в момента докато се пече, изглежда като коледен хляб като от приказките 🙂

    утре ще разбера отзивите 🙂

    (апропо, сместа наистина става титанично гъста!)

  5. страхотен стана!!! благодаря за рецептата
    направих го с смокини, червени боровинки и кой знае защо с сушени кайсии….следващият път ще пробвам друга комбинация, макар че моя тинейджър-чудовище го одобри и така.
    п.с. много гъсто тесто наистина

Вашият коментар