Английската традиция за пиене на чай имаше ефекта на малка атомна бомба върху живота ми, след като поживях малко по-дълго в Лондон.
Понеже, ние българите, сме малко мнителни веднага започвам с оправданията: ама да не си помислите, че съм се заразила от снобарията, която привидно заобикаля този обичай. Или че сега, като съм се прибрала в България и тероризирам всичките си роднини и приятели, като им изливам в гърлата кани чай с мляко и не им предлагам нищо друго за пиене – като не пият чай да стоят жадни (е, признавам имаше един случай с милата ми В., на която занесох чай, като й ходих на гости и я помолих да ни направи една кана. Оказа се, че млякото й се беше вкиснало и стана на парцали, като го наляхме във врелия чай, но аз й казах че и така е ок и храбро изпих една чаша. После обаче се примирих с невъзможността да се пие подобно нещо и минахме на вино, както си беше редно).
Това, с което ме плени традицията за пиене на чай беше храната, която го съпътства. Малки сандвичи с краставичка или сьомга, твърди скоунс със сметана и конфитюр, кифлички със стафиди, чаен хляб и многобройни други бисквити печива, които имах удоволствието да унищожавам необезпокоявана, докато другите си пийваха кротко чая.
Рецептата, която ви предлагам сега, датира от 16ти век и наистина използва минимално количество и лесно достъпни продукти, защото по онова време дори солта е била екзотика, достъпна само за най-богатите. Единственото, което промених е, че ползвах много разнообразни сушени плодове, а не както в оригинала – само стафиди.
ЧАЕН ХЛЯБ
500гр. сушени смокини
100гр. сушени червени боровинки
130гр. стафиди
55гр. сушени портокалови кори*
275мл силен, черен чай (ърл грей например)
110гр кафява захар
110гр орехи
450гр. брашно
1 яйце
45мл (3 с.л) прясно мляко
2 ч.л сода за хляб
1 ч.л сол
*важно уточнение. Може да замените портокаловите кори с шоколад или просто да добавите още някакви сушени плодове. Отсъствието на корите не е фатално.
Започнете, като нарежете на ситно смокините. Добавете към тях стафидите и червените боровинки, кафявата захар и полейте с горещия чай. Покрийте и оставете да престои една нощ (или повече). Плодовете трябва да са набъбнали и сочни.
Запечете за 5-7мин орехите във фурната. Внимавайте, защото изгарят много лесно. Оставете за изстинат, после накълцайте на едро.
В купа смесете брашното, содата и солта. Изсипете към плодовете.
В купичка разбийте яйцето и млякото. Добавете и тях към плодовете. Бъркайте бавно (то бързо не може, защото сместа е титанично гъста) докато инкорпорирате цялото брашно към влажните съставки. Това не е лесна работа, но когато престанете да откривате малки, бели островчета е готово.
В тава за хляб, с размери 30/10, предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене изсипете сместа. Разстелете я по цялата тава и я загладете отгоре.
Печете в предварително загрята фурна на 170˚С за около час до 75мин.
Чаеният хляб издържа до 2 седмици в затворен контейнер. Удивителното е, че колкото по-дълго престоява, толкова по-вкусен става. На 5 ден е абсолютно знаменито ароматен и влажен.
Хареса ми рецептата.Щях да питам дали мога да го направя седмица преди Коледа и когато стигнах края разбрах ,че издържа.Поздрави!
Знаменито, ще се пробва непременно! Обожавам всичко ирландско (най-вече Гинес :)). Скоунс-а от „ноживиличка“ наистина станаха твърдички, но пък вкусни. Дори имам портокалови корички – насуших ги от първите хубави портокали тази есен, и се чудех къде да ги приложа. Събирам идеи за още коледни кейкове.
Ахаха, Пипи, че кой не обича Гинес? Още идеи за коледни кексове непремено ще има, защота така ми се е разпекло едно, не се спирам 🙂
Дани, хляба може да се замразява също така – забъркваш всичко, според инструкциите по-горе, но вместо да го изпечеш пъхаш във фризера. После, вечерта преди деня, в който ще ти трябва местиш от фризера в хладилника и на другата сутрин печеш, все едно ей сега си го забъркала. Резултата е фантастичен.
аз попромених малко, пропуснах орехите и боровинките, но сложих шоколадови перли и лимонови корички и в момента докато се пече, изглежда като коледен хляб като от приказките 🙂
утре ще разбера отзивите 🙂
(апропо, сместа наистина става титанично гъста!)
страхотен стана!!! благодаря за рецептата
направих го с смокини, червени боровинки и кой знае защо с сушени кайсии….следващият път ще пробвам друга комбинация, макар че моя тинейджър-чудовище го одобри и така.
п.с. много гъсто тесто наистина
Изглежда невероятно. Ще го пробвам тази Коледа!
Polu4i se ot 1-viq pat! Straxotnoooo