Мързеливи, първопролетни дни. Изстудено, бяло вино във високостолчести чаши, искрящи на обедното слънце. Аромат на босилек. Миризма на скилидка чесън, зехтин, цвърчащ на дъното на готварски съд, нажежен от огъня и глада.
Твърдостта да ядките или боята на шафран – можеш да се опитваш да ги наподобиш с хиляди химикали, можеш дори да успееш да пакетираш и продаваш лъжата, докато не опиташ истинският вкус. Всички измислици са забравени в момента, в който стриеш листо от риган или връхче копър между пръстите си. Усетиш текстурата и миризмата им остане задълго с теб, попила в кожата и неизтриваема от съзнанието.
Днешната рецепта е точно една такава магия – пиле с билки. Избирам да го сервирам с ароматен ориз, защото това имам под ръка. Топъл, дъхав хляб, сочна салата или още босилек биха били не по-малко достойна компания.
Всичко се готви се бързо, почти толкова бързо, колкото да забъркаш пиле с ориз, което всички си спомняме от детската градина. Да , онова с разкашкания ориз, който се лепи по зъбите и който ще ти изсипят във врата, ако не си го изядеш. Днешната рецепта няма само едно предимство – тя освен вкусна е и умна – ползва само прости, висококачествени продукти, прекрасни за тялото и духа.
ПИЛЕ С БИЛКИ И ЛИМОН
Пиле. Аз ползвах 3 пилешки гърди и 2 бутчета – около 1200гр, охладени
Босилек
Риган
Мащерка
6-7 скилидки чесън, необелени
1 лимон
250мл бяло вино
Сол
Зехтин
Включете фурната на 200 – 220˚С.
В хаванче (или купа) счукайте пресните подправки и зехтина. Не ситнете подправките, просто ги ‘наранете’, като ги накъсате грубо. Така ще пуснат аромата си най-пълно.
С пръсти загребвайте малко от сместа и масажирайте в месото нежно, но решително, докато ги покриете отвсякъде.
Може да ги оставите да починат час-два, но обедната мараня ме е лишила от всякакво желание за усилие – гладна съм сега и не ми се чака. Подреждам в тавата.
Сплескайте необелените скилидки чесън с плоското на нож. Слагате цяла скилидка, ножа отгоре и натискате с длан силно и решително докато каже: хрус. После в тавата.
Нарежете лимона на кръгчета и наредете отгоре, за да не изсъхва пилето, докато се пече.
Печете в средата на фурната, докато пилето е леко препечено или докато ви стигне търпението, но не преди соковете от пилето да са прозрачни – явен индикатор, че е безопано да се консумира.
Bon appétit.
Ухае прекрасно 🙂
Светъл празник, Силвия!
Светъл и щаслив Великден и на теб, Дани!
Така си го разказала , че усещам аромата…Звучи чудесно а и в комбинация с бялото вино….мисля че се размечтах 🙂 Светъл празник и много усмивки от мен!
Мечтите са прекрасно нещо, Лина. Почти толкова хубави, колкото е реалността 🙂
Светъл и щаслив Великден!
Привет от мен, сега открих блога ти и ще ми е много приятно да следя публикациите ти. Обичам да се ровичкам и да намирам нови предложения, с които да разнообразявам трапезата си. При теб е много уютни, красиво и вкусно.
Поздрави!
Добре дошла, Елена! И вкусно прекарване 🙂