Откакто имам Кинел имам чувството, че преоткривам света. Основно защото цялата световна библиотека (е, добре де тази на Амазон ама то е същото) е на един клик разстояние. Онзи ден както си търсех някаква готварска книга случайно попаднах на Healthy Skin Diet от Карен Фишер. Имаше ужасно много препоръки от читатели + един куп награди и това, както и факта че мога да взимам безплатни тестови откъси от книги, които не съм сигурна, че искам да купя преодоляха изконният ми скептицизъм по отношение на книгите за диети. Зачетох я веднага и…ами не можах да спра.
Книгата е написана в онзи много любим мой стил ‘поп-научно’. Обяснява подробно, с термини и сложна химия и с прости думи, ако химията ви е тъмна Индия, как и защо прекрасната кожа не е въпрос на гени (при някои е, но и за нас едропорестите и склоните към пъпчасване има надежда). Дава примери като за пълни лаици защо и как работят веществата, кои са абсолютно необходимите ни витамини и минерали и какво да променим, за да успеем да се справим със сериозни, здравословни проблеми и с много козметични такива. Наистина, Карен Фишер обяснява увлекателно у убедително неща, които съм искала да знам в последните 15 години.
Разказвам ви всичко това, защото оттогава всеки път, когато избирам какво да ям ‘чувам’ в главата си малки откъси от книгата: ‘Тъмно зелените растения са като чисто злато за организма’ или ‘Кореноплодните съдържат огромно количество цинк и магнезий и затова са полезни за правилното усвояване на Омега-3’; И т.н. Честно, не си спомням друга книга да ме е карала да запомня и ¼ от количеството информация, което остана в мен, след като прочетох тази.
Днешната рецепта е изцяло ‘нашепната’ от Мис Фишър.
СПАНАЧЕНИ КЮФТЕНЦА С ПЮРЕ ОТ КАРТОФИ И МОРКОВИ
За спаначените кюфтенца:
250гр замразен спанак, размразен
120гр (1/2 чаша) галета
100гр настърган кашкавал
Сол
Скилидка чесън, настъргана
Индийско орехче
Черен пипер
Сложете в купа всичките съставки и омесете до получаването на тесто. Направете топчета, които можете да печете във фурна на около 200˚С или, както направих аз да запържите в малко олио са около 10мин на котлона.
За опцията с фурната не гарантирам, че ще запази формата на кюфтенца, така че за да няма разочаровани направо ги направете на питки.
За домашното картофено пюре:
4-5 картофа
2-3 моркова
Бучка масло
50мл прясно мляко
Сол
Пипер
Малко хора знаят, поне около мен, че картофеното пюре, разбивано в миксер променя структурата на глутена в картофите и ги прави много по трудни за усвояване от организма, особено при малки деца. Затова моето картофено пюре винаги е мачкано с прибор за картофено пюре, а не мляно с миксер.
И не, точно това не го научих от ОНАЗИ книга 🙂
Сложете вода да заври, обелете, нарежете и сложете зеленчуците да врят. Кога са готови, най-лесно се разбира, като набодени с вилица картофите се разпадат. Отделете ½ чаша от водата, в която зеленчуците са се варили, останалата изхвърлете. В същата тенджера добавете маслото, млякото, още сол и пипер на вкус и пасирайте с ръчен пасатор. Ако не искате пюрето да стане прекалено тежко, като добавяте много мляко ползвайте водата, която запазихме от варенето. Ако не се притеснявате вкусът да е силен – доливайте мляко, докато сте постигнали желаната гъстота.
Трябва да призная, че на мен бучки в пюрето ми допадат мно-го. Придават му един такъв мил, домашен вид. Това пюре никога не е напълно гладко свободно от бучки…все пак е ръчна изработка. Ако бучките ви притесняват много можете да ползвате ето този уред.
Виж сега, да говориш така сладко-сладко за храна не е хич диетично, още по-малко хуманно! То се видя, отивам да правя и да ЯМ спаначени кюфтенца и пюренце с бучки с мил домашен вид:)))
Хаха, нямам милост! А как станаха кюфтенцата? Аз ги намерих за особено послушни и лесни за приготвяне.
Ми, още по-послушни са за изяждане.
много ми харесва идеята още после се захващам да ги пробвам независими че си е късничко вече 🙂
Pingback: Спаначени кюфтенца с домашно картофено пюре | Bulgarian Blog·