Понякога, когато решавам какво да сготвя не отивам да пазарувам, не правя дълги списъци и не разглеждам хиляди рецепти в захлас. Не, просто се оглеждам в кухнята и виждам какво бих могла да направя с подръчни средства. И двата подхода – този на голямото планиране, избиране и купуване и този, на икономията и съобразяването с наличности, си имат предимства. При втория нещата се получават по-бързо и имаш възможност да спасиш неволно залежали лимони, купени за нещо или просто по прищявка и забравени. Едни такива три лимона ми привлякоха вниманието днес – стояха в купата за плодове отдавна и леко бяха започнали да се отчайват, че някога ще влязат в употреба. Подържах ги в ръка, помирисах ги и веднага се сетих за глазирани, захаросани лимони.
Запретнах ръкави и направих слънчев, лимонов сладкиш за чудо и приказ.
ЛИМОНОВ СЛАДКИШ С ГЛАЗИРАНИ ЛИМОНИ
За сладкиша:
300гр брашно
5гр сода за хляб
½ кофичка кисело мляко
½ чаша (100мл) олио
1 и 1/3 (265гр) чаши захар
3 яйца
Щипка сол
Кората на 1 лимон
1/3 чаша сок от лимон
1 пакетче или 1ч.л ванилия
За глазираните лимони:
1 лимон
1 чаша захар
Започнете с глазираните лимони. Отнемат 1 час, което е по-бавно от сладкиша и ще ви занимават малко със себе си, така че не пречат да приготвяте сладкиша, докато се готвят.
Нарежете лимона на резенчета възможно най-тънко, но да са цели кръгчета. Сложете на котлона тенджера с вода около 1 пръст. Когато започне да ври сложете резените лимон и ги оставете да врят около минута. Извадете, изцедете и веднага сложете в ледена вода. Това се прави за да спре процеса на варене – за да не се обезцветят и омекнат прекалено лимоните. Междувременно излейте водата от тенджерата, сложете 1 чаша захар и 1 чаша вода и оставете захарта да се разтопи. В никакъв случай не я оставяйте да заври, защото ще започне да се карамелизира и да променя цвета. Искаме лимонено жълти лимони, нали така?
Когато захарта се е разтопила сложете резените лимон и оставете на много тъх огън един час.
Ред е на сладкиша.
Загрейте фурната на 170˚С.
Пресейте брашното и солта. В купа сложете киселото мляко и содата и оставете леко да шупне. Сложете с друга купа захарта и яйцата и разбийте около 2 минути, добавете ванилията и брашното и разбийте още до получаването на хомогенна смес. Добавете олиото и лимоновия сок и бъркайте с лъжица докато поеме течността. Сложете в тава (26 см овална или 30/10 форма за хляб), като предварително я намажете с олио за да не залепва.
Печете около 50мин или докато дървена клечка, забодена в центъра излиза суха.
Когато лимонените резени са готови извадете ги в чиния и ги оставете да изстинат. Стават твърди и много лъскави. Не изхвърляйте водата със захар!
След като се уверите, че сладкишът е изпечен извадете го и го оставете да почине 10мин. После го сложете на поднос/сервизна чиния или в каквото сте решили да го съхранявате и го полейте с водата със захар, в която са къкрили лимонените резени. Ако е прекалено гъста добавете лимонов сок, докато се получи достатъчно течна, че да попива в сладкиша.
Подредете резените глазирани лимони върху сладкиша и сервирайте!
Страхотни! И лимоните, и сладкиша!
Съвършено изглежда, много скоро ще я пробвам 🙂