Канелени охлюви

От както се запознах с тези сладкиши често си мисля, че думата ‘страст’ неправилно се употребява за връзкaтa между мъж и жена – много по-добре приляга на връзката, която имам към тези малки, сладки, чувствителни и изискани, с добро чувство за хумор, стабилни в трудни моменти, страхотно миришещи, канелени…охлюви. Според мен те са всичко, от което една жена има нужда. Като една традиционно семейна рецепта имат потекло от столетия; били са на трапезата на крале и кралици; могат да печелят пари (или поне шефовете им правят пари, продавайки ги, но не е ли така винаги…). Последно, но едно от най-важните неща в нашата връзка – когато се разделиш с един, друг чака веднага след това и така завинаги. Е, или поне докато ти се пече тава, след тава, след тава…

 

КАНЕЛЕНИ ОХЛЮВИ

За тестото:

500гр брашно

120гр захар

7гр мая (1 пакетче)

1 ч.л. сол

225мл мляко

40гр масло

1 яйце

1 ч.л. ванилия

За пълнежа:

200гр мусковадо захар (или друга кафява)

15гр мляна канела

150гр масло

50гр стафиди

За канеления сос:

25гр масло

50гр мусковадо захар

Щипка сол

½ ч.л мляна канела

За тестото: сложете брашното, захарта, маята и солта в купа. Затоплете млякото и маслото, докато маслото се разтопи. Махнете от огъня и оставете да се охлади за минута-две. Сложете яйцето и ванилията и започнете да разбивате. Добавяйте брашното лъжица, по лъжица, докато започне да се оформя тесто. Изсипете го върху набрашнена повърхност и месете около 5мин или докато тестото е твърдо и еластично.

Сложете го в купа, покрийте го с кърпа или фолио, но оставете отвори за въздух и оставете на топло място за около час и ½ до 2 часа да втаса.

Междувременно пригответе соса и пълнежа. За соса: разтопете захарта, маслото и солта и канелата и изсипете в намаслена тава с размери 23 на 33см. Оставете настрана.

За пълнежа: смесете захарта и канелата. Оставете настрана.

Когато тестото е втасало – удвоило е обема си или са минали 2 часа и определено не ви се чака повече, месете го за кратко,  разстелете го на набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 35 на 45см и го намажете с масло (от пълнежа). Поръсете канелата и захарта, после стафидите. Започвайки от дългата страна започнете внимателно да навивате руло, което да не е много стегнато – тестото ще втасва отново. С остър нож срежете рулото на две, после половинките на четвъртинки и т.н. докато нарежете цялото руло на равни кръгчета. Аз ги обичам с дебелина 1 см до 1 ½см., но си е изцяло ваша работа колко дебели ще ги правите.

Сложете рулата в тавата със соса, като не ги слагате прекалено близо – оставете разстояние от около сантиметър между тях. Покрийте тавата с влажна кърпа и оставете рулата на тъмно място да втасат втори път. Обикновено 45мин са напълно достатъчни.

Затоплете фурната на 180˚С.

Печете ги докато са златисти на цвят и на пипане са твърди.

Оставете ги да си починат около 30мин в тавата, после с помощта на нощ внимателно ги извадете и се пригответе да разберете какъв е истинският смисъл на думата ‘страст!’.

П.С. Прекрасни са за Коледа. Ако сте в щедро настроение – споделете. Ако не, тавата би трябвало да ви стигне до Нова година..

11 отговора на “Канелени охлюви

  1. Отдавна гледам рецепти за канелени охлювчета и още не съм се наканила да ги направя. Може би скоро… 😉 Исках да те попитам, колко излизат? Поздрави и приятна седмица!

  2. Страхотни снимки и чудесна аналогия с любовта, вдъхнових се да опитам! Последно правих крамбълите от Нож и виличка, но беше отдавна и ми стигнаха за дълго, а сега съм настроена да споделям и да бъбря над димящо капучино..

    • Благодаря Пипи! Това е една прекрасна коледна рецепта – можеш цял ден мързеливо да се занимаваш с нея: замесване – 2 часа почивка; премесване и навиване – час почивка; печене и позивка за хапване и така къщата ще ухае цял ден на канела, а ти с доволно пълно коремче можеш да почиваш пред елхата, загледана в топящият се сняг навън, а близките ти ще ти носят чай, защото цял ден си готвила и защото си им сготвила толкова добре. 🙂
      Весела Коледа и Щастлива нова година!

  3. Ох, ах и их, обожавам ги и имам перфектна връзка с тях. От години си правя канелените кифлички на Карлсон, а онзи ден опитах за първи път на местно ниво в Швеция оригинални шведски канелени охлюви… Напълни ми душата с тази рецепта 🙂 .

  4. Много отдавна търся рецепта за my beloved канелени рулца
    🙂 Направо съм влюбена във вкуса и ароматите им. Благодаря че ги сподели с нас!

  5. Ей по тази рецепта ги правя аз (в края на поста) http://lamartinia.blogspot.com/2010/04/blog-post_14.html , но да си призная винаги увеличавам захарта за плънката 🙂 Непременно ще опитам и твоята съвсем скоро, звучи чудесно. Честита Коледа и весело посрещане на новата година – все така да ни радваш с вкусни рецепти! 🙂

  6. Срамота! Пускаш убийствено вкусни рецепти, пишеш толкова вкусно, че можеш да накараш човек и от сух хляб да му потекат л….те, а толкова отдавна не си пускала нищо! Милост към нас лакомите!!!:)))

    • Милена, виновата съм, признавам!
      Правя го по две причини:
      1. Много готвя и нямам време да пиша.
      2. Приятно ми е да ме продканяте и така си го прося 😀
      Ей сега пускам една рецепта в твоя чест. Пак сладка, но този път много бърза.

  7. Pingback: Френски соленки « Безкраен пикник·

Вашият отговор на littlethingslife Отказ