Носталгична супа от броколи с перно или нашествието на марсианците

Моят любим марсианец ми прати супа. Виртуална и леко размазана наистина, но идваща от него е все така стопляща и лятнонапомняща. Ето, споделям я с вас.

П.С. Това не е нова рубрика, макар временните неща обикновено да се оказват най-трайни. Не очаквайте да спра веднага…

От една страна е декември, който не е сред любимите ми месеци, защото до лятото има още доста, а това, от гледна точка на фотосинтезата, не е добре. От друга, е нещо като пролет и ми докарва летни мисли. От трета, заваля снегодъжд. Всичко това е дълбоко свързано със супата, като такава. Тя е топла и стопляща. Освен това ухае на анасон. Дапревеждам ли? Топло плюс анасон – мастика на плажа. Ехх.

Но, най-вече, се оказа адски вкусна. Ароматът на ансон, доста фин, я прави специална, различна и леко откачена, а от перното също и съвсем леко сладни, което е изненадващо приятно. Иначе се яде съвсем стандартно – с вилица! Шегувам се, за това
трябват поне четири лъжици брашно, препълнени. А това, след шест месеца ще ви се види лоша идея, повярвайте ми.

броколи – 1 глава, на розички
лук пресен – 1 връзка, нарязан на ситно
перно – 1 ч. ч.
вода – 2 ч. ч
сол – 1 ч. л.
масло – 2 супени лъжици
бяло брашно – 3 ч. л.
царевично брашно – 1 ч. л., но не е задължително, може и пак бяло
прясно мляко – 2 ч. ч.

В кипящата, подсолена вода добавих броколите и лука, залях с перното – много алхмическо ми стана, голямо удоволствие – и варих 5-6 минути.

Брашното запържих за 1 минута в разтопеното масло, а после добавих млякото и разбърках, докато не стана на топчета, защото първо забравих да го подгрея, а после го изсипах цялото. Ми не го разбирам това с постепенното добавяне и бъркане. За какво
да се мотая, като имам пасатор.

После пасирах сварените броколи и лук, заедно с бульона и накрая смесих с бешамела. Гарнирах с цели сварени броколчета, стръкчета магданоз и добавих по две капки перно от себе си, без нужда.

4 responses to “Носталгична супа от броколи с перно или нашествието на марсианците

  1. оопс! перното е 50-тина гр + 2 капки, ако трябва да сме Ама Наистина прецизни. обаче, аз така се вдъхнових като я разписвах…🙂 истината е, че алкохолът изветрява. до голяма степен.
    предполагам, че Пикник-мастърът ще коригира дозата за доброто на всички ни. но ако някой, все пак, я сготви преди това… наздраве и весели празници!:)
    (истината е, че алкохолът изветрява. до голяма степен)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s