Тортата (епизод II)

Епизод две на Тортата достига илюстриран до вас благодарение на Крис от mysoulkitchen. Истината е, че аз бях толкова изтрещяла (и ръцете ми бяха толкова перманентно покрити с брашно, захар и други полепващи хранителни продукти), че щях да свърша с O снимки деня, което съгласете се щеше да е жалко…

Такааа, сглобяването на тортата се оказа невъзможно, защото не бях предвидила, че долните блатове няма да могат да издържат тежестта на горните. Когато осъзнах, че имам нужда от нещо, което да поддържа тежестта на втория и трети етаж беше твърде късно – събота, денят на сватбата и невъзможно близко до крайния срок. Трябваше да мисля бързо. Огледах се наоколо и не видях нищо, което можеше да ми свърши работа. Разширих малко периметъра – у нас до кухнята са работните бюра и намерих! В една стара кутия за CD-та имаше подложка точно каквато ми трябваше.

В моменти на напрежение – които в кухнята са почти през цялото време, човек трябва да запази самообладание (може и с помощта на алкохол!), защото решение винаги има. Просто трябва да има очи да го съзре.

След това кратко препъване пристъпих към обличането на отделните етажи с айсинг.

Първо блатовете трябва да са готови за покриването. За целта слагате първия, покривате го със крем и сладко или само крем, след което слагате втория и повтаряте процедурата. После слагате трети и четвърти, ако има такива. Повърхността на последния се покрива само със сладко. Това се прави, за да е леко хлъзгава и да позволи наместване на айсинга ако не успеете да го позиционирате от първият път. Имайте предвид, че отместване повече от сантиметър е невъзможно, така че се опитайте да сте максимално точни.

Работата с айсинг е сравнително лесна, ако се прави бързо. Поръсвате гладка повърхност с пудра захар и месите известно време, за да поомекне и да стане лесен за работа. После започвате да го точите, като не натискате много – айсингът се напуква ако прилагате голяма сила. Постепенно намалявате дебелината, докато стане около 2-3мм.

Тук е време да отворя една скоба – айсингът е чувствителен на топлина и въздух. Когато не го ползвате задължително трябва да е в затворен плик, в хладилник. Оставен дори за 5мин в топло помещение би могъл да стане негоден за работа.

Когато сте доволни от дебелината и големината на разточения айсинг, го навивате хлабаво върху точилката, позиционирате го максимално точно върху тортата и го полагате внимателно и леко. Естествено, аз гледах видео преди това, така че ето всички мои обяснения визуализирани.

Преди да покриете основният блат покрийте подноса за тортата с хартия за печене, която ще го пази чистичък и светличък от всичко, което ще се случва върху него. После сложете блатовете и чак тогава ги покрийте. Загладете (уреда за заглаждане на айсинг се казвал ‘гладилка’ – кой да знае), подрежете ненужният айсинг около блата – ако няма сладко по него бихте могли да го ползвате пак. Сега сложете поставката за дискове точно в средата.

Втория и третия блат се сглобяват по идентичен начин, с изключение на поставката за дискове и това, че се правят на отделна чиния и се налага ловко да ги пренесете над основата на тортата.

Умишлено още в началото избрах дизайн на торта, който плътно ще покрива блатовете. Това все пак ми беше първа торта и нямах голяма вяра в уменията си за идеално заглаждане на айсинг. Тортата имаше странно прищипнат вид тук-там, освен това беше (и до края си остана) леко килната, но това я направи още по истинска и чаровна.

Последният етап – украсата е много лесен за обяснение. Режете лента от разточен айсинг, с помощта на клечка за зъби накъдряте единия край; с четчица навлажнявате мястото, където ще го залепвате, позиционирате и леко притискате. И така около 6 часа или докато цялата торта е покрита с къдрички.

Розичките се правят, като изрязвате 3, 4 или 5 кръга с намаляващ радиус, накъдряте им краищата, слагате ги едно в друго и леко притискате по средата.

Тази торта, макар изключително изтощителна за правене си заслужаваше всяка минута от експеримента – всичкото планиране, купуване на огромни пакети от всичко, носенето и гръбначното изкривяване, което получих при къдроправенето.

Дали бих го направила пак? Питайте ме отново следващият месец.

Реклами

5 отговора на “Тортата (епизод II)

  1. леле, много впечатляващо изглежда тортата… Поздравления за полученото ! Хубава седмица от мен 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s