Червена леща с кокосово мляко

Много ми харесва, когато единствената причина да готвя нещо, е наличието на продукти в хладилника. Чувствам се като истински майстор-готвач; като любимите ми герои от онова готварско предаване, на което съм му забравила името, в което двама готвачи и двама произволно избрани граждани готвят заедно в състезаващи се екипи. Уловката е, че гражданите носят продуктите, а готвачите решават какво да готвят. В началото на предаването екипите се запознават, като гражданите подават пластмасови торби с продукти и често първите 5мин са вайканията на готвачите, какво свястно нещо да се сготви с консерва кондензирано мляко, картофи и буца тофу.

И аз така днес прекарах 15мин в систематично отваряне и затваряне на хладилник-шкаф1-шкаф2-чекмеджета, и дълго и пронизително взиране в празни дъна или полу-празни рафтове. Най-накрая се сдобих със следното: червена леща, корен джинджър (малко спаружен, но това нещо трае вечно в хладилник), няколко яйца, много подправки, лук, консерва кокосово мляко (опасно близо до срока на годност), консерви разнообразни – домати и т.н., блок марципан, свеж кориандър. Спретнах супа и торта. Ха!

СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА И КОКОСОВО МЛЯКО

200гр червена леща (която, иронично, всъщност е оранжева на цвят)

1 глава лук

1-2 скилидки чесън

1-2 ч.л. настърган джинджър

2-3 с.л. олио

1 (400гр) консерва домати

250мл кокосово мляко

1ч.л. гарам масала

Сол

Листа свеж кориандър (ако имате)

В средна до голяма тенджера загрейте олиото и задушете лук, чесън, джиндрър около 5мин. Важно е да не се запържва, а просто да омекне – запърженото дразни стомаха. Измийте лещата и я добавете към лука; отворете консервата домати, изсипете я в тенджерата и сложете още около 400мл. вряла вода Посолете. Оставете я да къкри на слаб огън около 15мин, докато лещата е станала на каша.

Важно е да обърна внимание на лещата – с обикновената такава, онази с която ни хранеха в детството – няма да стане. Тя има съвсем различен вкус и се вари доста по-дълго. Червената леща е люпена и много крехка – нужни са ѝ 20мин да стане на каша и много си подхожда с гарам масала и кокос. Има я навсякъде – Пикадили, Метро, Била и Фантастико (май) и не е по-скъпа (май).

След това лещено просвещаване минаваме нататък по рецептата. В сух тиган, на силен огън запечете гарам масалата за минута-две. Това отключва аромата на подправките в нея и ги прави много по-силни.

След 15те минути на варене сложете гарам масалата и кокосовото мляко, разбъркайте добре и оставете да къкри още 5-10мин на много слаб огън.

В тази рецепта биха се включили чудесно моркови и селъри, но аз… нямах.

Накълцайте листата кориандър, добавете ги към лещата, като оставите 2-3 за разкош на купичките, в които ще сервирате супата.

Готово.

П.С. Сега видях, че и Йоана е правила тази супа и не ви е харесала. Ще ви кажа само, че който си е затворил ума и небцето за нови вкусове и вярва в казването ‘манджа с грозде’ никога няма да разбере, че дори манджа с грозде може да се сготви прекрасно! Ммм, много вкусен този свят бе!

5 responses to “Червена леща с кокосово мляко

  1. Като каза манджа с грозде, се сетих, че скоро ядох такава. И то съвсем буквална – нещо като ризото с бяло грозде. Беше фантастично!🙂

    Поздравления за импровизацията. И аз чакам да видя тортата, сега.🙂

  2. О, тортата ще е Тортата. Няма да издавам повече, че е свадбена, а свадбарите четат блога🙂 Само мога да ви кажа, че дори тестването на блата беше фан-та-стич-но.

  3. Супер, но защо ли трябва да се ползват постоянно английските думички, след като си имаме наши български? Ами по-добре, водете този блог на англ. език…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s