Клафути със сливи и тахан

Клафути е традиционен, френски десерт, чиято традиция повелява той да се приготвя с череши. И не просто с череши, казват пуританите опазващи френското наследство с нокти и зъби, а с череши с костилки, защото костилките придавали божествен аромат на тестото, докато се пече.

Традицията не е това, което беше, казват. Жълтото е новото черно този сезон, а клафутито се прави със сливи! Ако не сте в крак с модата (или по-скоро със съдържанието на моя хладилник, защото нямаше нищо преднамерено в това да реша да правя клафути със сливи – просто нямах череши), та ако не знаете, че всичко тече и се променя опитайте това клафути. Промяната ще ви хареса.

КЛАФУТИ СЪС СЛИВИ И ТАХАН

600г сливи – ако трябва да съм честна, веднъж заменила черешите със сливите вече съвсем не виждам причина за ограничение: правете клафути с каквото ви хрумне – малини, боровинки, ананас, банани или ябълки (макар да подозирам, че с ябълки ще е просто ябълков пай).

160г масло, разтопено

180г захар

75г брашно

70г шоколад

150г смлени лешници

2 яйца

150мл мляко

50г счукани лешници

3с.л. тахан

Шепа сусам

Щипка сол

В малък тиган сложете 80г от маслото и го разтопете, докато е златисто на цвят и невероятно ароматно.  Оставете го да изстине.

Измийте сливите, обезкостилчете ги и ги натежете на 4. Ако са по-малки може и на 2. Намажете тава, с диаметър около 30см, с масло. Поръсете 40г захар по дъното и разпределете плодовете в тавата.

Включете фурната на 200˚С.

В голяма купа смесете брашното, останалата захар, смлените лешници и щипката сол.  В друга купа разбийте с миксер яйцата, млякото, тахан, разтопения шоколад и разтопеното масло около минута. Изсипе разбитата смес при брашното и лешниците и с помощта на лъжица ги смесете докато се получи гъсто тесто. Изсипете го върху сливите.

В купичка смесете остатъка от маслото – 80г, разтопено, счуканите бадеми и сусам и ги поръсете върху сладкиша. Получават се малки прекрасни локвички от масло и ядки върху сладкиша.

Пъхнете го във фурната и печете около 40мин.

Прекрасен е топъл или студен; с топка сладолед или чаша изстудено розе;  сутрин, за закуска с кафе или късно вечер, за лек десерт след вечеря. Изобщо – прекрасен сладкиш.

Включете фурната на 200˚С.

7 responses to “Клафути със сливи и тахан

  1. Много апетитно изглежда това клафути. Обичам клафути, но рецептите, които съм виждала са без тахан и шоколад, което прави тази още по-интересна (тъкмо ще използвам такана дето го позлвам само за хумос иначе). Записвам си да я изпробвам. Поздрави и приятни летни дни!

  2. Дани, не само че е вкусен, но и се прави много лесно – което винаги е предимство.
    littlethinslife, и мен тахана ме привлече! Да кажеш дали ти харесва вкуса после – аз бях о-ча-ро-ва-на.

    • Здравей Дани, ползвала съм точно тази рецепта за база, но замених черешите със сливи, бадемите с лешници и захарта с кафява, което променя рецептата с около 30%. Не знам дали това я прави моя…
      И да, сладкишът е страхотен – мисля да го пробвам пак с други плодове.

  3. Pingback: Клафути със сливи и тахан·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s