Тарт с кайсии, в неделя

Ранното утро на денят, след най-горещия ден. В събота беше повече от 35С, неделя сутрин е не повече от 17С. Свежият въздух, който ме събужда, ме кара веднага да ми се прииска да включа печката и да изпека сладкиш за закуска.

ТАРТ С КАЙСИИ И БАДЕМИ

70г  меко масло
3 яйца
щипка сол
170г брашно
40г царевично брашно
1 или 2 с.л вода, ако тестото е прекалено сухо

Пълнеж:
115г меко масло
115г мед
100г бадеми – смелени, белени, на пръчици, счукани, каквито имате
2 яйца
60г сладкарска сметана

8-10 кайсии, разполовени и с извадени костилки

Разбийте маслото и яйцата с миксер, докато се смесят. Смесете брашната и щипката сол в отделна купа, после добавете към яйцата и маслото и замесете набързо меко тесто. Ако е прекалено сухо добавяйте студена вода – лъжица по лъжица, докато стане лесно за манипулиране. След минута месене оформете тестото на топка, сплескайте я на диск и пъхнете в хладилника за около 30мин.

Време е за кратък душ и дълго кафе. Неделя е, все пак.

След кратка почивка забърквам пълнежа – слагате в маслото, меда, бадемите и яйцата в кухненски робот и разбивате около минута. Добавяте сметаната и разбърквате с лъжица, защото ако ползвате миксер ще набухне по време на печенето, което не е целта.

Включвам фурната на 175С.

Вадите тестото от хладилника, разточвате го в желаната форма, върху леко набрашнена повърхност или между две парчета фолио – правоъгълник, кръг, квадрат, каквато тавичка имате. Ако се къса или рони просто го закърпвайте където има нужда.

Слагате го в тавата, подреждате кайсиите, поливате с пълнежа и печете около 30мин или докато кората е златиста на цвят.

Явно в квартала се беше разчуло, че пека сладкиш, защото гостите започнаха да прииждат почти веднага.

3 responses to “Тарт с кайсии, в неделя

    • Гостът не беше един! Целият ни двор е пълен с охлюви. Ако не ги смятах за домашни любимци отдавна да съм се научила да ги готвя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s