Телешко соаре

При тази температура навън все телешко и свинско ми се въртят в главата. Опитвам се да ям плодове, но на 2-3 кайсия губя интерес. А като отида да пазарувам подминавам щанда с плодове и зеленчуци с решителността на войник – портата на поделението след уволнение. Дори не се обръщам да погледна дали не изпускам нещо интересно. Непрекъснато се оказва, че нямаме обикновени неща като домати или краставици, но виж телешко имаме и то цял килограм.

Трябваше да сготвя нещо от цялото това телешко, което остарява добре, защото няма как да се справим с толкова много месо наведнъж.

Така открих рецептата за Boeuf en Daube, което е телешко, мариновано във вино. Легендата разказва, че тази рецепта се пече три дни, в гърне, на много слаб огън.

Аз я готвих около 6 часа, като не се брои времето за мариноване – което е едно денонощие. Това ядене не може да се брой за аламинут J или да е нещо, което готвите като експеримент и между другото. По-скоро инвестирайте време и продукти и сгответе много, защото е най-вкусно след 2-3 дни.

BOEUF EN DAUBE/ТЕЛЕШКО ВЪВ ВИНО

1кг телешко

4 сл зехтин

2 глави лук, нарязани на едро

2 скилидки чесън, обелени и накълцани на дребно

3 сл брашно

1 сл каперси

100гр черни, обезкостени маслини

1 (410г) консерва домати

Кората на 1 портокал (около 1сл)

5-7 моркова, нарязани на 5см парчета

125г гъби или 25 сушени манатарки

Пресен магданоз, за поръсване

МАРИНАТА:

1 бутилка бяло вино

2 дафинови листа

Сол

Пипер

В тенджера или дълбока купа поставете късовете месо. Не е нужно да ги режете на малки парчета, но да не да по-големи късове от 10/10см. Поръсете със сол и пипер навсякъде. Сложете дафиновият лист и излейте виното. Покрийте с капак или фолио и оставете така 12 или повече часа. Аз мариновах месото вечерта, после започнах да го готвя към обяд на следващият ден, за да е готово за вечеря.

На следващият ден: Извадете месото от марината, подсушете го с кухненска кърпа или хартия. Не изхвърляйте маринатата!

В голям тиган загрейте две лъжици зехтин, добавете лука, чесъна и запържете на слаб, до среден огън 7-8 минути. Добавете брашното и бъркайте, докато бавно и постепенно започнете да прибавяте марината. Когато цялата марината е вътре и няма брашнени бучки добавете каперсите, маслините, доматите, портокаловата кора и оставете на котлона да си помисли.

Междувременно загрейте фурната на 140˚С.

В друг тиган загрейте останалия зехтин и на доста висока температура запържете телешкото, за да го ‘запечатате’. Ето тук едно много интересно видео как се пържи в тиган. Цял живот пържене и пак имаше изненади и уроци за мен в тези няколко минути урок по пържене…

В йенска тенджера/гърне с капак/глинен съд от Икея или каквото друго имате, не-метално и голямо, сложете месото и соса, и разбъркайте. Затворете капака добре, дори обвийте с фолио. Важно е да се задуши добре.

Поставете в средата на фурната и оставете за 3-4 часа. След това добавете морковите и оставете за още час-два. Ако нямате доверие на фурната си проверявайте дали не е прекалено висока температурата и дали няма да загори. Ако фурната ви е нова и добра – забравете за печеното. Когато дойде време за вечеря ще е готово.

За да сервирате извадете едно голямо парче месо и го нарежете на дебели ивици. Добавете сос, колкото ви душа иска и поръсете с малко прясно нарязан магданоз. Ако имате желание поканете приятели и направете Телешко соаре – това количество е достатъчно за 6 човека. Ако не – с добре затворен капак в хладилника издържа 3-4 дни. Както вече писах по-горе – най-вкусно е на третия ден.

5 responses to “Телешко соаре

  1. ОХ! Как не ти беше жал за цяла бутилка бяло вино?! :)) Предлагам редакция на рецептата- в продуктите да се посочва не 1 , а 2 бутилки бяло вино- 1 за марината, 1 за пийване докато чакаме сготвянето и после с хапването:) Супер рецепта! Много мераклийски блог!

    • Жал ми беше, ама тя не се губи – само преминава в тялото ми по алтернативен начин🙂 И да – 2-ра бутилка е много нужна, за да убиеш времето докато се готви, защото яденето ухае невероятно докато се готви и накрая на 6-тия час напрежението е непоносимо.

  2. Изглежда и звучи чудесно това телешко и както имам едно в камерата от сума време току виж съм се решила да включа фурната за един следобед🙂
    Струва ми се, че на снимката виждам и едро нарязани картофи, а май не успявам да ги открия в рецептата😦 или нещо се подвеждам?🙂

    • Да, bulgi, очите ти не лъжат – сервирах телешкото с варени картофи, но те никак не са задължителни. Липсваха ми въглехидрати на масата, но реших да не го сервирам с хляб, а нещо по леко. Може да добавиш ориз или от тези немските тестени топки, или.. нищо.
      Включвай фурната за телешкото, пък гарнитурата ще я мислим после😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s