Сладкишът на Ева

Не знам коя е Ева, но прави страшни сладкиши! Простичък на пръв поглед, този сладкиш се оказа много подобен на времето навън – приятно ненатрапчиво, с леки отенъци на прекрастност.

Намерих рецептата в една книга, която се казва просто и ясно:  ‘Печене’. Започнах да я преглеждам с ясното съзнание, че не знам какво искам да намеря. Още на 6та страница срещнах Ева и тя ме покори със сочна ябълка, по стечение на обстоятелствата нарязана в сладкиш.

СЛАДКИШЪТ НА ЕВА

3 ябълки

75г стафиди

75г кафява захар

Сока на ½ лимон

90г масло

75г кристална захар

1 яйце

150г брашно, което набухва само

75г прясно мляко

25г белени бадеми, за поръсване

Ванилов сладолед, за сервиране

Обелете ябълките и ги нарежете на тънки полумесеци. В намаслена тавичка, с големина 20-25 см изсипете ябълките, стафидите, полейте с лимоновия сок и поръсете с кафявата захар. Разстелете сравнително равномерно и оставете настрана.

В отделен съд разбийте кристалната захар и маслото, докато побелеят. Добавете яйцето и разбивайте още минута-две. Когато е хомогенно добавете брашното, като за да го смесите бъркате съвсем леко с метална лъжица, за да не изкарате въздуха от сместа. После добавете млякото и бъркайте, отново леко, за да се поеме. Когато получите меко, почти течливо тесто покрийте с него ябълките, като го разстелите равномерно.

Поръсете с бадемите и печете в предварително загрята фурна на 160˚С за 50-55 мин или докато горната кора е златиста.

Този сладкиш не може да се реже, защото голяма част от него са нарязани на едро ябълки, а количеството тесто не е достатъчно, за да ги обедини. Както и да го сервирате винаги изглежда леко насипно и много домашно. Затова не го сервирайте на хора, за които външният вид е по-важен от съдържанието, а на истински приятели, които ще оценят, че макар с неравни краища най-важното е, че е измайсторен от собствените ви ръце. Прекрасен е топъл, с топка ванилов сладолед.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s