Постен бананов кейк, със зехтин

Умопомрачително различна рецепта.

1. Мазнината е зехтин – не много често застъпен в сладкишите.

2. Млякото, което се ползва трябва да се пресече. Доброволно, с лимон. В този случай, за да е постен сладкиша ползвах соево.

3. Бананите се смилат до пюре и сa по-скоро като есенция, отколкото като плод.

Аз съм много изкушена да слагам аромати на постните ястия. Ванилия, канела, индийско орехче или джинджифил на кремове и торти. Ядки в зеленчукови разядки или всякакви къри пасти в манджите. Казвам си, че скуката не може да съществува в съжителство с пикантно или ароматно, и се презастраховам. Разбира се, винаги е ужасно вкусно, но не винаги е предизвикателство. Когато си готвил много, познаваш до съвършенство комбинациите от любими подправки. Те се сливат виртуално с вкусовете на зеленчуците, още щом докоснa бурканчето, в което се съхраняват. Малко босилек и лют пипер в бъркани яйца ги прави шедьовър. Не че яйцата са постни, просто пример..

Този път обаче, реших да предизвикам себе си и да направя сладкиш с изявен вкус, без подправки.

Дълго избирах рецепта и накрая реших да направя комбинация от няколко. Винаги съществува риск да не улучиш пропорциите на сухите, спрямо влажните съставки, но е толкова по-вълнуващо рецептата да е плод на моето въображение и познания, не на стриктно спазване на пропорции. Този път се получи.

ПОСТЕН БАНАНОВ КЕЙК, СЪС ЗЕХТИН

180гр пълнозърнесто брашно

40мл зехтин

85гр кафява захар

½ ч.л сода бикарбонат

1 ч.л бакпулвер

1/8 ч.л сол

2 малки, супер узрели банана

40мл соево мляко + ½ ч.л. лимон

Смесете млякото и лимон и оставете за 5мин, за да се пресече. Затоплете фурната на 175˚С. Намачкайте бананите с вилица.

В голяма купа смесете брашното, содата, бакпулвера и солта. В друг съд изсипете захарта и зехтина и бъркайте с миксер около 2 мин. Няма да успеете да ги смесите напълно – захарта е много по-тежка от зехтина и все си стои на дъното. Когато прецените, че достатъчно сте разбивали изсипете към сухите продукти и разбийте с миксер за кратко. Добавете пресеченото мляко и продължавайте да разбивате. Накрая добавете и бананите и разбивайте с миксер, докато няма видими парчета банани.

Тава, с размери 10/30см постелете с хартия за печене. Изсипете тестото и го разпределете равномерно навсякъде.

Печете в предварително загрята фурна на 175˚С 25 – 30 мин или докато премине теста с дървена клечка.

Оставете да почине, преди да режете, защото иначе става клисав.

Рецепта, достойна за тефтерчето на майка ми, редом до Фъч и сладкиш Агнеса.

7 responses to “Постен бананов кейк, със зехтин

  1. Права си, че зехтинът не е често срещан в сладкиши. Може би заради по-острия си вкус.
    В тази рецепта обаче, мисля че е точно на мястото си🙂 Съчетанието му с пълнозърнесто брашно, кафява захар и банани е не само вкусна, но и много здравословна🙂

    Хубава и усмихната седмица!

    • Да, зехтинът е тежък и силен, но мисля че съвсем незаслужено не се ползва в сладкиши. Има толкова богат вкус и дъх на какви ли не зелени треви и пикантни подправки.
      Моя приятелка донесе, когато идваше на гости последният път, лимонов сладкиш със зехтин. Беше страхотен. Оттам ми дойде идеята. В рецептите, които гледах беше олио или канола оил.

  2. Честита Баба Марта! С най-искрени пожелания за много здраве и щастие!

    Много оригинална рецепта. Да си призная, до сега не съм използвал зехтин като съставка за сладкиш, но човек се учи докато е жив.

  3. Вчера го направих ! С кокосово мляко. Стана страхотен. Благодаря за рецептата🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s