Бобени, зимни мисли

Има един прекрасен израз на английски “winter warmers”, който се питам как би могъл да се преведе на български, без да губи идиоматичното си значение. Winter warmers са всички онези неща, които през зимата сгряват не само измръзналите ни телеса – изнурени от продължителна зима и липса на свежи витамини и разходки, раздвижващи кръвта, winter warmers сгряват и духа.

Като шушоните, например. Като си спомня, как баба ми седеше вечер и плетеше чорапи от вълна, на 5 куки и веднага ми става мило и топло. Или миризмата на сушени ябълки в най-далечната стая на втория етаж, която беше спалня през лятото, но понеже беше прекалено далеч, за да се отоплява лесно, се превръщаше в зимник. Там се складираха дебелокори и дребни, дворни ябълки, сушени сливи или грозде; буркани с компоти и лютеница. Всичко това за мен са winter warmers, заради спомените, свързани с тях.

Може би трябва да се преведе „зимни стоплини”; или „акумулиращи топлина зимнини”.

Както и да е…

Естествено, най-голям winter warmer, е боба. През лятото никой не се сещаше да вари боб, но захладнееше ли, изведнъж целият квартал се размирисваше на печени чушки и боб.

Бобът не е много на почит у дома – винаги съм го смятала за скучноват и с неприятни странични ефекти.  Когато обаче, видях ето това видео на Гордън Рамзи от новата му книга “World food”, не успях да се сдържа и веднага отворих хладилника, за да проверя за наличности.

Видеото не е съвсем детайлно, откъм използвани продукти, затова импровизирах, но вкусът на подправките, които използвах, още живее свой живот в спомените ми.

БОБ СЪС ЗИМНИ ПОДПРАВКИ И БЯЛО СИРЕНЕ

1 глава лук

2 стръка селъри

3 средни моркова

4-5 лъжици зехтин

1-2 скилидки чесън

5гр. прясна салвия

5гр. пресен риган

1 (400гр) консерва едър, бял, маслен боб

1 (400гр) консерва цели, белени домати

1,5л зеленчуков бульон

200гр бяло сирене

5гр. пресен кориандър (листа)

Сол

Накълцайте на много ситно лук, селъри, чесън и моркови. В дълбока тенджера изсипете зехтина и добавете зеленчуците. Запържете на слаб огън за около 15мин. Добавете сол, салвия и риган. Оставете на огъня за още 5 мин.

Изсипете бульонът и консервата боб, предварително отцедена от водата. Гответе бавно, за около 20 мин, като разбърквате понякога, за да не залепват зеленчуците по дъното.

Сложете и доматите, като ако водата е намаляла може да добавите ½ консерва гореща вода. Тествайте за сол и ако е необходимо добавете. Оставете на котлона още 15тина минути. Не бъркайте прекалено често, за да не нарушавате целостта на бобените зърна и доматите. Ясно е, че голяма част от тях ще се разтворят и загубят в аромата на гъстия сос, но от естетическа гледна точка е добре да има и малко цели.

Когато сте готови да сервирате – намачкайте сиренето с вилица и нарежете кориандъра на ситно. Сервирайте в купи, с обилно поръсено сирене и пресен кориандър.

2 responses to “Бобени, зимни мисли

  1. Toва са стоплящи през зимата „неща“, както би казал Мечо Пух, но тази рецепта наистина „сгрява“, особено ако обичаш и малко люто/червен пипер, или люта чушка / Иначе добавка на сиренето ми допадна🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s