Пилешка супа с босилек и лимон

Винаги ми се хапват по-така неща. Да не е шоколадова торта, а да е такава с Гинес. Да не е манджа, а къри. В този конкретен случай беше да е пилешка супа, но красива… Не ме разбирайте погрешно – няма по-голяма класика от застроена пилешка супичка (макар, че си признавам, че аз я готвя с царевица, както я правеха едно време в Ресторант Вълците и това често втрещява кулинарните класици). Просто този път исках всичко да е чисто, подредено и бистро, почти огледално. Затова се спрях на:

ПИЛЕШКА СУПА С БОСИЛЕК И ЛИМОН

250гр пилешки жулиени

1 глава лук, нарязан на тънки полумесеци

1 лимон

1 скилидка чесън

Шепа пресен босилек

1,5л пилешки бульон (най-добре домашен, но използвайте какъвто имате под ръка)

Черен пипер

Зехтин

В тавичка сложете лукът, малко от босилека и над тях пилешките жулиени,. Полейте щедро със зехтин и ½ от лимона, поръсете със сол, пипер и пъхнете да се пече във фурна на 200С или на грил, ако имате такъв (става по-бързо).

В тенджера на котлона, запържете за кратко чесънът, предварително накълцан или смлян. Добавете бульона, малко от босилека. Нарежете 1-2 много тънки резенчета лимон на малки парчета и добавете и тях към ароматната смес. Изстискайте останалия ненарязан лимон и оставете да къкри на много слаб огън, докато пилето се опече – около 20мин.

Когато пилето и лука са се сдобили с леко кафеникави краища извадете тавата от фурната и изсипете в бульона, заедно с всички течности, които са си пуснали по време на печенето. Оставете да покъкри още 5 мин, за да се смесят вкусовете.

Сервирайте, като слагате 2-3 жулиена в средата на купа, после бульон и накрая артистично поръсете с босилек и пипер.

8 responses to “Пилешка супа с босилек и лимон

  1. Много примамливо и ще се пробва най-скоро, но босилекът не вгарча ли от топлината, при печенето/варенето? Иначе комбинацият пиле-лимон-босилек ми звучи мммм.

  2. Итересно, босилекът наистина би трябвало да нагарча, но този не. Може би е защото босилека, който ползвах е турски – от Метро и е огромен, а не крехък и фин. Направо си е зеленчук, а не подправка🙂
    А супата е един път – детронира класическата без усилие..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s