Незабавен щолен

Знаете за 5 минутната култура, нали? Ето, аз съм живо доказателство  на теорията, че моето поколение губи интерес, ако нещо не се случи в рамките на 5 минути.

Отдавна искам да направя щолен. Четох, проучвах и като разбрах, че трябва да го направя 2-3 седмици предварително и да чакам до Коледа, за да го опитам ентусиазмът ми направо се изпари. Казах си: искам да го ям сега и веднага, но да има и за Коледа.

Речено – сторено. Замесих един без мая, който става за отрицателно време и не е нужно да се чака да отлежи.  Хареса ми и за Коледа непременно ще направя пак.

ЩОЛЕН С КОТИДЖ СИРЕНЕ*

250гр бяло брашно

70гр меко масло

70гр захар

1 яйце

130гр котидж сирене

10гр сода за хляб

Ванилия

50гр стафиди

50гр коняк

50гр смлени бадеми

50гр изсушени портокалови кори

1 с.л настъргана кора на портокал

За поръсване:

50гр разтопено масло

50гр пудра захар

*котидж сирене е много добър продукт, който се намира във Фантастико и Метро. Става за готвене и директна консумация. Не е нито солено, нито сладко, което го прави универсален. Ползвам го в салати, чийз кейкове; хапвам го директно с хляб и сушени домати, а очевидно става и за щолен ..

Сложете стафидите в купичка и полейте с коняка. Това трябва да бъде направено поне една нощ предварително, за да може плодовете да набъбнат и да се впиянчат максимално.

В купа смесете брашното, содата и бадемите. Разбийте маслото и захарта, докато побелеят. Добавете яйцето, ванилията и портокаловата есенция. Изсипете в по-голяма купа и добавете, като бъркате с лъжица, котидж сиренето, портокаловите кори и стафидите, заедно с остатъчния коняк. Добавяйте брашното малко, по малко и продължавайте да бъркате, до хомогенна смес.

Оформете щолен – сместа не е много гъста, така че го направете върху набрашнена повърхност и с много набрашнени ръце. Изсипете тестото, направете кръг и го прегънете на две. Ако искате да сложите марципан в средата, сега е момента. Аз не сложих.

Печете в предварително загрята фурна на 180˚С за около 45мин.

Когато се изпече намажете с масло и изчакайте да изстине съвсем, след което поръсете обилно с пудра захар.

Факт, по-ароматен е след 4-5 дни, но само 2 парчета оцеляха до тогава и то със страшна борба.

9 responses to “Незабавен щолен

  1. не знам този щолен колко е ароматен след х дни, обаче чаения хляб за сега обра овациите. и като изглед, и като аромат и като вкус! ;;

    последният път го пекох във формички за брюле и станаха чудни малки кексчета, които могат да се опаковат подходящо като за подарък.
    търпи експерименти с плодовете и носи на шоколад.

    мерси за чудесната рецепта ;;

  2. ама снимането възниква СЛЕД готвенето.
    за подаването на бъркалките се разбрахме. сега остава да се разберем и кога… какво май е ясно: чаения хляб ;D

  3. Така и не се сприятелих нито със щолена нито с котиджа, обаче тази рецепта страшно ми харесва и мисля да я направя за колегите за Коледа. Благодаря.

    П.П. Моят ирландски чаен хляб отлежава, но като гледам ще бъркам втори май🙂 И ще чакам с нетърпение взаимното ви творение🙂

    • Котидж сиренето е странно животно, което отнема време да му свикнеш. Има наистина много начини да се ползва, но за самостоятелно ядене е само ако си на строга диета – много е диетичен, но меко казано безвкусен..
      В щолена обаче не се усеща, а дава една мекота…

      П.П Всички харесват повече чаения хляб пред щолена, така че я не хаби продуктите и забъркай чаен хляб за колегите🙂

  4. котиджа е доста полезен заради високото съдържание на белтъчини. понеже на мен ми е постен🙂, слагам масло, или орехи, и става супер вкусно.

    за салати е незаменим!

  5. Щолена е супер! Направих го тази година, получи се много вкусен кейк/хляб. Препоръчвам го…Благодаря за рецептата🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s