Знаете за 5 минутната култура, нали? Ето, аз съм живо доказателство на теорията, че моето поколение губи интерес, ако нещо не се случи в рамките на 5 минути.
Отдавна искам да направя щолен. Четох, проучвах и като разбрах, че трябва да го направя 2-3 седмици предварително и да чакам до Коледа, за да го опитам ентусиазмът ми направо се изпари. Казах си: искам да го ям сега и веднага, но да има и за Коледа.
Речено – сторено. Замесих един без мая, който става за отрицателно време и не е нужно да се чака да отлежи. Хареса ми и за Коледа непременно ще направя пак.
ЩОЛЕН С КОТИДЖ СИРЕНЕ*
250гр бяло брашно
70гр меко масло
70гр захар
1 яйце
130гр котидж сирене
10гр сода за хляб
Ванилия
50гр стафиди
50гр коняк
50гр смлени бадеми
50гр изсушени портокалови кори
1 с.л настъргана кора на портокал
За поръсване:
50гр разтопено масло
50гр пудра захар
*котидж сирене е много добър продукт, който се намира във Фантастико и Метро. Става за готвене и директна консумация. Не е нито солено, нито сладко, което го прави универсален. Ползвам го в салати, чийз кейкове; хапвам го директно с хляб и сушени домати, а очевидно става и за щолен ..
Сложете стафидите в купичка и полейте с коняка. Това трябва да бъде направено поне една нощ предварително, за да може плодовете да набъбнат и да се впиянчат максимално.
В купа смесете брашното, содата и бадемите. Разбийте маслото и захарта, докато побелеят. Добавете яйцето, ванилията и портокаловата есенция. Изсипете в по-голяма купа и добавете, като бъркате с лъжица, котидж сиренето, портокаловите кори и стафидите, заедно с остатъчния коняк. Добавяйте брашното малко, по малко и продължавайте да бъркате, до хомогенна смес.
Оформете щолен – сместа не е много гъста, така че го направете върху набрашнена повърхност и с много набрашнени ръце. Изсипете тестото, направете кръг и го прегънете на две. Ако искате да сложите марципан в средата, сега е момента. Аз не сложих.
Печете в предварително загрята фурна на 180˚С за около 45мин.
Когато се изпече намажете с масло и изчакайте да изстине съвсем, след което поръсете обилно с пудра захар.
Факт, по-ароматен е след 4-5 дни, но само 2 парчета оцеляха до тогава и то със страшна борба.
не знам този щолен колко е ароматен след х дни, обаче чаения хляб за сега обра овациите. и като изглед, и като аромат и като вкус! ;;
последният път го пекох във формички за брюле и станаха чудни малки кексчета, които могат да се опаковат подходящо като за подарък.
търпи експерименти с плодовете и носи на шоколад.
мерси за чудесната рецепта ;;
❤ да поготвим някой път заедно. Обещавам да правя каквото ТИ кажеш 🙂
а не, ти снимаш по-хубаво. ще ти подавам бъркалки ;;
ама снимането възниква СЛЕД готвенето.
за подаването на бъркалките се разбрахме. сега остава да се разберем и кога… какво май е ясно: чаения хляб ;D
deal! аз ще донеса екстра нещата дето ще наслагаме вътре ;;
Така и не се сприятелих нито със щолена нито с котиджа, обаче тази рецепта страшно ми харесва и мисля да я направя за колегите за Коледа. Благодаря.
П.П. Моят ирландски чаен хляб отлежава, но като гледам ще бъркам втори май 🙂 И ще чакам с нетърпение взаимното ви творение 🙂
Котидж сиренето е странно животно, което отнема време да му свикнеш. Има наистина много начини да се ползва, но за самостоятелно ядене е само ако си на строга диета – много е диетичен, но меко казано безвкусен..
В щолена обаче не се усеща, а дава една мекота…
П.П Всички харесват повече чаения хляб пред щолена, така че я не хаби продуктите и забъркай чаен хляб за колегите 🙂
котиджа е доста полезен заради високото съдържание на белтъчини. понеже на мен ми е постен :), слагам масло, или орехи, и става супер вкусно.
за салати е незаменим!
Щолена е супер! Направих го тази година, получи се много вкусен кейк/хляб. Препоръчвам го…Благодаря за рецептата 🙂