Ризото с Горгонзола и орехи

Обожавам ризото. Едно от онези неща, както пастата, които можеш да приготвиш по всяко време, всякакви количества и да се хареса на всички.

Най-най-важното нещо, когато се приготвя ризото е оризът. Трябва да е ориз ‘Арборио’, който освен че има ‘ризото’ вкус – дъх на манатарки, дори и да не си сложил или леко ядков вкус на финала, прави ризотото кремообразно и леко, а не слепено като каша, която се лепи по зъбите и небцето.

Какво е ризото, ако ориза не е кадифено мек отвън и със съвсем лека твърдост в центъра..?

Има още 2-3 съставки, които помагат на едно ризото да бъде незабравимо – задължителния микс от селъри, лук и чесън, които се запържват преди добавянето на ориза. И Пармезан за добавяне и поръсване, които прави ориза солен, ароматен и с невероятен послевкус.

РИЗОТО С ОРЕХИ, ЯБЪЛКИ И ГОРГОНЗОЛА

200гр ориз Арборио

1 малка глава лук

1 скилидка чесън

1 стрък селъри

Бучка масло

1 литър гъбен или зеленчуков бульон

50гр настърган пармезан

100гр Горгонзола (или друго кремообразно синьо сирене)

50гр орехи, счукани на ситно

1 малка ябълка, нарязана на ситно

Сол

Пипер

Нарежете възможно най-ситно лука, селърито и чесъна. В тенджера, на слаб огън, разтопете маслото и ги задушете 5-6 мин, до омекване. Добавете оризът, усилете огъня и като разбърквате непрекъснато го запържете, докато зрънцата станат леко прозрачни – около 5 мин. Сипете ½ от бульонът при ориза, намалете огъня и оставете да къкри, като бъркате понякога, за да не залепва за дъното. Добавяйте още бульон, когато този в тенджерата се абсорбира от ориза. Искаме ризотото да се готви бавно, за да поеме вкусовете зеленчуците и бульона.

След около 15 мин оризът би трябвало да е набъбнал, но да има все още течност в тенджерата. Опитайте дали е сготвен. Трябва да е мек, но все още да има отпор от зрънцата, когато ги дъвчете – да не са съвсем размекнати. Добавете ¾ от пармезана, като оставите малко за поръсване. Сложете Горгонзолата, орехите и бъркайте, докато сиренето се разтвори от топлината на ориза. Накрая добавете ябълките.

Сервирайте веднага, поръсено с пармезан и пипер.

8 responses to “Ризото с Горгонзола и орехи

  1. И аз обичам ризото-добавям винаги преди бульона бяло вино .Скоро правих ризото с дюля и стана фантастично.Поздрави:)))

    • Дани, и аз преди слагах вино, но ризотото става доста по-тежко. Сега слагам вино само когато не е основно, а върви към печено месо, например. Или когато правя ризото с манатарки – там страшно му отива да е тежко и силно на вкус.

  2. Това ми прилича на едно вдъхновено от Джейми ризото😉
    Ще пробвам този начин за приготвяне, защото аз си карам по старомодния с прибавяне на бульона лъжица по лъжица, което естествено отнема много време и бъркане🙂 и съответно надделява при чуденката какво да сготвя против ризотото. Ще пробвам и без вино в началото и масло накрая🙂 Ех, че хубаво, благодаря за идеите🙂
    Ирландският чаен хляб отлежава в момента😀

  3. Имаме участник познал верните резултати! Наистина от Джейми се научих да правя ризото, ех че го харесвам този човек🙂
    Промених малко рецептата на основното ризото, защото се оказа, че някои неща са важни, други само трудоемки, а трети просто невъзможни – например да оставя ризотото да ‘почива’ 3-5 мин, преди да го сервирам. Обикновенно съм умряла от глад и едва чакам да изстине, каква почивка…
    А добавянето на водата лъжица по лъжица е абсолютно излишно и много трудно. Изоставяй я тази пракрика смело.

  4. Мда, още довечера ще пробвам🙂 Заделих си тиква от пюрето, което варих (пръска ужасно това нещо, по-зле от домати дори) и довечера ще направя новото ни любимо ризото с тиква и праз, по тази рецепта http://www.deliciousdays.com/archives/2008/01/16/is-it-italian/

    А ако някой обича ньоки колкото мен, може да обърне внимание и на това. Невероятно, но наистина стават за 15 мин с варенето.
    http://www.deliciousdays.com/archives/2009/05/19/15-minutes-to-fame-gnocchi-for-beginners-and-braggarts/

    Надявам се е ОК, че пуснах тези линкове, ако не моля за извинение.

    • Но проблемо за линковете, даже се радвам. Отдавна се каня да се пробвам с едни ньоки, но мъжа ми ги мрази и трябва да са шедьовър иначе няма да бъдат одобрени..
      Ще докладвам.
      Ризотото с тиква звучи супер, но моята тиквена вълна отмина – сега съм на кестенова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s