Анадама хляб

Този хляб си има име, защото наистина е забележителен. Прави се с мед или меласа, което го прави дъхав и вкусен и траен; текстурата му е плътна и мека, без шупли и е много лесен за правене, макар да има доста месене.

От продуктите по-долу стават два хляба, което се оказа чудесно – един изобщо нямаше да ни стигне.

АНАДАМА ХЛЯБ

1кг типово брашно

200гр царевично брашно

2 пакетчета мая

2 ч.л сол

80гр меко масло

350мл топла вода (50-60˚С)

120гр мед на стайна температура

В оригиналната рецепта меда е заменен с меласа. Сигурна съм, че става още по-ароматен, но нямах меласа. С мед стана забележително добре.

В купа изсипете 350гр от брашното, цялото царевично брашно, маята, солта и маслото и разтрийте с пръсти на трохи.

Добавяйте водата и меда малко по малко, докато стане лепкаво тесто. Бавно добавяйте още брашно, докато стане твърдо тесто. Изсипете върху набрашнена повърхност и месете около 10мин, като добавяте брашно колкото поеме за образуването на твърдо тесто. Може да поеме повече от 1кг брашно, затова се запасете с допълнително.

Когато сте готови с месенето намажете с олио навсякъде, сложете в много голяма купа и оставете да втаса на топло и непроветриво място (аз ползвам фурната за целта, като понякога дори я включвам за минута-две, за да се затопли).

След около час, когато тестото се удвои, даже утрои го извадете от купата, изкарайте му въздуха, като го премесите набързо и го разделете на 2. В тавички за хляб с размери приблизително 25/10 см и оставете отново да се удвои – около 45мин.

Печете на 190˚С около 45мин. Когато мислите, че хляба е изпечен извадете го от фурната, вдигнете го от тавата и го потупайте с пръсти от долната страна. Трябва да издава кух звук.

Оставете го да се охлади преди да го режете.

Става прекрасно за сутрешни препечени филийки с масло и чаша чай.

2 responses to “Анадама хляб

  1. Страхотен късмет, че попаднах тук. От няколко дни разглеждам рецептите и понеже пекарството ми е страхотна слабост, този хляб вече тотално ме спечели като заклет фен на блога.

  2. Направих го хляба-стана ужасно вкусен-вместо меласа сложих златен сироп-от захарно цвекло-получи се благоуханен и пухкав хляб.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s