За приликите между тиквата и кокоса или Кокосов чийз кейк без брашно

Помните ли, че в поста за тиквеното пюре бях обещала да ви разажа рецептата за Тиквен чийз кейк без брашно? Е, направих го, но същата вечер имахме гости  и той стана такъв шедьовър, че преди да успея да запазя дори едно парче за снимки той… свърши.

Нищо, казах си, ще направя пак. Вчера имах малко свободно време, а да си призная и огромно желание да хапна пак от този чийз кейк и запретнах ръкави. Разбих сиренето Филаделфия, добавих яйцата, направих основата от смелени бадеми, масло и подправки и я пъхнах във фурната да се запече за 15тина мин. Отворих буркан с тиквено пюре, за да добавя в сместа с крем-сиренето и той… кротко се разпени и изтече върху кухненския плот.

Тиквата, най-важната съставка, заради което чийз кейка се казва Тиквен и заради която аз се бях захванала да приготвям този, точно този чийз кейк и никой друг се беше развалила.

Ами сега? Поогледах се наоколо в кухненските шкафове – нищо, което и най-бегло да наподобява тиквено пюре. Не мога просто ей, така да изоставя ½ кило Филаделфия, само защото тиквата ми е решила да се развали.

В дъното на един шкаф намерих консерва кокосово мляко. Кокосов чийз кейк? Звучи добре, но кокосовото мляко не е пюре, ще стане прекалено рядко. В малка тенджера сложих млякото да се вари и, за да го сгъстя, добавих кокосови стърготини.

Оказа се ге-ни-ал-но!

КОКОСОВ ЧИЙЗ КЕЙК БЕЗ БРАШНО

За основата:

140гр. смелени бадеми (бадемово брашно)

80гр. меко масло

2 с.л. захар

1 с.л. какао

За чийз кейка:

450гр. сирене Филаделфия

180гр. захар

3 яйца

45гр. смелени бадеми

1 консерва кокосово мляко (400мл.)

40гр. кокосови стърготини

Ванилия

1 бял шоколад, начупен на ситни парчета

 

Загрейте фурната на 170˚С.

Разбийте с миксер (може и само с вилица, ако маслото е много меко) всички съставки за основата на чийз кейка, до получаване на еднородна смес. Изсипете я в тава с падащо дъно и с помощта на шпатула или обратната страна на лъжица я разстелете равномерно по дъното. Пъхнете във фурната и печете за около 15мин, след като се е втвърдила извадете от фурната и оставете да изстине за 20-тина мин.

Междувременно сложете на умерен огън тенджера, в която изсипете кокосовото мляко и кокосови стърготини и оставете да поври за 10тина минути, докато се сгъсти и около 1/3 се изпари.

В голяма купа, с миксер разбийте сиренето Филаделфия. Ако не е на стайна температура това може да се окаже предизвикателство, но обирайте сиренето от стените на купата и продължавайте упорито. Добавете захарта, яйцата, бадемите и ванилията. Продължавайте да разбивайте.

Когато кокоса е готов охладете го (може да потопите тенджерата във вода с лед или просто да изчакате 10тина мин), добавете го към крем-сиренето и разбивайте още малко.

Изсипете цялата смес върху основата и добавете натрошения шоколад, като просто го поръсите върху тортата. Сместа е редичка и той потъва.

Пъхнете във фурната и печете на 170˚ за около 50 мин или докато, като разклатите тавата, кейка се поклаща съвсем леко в центъра.

Сервира се охладен, защото иначе е невъзможен за нарязване.

E, voilà, една прекрасна импровизация.

Оказа се, че натуралният ми шоколад за готвене също е свършил, така че почвайки да готвя Тиквен чийз кейк с Натурален шоколад финиширах с Кокосов чийз кейк с Бял шоколад.

И една смешна история за разказване…

13 responses to “За приликите между тиквата и кокоса или Кокосов чийз кейк без брашно

  1. Поздравления,винаги има като се поогледаш в къщи някой продукт,който стои и чака да му дойде времето/и да ти дойде на ум да го използваш/При теб са налице и двете и като резултат се е получило нещо предполагам страшно вкусно:)

  2. Звучи невероятно вкусно! Поздравления за изобретателността! Нямам търпение да го пробвам. В колко голяма форма да пека? И не на водна баня този път, нали ?

    • Милена, в стандартна форма – 26см. Не на пара, което решава проблема с пропускането на тавите с падащо дъно. Вярно е, че онзи лайм чийз кейк беше шедьовър, но този също е много вкусен и специален.

  3. Между другото, в някакъв английски сайт четох, че си опаковат тавата с алуминиево фолио, за да не пропуска на водна баня или пекат сладкиша в готовите алуминиеви форми ( за еднократна употреба) и после просто ги срязват и вадят сладкиша. Друг е въпроса колко е полезно. Нали имаше някакъв проблем с отделянето на алуминий при висока температура?

    Ще пиша как ми се е получил чийз кейка. Поздрави!

  4. Много се въодушевих от настроението и аромата, който носеше тази рецепта! Приготвих я, спазих всичко препоръчано… и претърпях провал:) Със самия ‘чийз’ на кейка: втричи се. Усещането и вкуса беше като на неуспял крем карамел. Истината е, че крема беше божествено вкусен преди печенето и разочароващо зърнест при поднасянето. Може би трябва да се пече наистина на водна баня? Или поне само на долен реотан и най-накрая-ако се налага, и от горе? Казвайте, хора; тази разкошна рецепта трябва да носи гордост, не да изненадава изнурения готвач!!!

    • Нина, направих чийзкейка пак и пак беше супер!
      Искаш ли да се свържеш с мен по емейл, за да разследваме какво не се е получило? Ще го направя с удоволствие.
      Емейла ми е sylv_atipova at yahoo.co.uk
      До скоро!

      • Искам да се свържа с теб по емейл, и ще го направя, живот и здраве, за да се похваля! Утре, навръх Нова година ще разкарвам демоните на старата ,и мисля пак да се разправя с твоето творение. Стискай палци за тържествената трапеза на моето семейство, празнувай весело с твоята компания и да, до скоро! Успешен, вкусен и много забавен старт на новата година, а-tipova! И благодаря, че си съпричастна.

  5. О, Нина! Съжалявам! Знаеш ли, толкова съм за! тази рецепта, защото ме измъкна в труден момент, че съм съгласна да я правим едновремено, за да видим къде е проблема🙂 – понякога може да е фурната, друг път някоя от съставките. Ще я направя пак след 21 Дек, защото тогава ще имам повече време и ще ти пиша пак (мъжът ми ще е супер радостен, че ще повтарям рецепта – тази му стана много любима🙂

  6. Здравейте!Много ме заинтригува рецептата,но аз реших да го направя с тиквено пюре-направих си снощи.Бихте ли ме казали какво количество трябва да се сложи?Благадаря!
    Поздравления за интересния блог-правила съм някои от рецептите и са много сполучливи!

    • Даниела, според рецептата трябва да сложиш 420гр тиквено пюре. Надявам се всичко да стане както трябва! Пиши като направиш експеримента!🙂

  7. Вчера няколко пъти се опитвах да оставя коментар…и не стана-не знам защо?Тиквеният чийз стана просто уникален-поздравления за чудесната рецепта!Следващия път ще го направя с кокос!

    • Даниела, прекрасно е, че всичко се е получило! (не че съм имала съмнения :P)
      И аз пак съм на вълна чийз кейкове – може да публикувам някой нов вариант… само трябва да го измисля.
      Относно коментарите – може уърдпрес нещо да са променяли по платформата – моят блог е изцяло в техни ръце..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s