Не съм яла купена майонеза от десетина години. Откакто имам миксер, всъщност. Когато за първи път направих майонеза в къщи мога с пълна увереност да кажа, че се вълнувах страшно. Да успея да наподобя нещо, което винаги съм смятала, че идва само от кутийка и е страшно трудно за приготвяне, и не бих могла да се справя сама, и накрая да пожъна небивал успех си беше голяма работа в онези дни – на прохождаща готвачка.
Истината беше, че тръгнах да правя майонеза само защото нямаше такава, каквато ми беше необходима, никъде по магазините. Това беше в годините преди ‘Пикадили’ (‘Прекалили’, както го наричаме у дома), преди да има всичко по магазините на нормални цени.
Трябваше ми майонеза с горчица и черен пипер. Опитах да сложа горчица в нормална майонеза, но резултата беше леко… мазничък. Тогава си казах, че ще пробвам и ако не се получи моята майонеза ще ползвам пригодената купена. Какво мога да загубя… Следвах стриктно инструкциите, защото бях чувала всякакви истории за приятелки, бъркали с часове яйца с олио и накрая нищо.
Моята майонеза заприлича на майонеза след има-няма две минути. Опитах я и не можах да повярвам на вкусовите си рецептори – лека, нежна, вкусна и най-вече ужасно прясна. Нищо не може да се сравни с прясно приготвената храна.
Та ето я, непроваляемата ми френска рецепта за майонеза.
МАЙОНЕЗА С ДИЖОНСКА ГОРЧИЦА
2 жълтъка
2 ч.л. дижонска горчица (много силна)
300мл олио
Сол, пипер
Сока на ½ лимон (малко повече от 1 с.л.)
В леко затоплена купа (много важно, защото това гарантира ставането на майонезата) сложете жълтъците и горчицата и започнете да разбивате с миксер. След около 20 сек., на много тънка струйка, добавяйте олиото. Когато майонезата започне да се сгъстява увеличете струята на олиото до пълното му абсорбиране от вече готовата майонеза.
Все още разбивайки посолете и сложете черен пипер. Секунди, преди да приключите добавете лимоновия сок.
Поради наличието на необработени жълтъци в рецептата препоръчвам майонезата да се консумира до 2-3 дни.
И, за да не сме на една гола майонеза, ще добавя и рецепта за ползването ѝ – печен картоф с кожухче и пълнеж (Jacket potato).
ПЕЧЕН КАРТОФ С РИБА ТОН И ЦАРЕВИЦА
2 огромни картофа
200гр майонеза (за препоръчване домашна)
1 консерва риба тон
125гр сладка царевица
Изберете два от най-големите картофи, които можете да намерите. Добре е големината им, да е над 200гр. всеки.
Измийте ги добре, надупчете ги с вилица 3-4 пъти от страната, която ще бъде нагоре, когато ги сложите във фурната и ги увийте във фолио. Печете за около час на 200˚C. Oколо ½ час, след като сте ги сложили да се пекат ги отвийте от фолиото и оставете коричката също да се допече. Готови са, когато набодени с вилица не оказват никакво съпротивление.
Извадете ги от фурната, поставете в чиния и резнете горната част на кръст, като не стигате до края, за да има картофа цялост.
Докато ги чакате да изстинат (наистина няма нищо по-горещо от печен картоф) изсипете в купа рибата тон, царевицата и майонезата и разбъркайте . Разпределете сместа в двата картофа и сервирайте поръсени с малко копър или няколко зърна царевица или пресен черен пипер; дори настърган кашкавал върви прекрасно.
Това хапват за обяд, естествено с възможност и за други пълнежи, голяма част от работещите в Англия. Тези печени картофи се предлагат в кафетата на почти всеки супермаркет, мол или най-обикновена улична закусвалня.
В Англия най-любимия пълнеж е jacket potato с боб в доматен сос, поръсено със сирене ‘Чедър’.
Хубаво предложение-когато бях малка нямаше“ купешка“,нямаше и миксер.Бъркаше се на ръка и беше много важно да се бърка с дървена лъжица в една посока.Ставаше много вкусна.Сега има миксер.Има една техника -жълтъците се слагат в голям буркан /от компот/и се добавя олиото-за 2 мин става.Аз добавям понякога един белтък на сняг, за да поеме миризмата на олио.Иначе с горчицата е перфектно.Поздрави!
Много хубаво написано и описано. Ще се пробвам, нищо, че „Прекалили“ми е на пет крачки 🙂
Името ти от Bebel Gilberto ли идва? И аз много я харесва.
Ще се радвам да споделиш, когато опиташ майонезата и/или печените картофи. Информация от първа ръка за опитите на другите е винаги добре дошла.
Страхотна майонеза. Тъкмо я направих, заедно с домашен хляб. Това е идиалната комбинация. Много добра рецепта! Поздрави
Pingback: Домашна майонеза с дижонска горчица « Кулинарни мисли и разни други неща Blog·
А колко майонеза става от 300мл олио?
Харесала съм си една френска рецепта за тостове, които задължително трябвало да бъдат с майонеза с горчица, обаче май ако искам да намажа точно 2 филийки, ще трябва да направя половин доза майонезка 🙂 Друг вариант е да поканя повече гости да помагат 😉
Опа 🙂 Забравих да кажа колко съм умна. Тия картофи в кожухче на руски са картошки в мундире, предната седмица ги ядох и като twice baked 🙂
Pingback: Живея си живота аз « Жълтурчето·