Никога не съм знаела, че тиквеното пюре може да бъде основна кулинарна съставка. Когато живееш в дадена страна приемаш, че определени неща се приготвят/ядат по определен начин – тиквата може да бъде варена, печена, дори пържена, ако че чувстваш в по-екстравагантно настроение. Оказва се обаче, че в Америка има тиквено пюре в консерва и често се ползва към сладкиши и основни ястия. Кой да предположи?
Преди около седмица-две получих ¼ тиква, като дарение, със заръката да направя нещо вкусно. Оттогава тиквата отлежава на дъното на хладилника и даже дава леки признаци за сродяване със синьото сирене на по-горната лавица – вече е покрита лееко с мухъл.
Харесах един чийз кейк без брашно, които се оказа с тиквено пюре.. После си харесах едно къри, което отново се оказа с пюрирана тиква. Наложи се да си го приготвя и даже си затворих 1-2 бурканчета – не се знае, кога ще ми потрябва пак.
ТИКВЕНО ПЮРЕ
Основната и единствена съставка е тиква. Колкото и каквато имате.
Отворете тиквата и изчистете от семките и меката част. Направете го старателно, защото меката част много често е горчива. Нарежете я на големи, триъгълни парчета. Покрийте тава с метално фолио и наредете парчетата с кората нагоре. Това се прави, за да не се запича самата тиква, а само кората. Металното фолио отразява топлината, която идва от горния реотан и почти прави тиквата на вкус като задушена, а не печена.
Печете около 30мин на 170˚С.
След като извадите от фурната оставете да изстине и с помощта на лъжица остържете тиквата от кората. Пасирайте добре в кухненски робот или с ръчен пасатор, като ако все още има бучки минете през цедка.
Затворено в буркан може да издържи 2-3 седмици.
Следват: рецепти за тиквен чийз кейк без брашно, супа от тиква и броколи и къри с тиквено пюре.
П.С. Мислех, че ако е добре затворен буркана и е стоял в хладилника, тиквеното пюре би могло да издържи доста време, но не би… днес го отворих и той… изкипя. Така, че траойността му е 5-7 дни максимум.
Pingback: Постен кейк с тиква, орехи и кленов сироп – Кулинарно - в кухнята с Йоана·
Pingback: За приликите между тиквата и кокоса или Кокосов чийз кейк без брашно « Безкраен пикник·
Pingback: Супа от тиква, броколи и синьо сирене « Безкраен пикник·