Пай с мед и фъстъци или смъртта на търговския пътник

Когато прочетох рецептата за този пай си казах – най-после рецепта с фъстъци! Тези ядки на детството ми, единствените, които се продаваха на всеки ъгъл, бяха безумно евтини (50ст за 50гр, ако не ме лъже паметта), но си бяха нещо специално. Така де, с джобните, които ми даваха не можех да си ги позволя всеки ден..

2

Сега обаче, фъстъците имат незавидната съдба на ядка, която никой не обича и никой нищо не извлича от нея. Маргинална ядка, от периферията на кулинарията и съвсем изгубила любовта на масите. Има фъстъчено масло наистина, но зехтина, олиото и дори сусамено олио са по-предпочитани. Чували ли сте някой да каже: ‘Най-обичам фъстъци!’? По улиците по-ниско културните лющят семки – това сега е най-любимото; по купоните фъстъците се ползват само за ‘разреждане’ на истинските ядки – купуваш ½ кило бадеми и ½ кило фъстъци и като ги омешаш те изглеждат като цял килограм бадеми. Да, ама не, защото обикновено всички си избират бадеми и фъстъците пак остават на дъното на купичките – нежелани и пренебрегнати.

В този пай обаче, фъстъците са звездата. Единствения проблем е, че това е най-сладкия пай, който някога съм вкусвала. Освен това има толкова много калории и мазнини, че (след като сте го опитали) ви съветвам да го раздадете на съседите – мога да ви уверя че хората, които наистина си падат по сладкото ще го оценят високо и ще ви похвалят искрено.

Точно бях го направила, когато един строител дойде да гледа как да се оправи стълбището на двора. Беше неучтиво да не му предложа от сладкиша. Той прие да хапне, аз му отрязах едно огромно парче и докато го гледах как лакомо го яде си представях, как всичкото масло се разлива по артериите му и старателно ги запушва. 150гр масло в тестото и 200гр в пълнежа, без да броим ядките и меда, не си е шега работа. Похвали сладкиша и каза, че ще прати оферта. Дано артериите му издържат до след като е пратил работниците  ;D

1

ПАЙ С МЕД И ФЪСТЪЦИ

За тестото

300гр брашно

150гр масло

75мл вода

Следвайте инструкциите ето от тук. Това количество тесто е достатъчно за основа на 26см пай.

За пълнежа

200мл мед

100гр захар

Щипка сол

200гр масло

100мл течна сметана

1 яйце

1 жълтък

250гр фъстъци

Върху набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина 4 мм, след което внимателно го вдигнете с помощта на точилката или като го сгънете на две и покрийте дъното на тавата , като изрежете стърчащите краища по ръба. Оставете в хладилник около 30мин или докато приготвите плънката.

Загрейте фурната на 165˚С.

В тенджера сложете меда и захарта на слаб огън, докато захарта се разтопи и смеси с меда. Добавете маслото и оставете да заври лекичко, като разбърквате често. Махнете сместа от котлона и я оставете да се охлади за около 20мин.

Когато се е охладила достатъчно, че можете да потопите пръст в тенджерата без да издадете ужасяващ писък добавете сметаната, като разбивате с миксер; после добавете яйцето и жълтъка.

Разпределете фъстъците равномерно върху тестото, след което ги залейте с медната смес.

Печете по средата на фурната около 45мин до час. Готова е, когато като разклатите тавата сместа се поклаща съвсем леко.

Оставете да изстине напълно, преди да нарежете или ако искате да сервирате още топло много, много внимавайте да не се изгорите с горещата смес и комбинирайте със сметанов сладолед.

П.С. За една по-изискана версия на този пай можете да замените фъстъците с кедрови ядки.

nf

3 responses to “Пай с мед и фъстъци или смъртта на търговския пътник

  1. Това сигурно е много вкусно,но е такава енергийна „бомба“-не става въпрос за диета,но има невероятно много от всичко.Тук не бих приложила максимата на Мечо Пух-колкото повече,толкова повече.Иначе за фъстъците си абсолютно права ,както за преди ,така и за сега.Поздрави!

  2. заради фъстъците пиша, и аз ги обичам, и до днес помня в ученическите години как си купувах пакетче от 50 гр, понякога.
    А днес ги поглеждам и казвам, вкусни са, евтинко е, но не бива и продължавам с орехи, бадеми и лешници.
    Пробвала ли си да смесиш пържен фъстък със стафиди – сладко-соления им вкус и не се получава като с бадеми с фъстъци.
    Тази рецепта не бих приготвила, защото е много калорична, но ми допадна „есенното съвършенство“ ще се прави🙂

    Успешна седмица!

  3. Този сладкиш е за руските аристократи – такъв един богат и декадентски. Представям си рускини с рокли как седят до самовара, смеят се високо, отпиват чай и похапват от този сладкиш с малки, сребърни вилички. И при всяка хапка примижават от удоволствие, защото в тайгата колкото си по-дебел, толкова по имотен изглеждаш.
    Аз определено предпочитам есенното съвършенство🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s