Пай II: ябълков

Ябълковият пай, както вече разказах беше следствие от лимоновия. Исках обаче да направя ябълков пай, за какъвто само съм си мечтала: ябълките да са нарязани на дребно, някои от тях направо разтопени, за да се получи една такава ароматна смес от подправки, ябълки и твърдо, хрупкаво маслено тесто. Прочетох много за пайовете, преди да се запретна ръкави да беля ябълки и стигнах до следният извод – не разполагах с Правилните ябълки за добър ябълков пай.

1

Правилните ябълки са няколко сорта смесени – хлебни и по-твърди, сладки, както и няколко сочни, настъргани. Аз имах само едни скучни, зелени ябълки.

Тогава намерих една италианска рецепта за ябълков пай (crostata  di mele), с яйчен крем вътре и хрупкава горна кора. Още докато четях рецептата, знаех че това е онова, което ми се яде и предвкусвах следобедния си чай с парче горещ пай.

2

ЯБЪЛКОВ ПАЙ (CROSTATA DI MELE)

Масленото тесто можете да прочетете тук.

Пълнеж

130гр захар

3 жълтъка

1 лъжица брашно

3 с.л заквасена сметана

Ванилия (канела)

3-4 големи ябълки

2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

Хрупкава горна кора

160гр брашно

90гр захар Мусковадо

125гр крема сирене

½ ч.л джинджър на прах

¼ ч.л индийско орехче

5 с.л. заквасена сметана

Ванилия

Разточете тесто набързо върху добре набрашнена повърхност (ако се е овлажнило в хладилника му добавете шепа брашно, но не го месете прекалено) до дебелина 4мм (не много тънко, значи). Поставете го в тава с диаметър 26см. Изрежете стърчащите краища и пъхнете в хладилника, докато приготвяте останалите съставки.

Обелете и нарежете ябълките, на много ситно. Трябва да се получи около 4 чаши нарязани ябълки. Поставете ги в купа, поръсете с лимоновият сок, за да не потъмняват и с 2-3 лъжици от захарта, като ги разбъркате, за да се разпредели равномерно навсякъде.

С миксер разбийте жълтъците, останалата захар докато побелеят, после добавете брашното, заквасената сметана и ванилията.

Извадете тавата с тестото от хладилника, разпределете ябълките на един равен пласт и залейте равномерно с крема. Приберете отново в хладилника. Включете фурната да загрява на 175˚С.

За да направите хрупкавата горна кора сложете всички съставки, освен крем сиренето и сметаната в купа и разбъркайте с миксер набързо. После добавете студеното и нарязано крем сирене докато се смеси със сухите съставки. Добавете сметаната.

С помощта на лъжица и пръсти разпределете сместа върху ябълките, така че да покрива цялата повърхност. Не се притеснявайте ако има дупчици тук-там.

Пъхнете във фурната и печете около 45мин, когато горната кора стане златиста и сока на ябълките, който ври между процепите на горната кора, стане гъст.

Яжте топъл, на стайна температура или студен; за закуска, десерт или като основно. Съхранявйте покрит в хладилник до 3-4 дни.

nf

One response to “Пай II: ябълков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s