Йо-хо-хо и два пая с бутилка ром

Какъв десерт да направиш за хора, които в прав текст са ти заявили, че не обичат сладко? Разсъждавах върху тази мисъл дълго, прелиствайки страниците на всички готварски книги, с които разполагам, над сутрешното си кафе.

1

Спомням си когато бях малка често ходехме на гости, в къщите на приятели на родителите ми и майка ми носеше съдини с ядене: баници, кексове, дребни сладки или ако се чувстваше в по-щедро настроение – фъч. Винаги си спомнях особеното вълнение, с което я наблюдавах – хем ужасно много ми се искаше да изпусне тавата, за да се насладя на тоталния хаос, който щеше да настъпи, хем ми се искаше да ям от съдържанието на тавата. Особено ако беше фъч. Или в по-късните години сладкиш Агнес.

След толкова много години сега е време аз да нося тавата с пай, който сама съм приготвила. Има нещо романтично с това, че света не се е променил чак толкова много, че повтаряме стъпките на родителите си и успяваме да зърнем какво са изпитвали те тогава, докато са носили домашно приготвените ястия. Разликата е, че сега аз го правя, защото искам, а те тогава го правеха, защото нямаше какво друго да подариш. По магазините имаше сол и локум.

След известно умуване се спрях на лимонов пай. Киселата му сладост не може да не се хареса на необичащите сладко. Освен това реших да сложа и кафява захар, за да се получи по-сложен, почти меласов аромат. И малко лайм, освен лимони – просто така, за експеримент.

Въоръжена с лимонов пай се запътих смело към дома на приятелите ни и още от вратата ме посрещнаха радостни възгласи – ‘Любимият ми!’ или ‘Толкова отдавна искам да го опитам!’

Бинго.

2

ЛАЙМ И ЛИМОН ПАЙ

За тестото:

150мл много студена вода

455гр брашно

300гр масло (също студено)

5гр сол

За пълнежа:

2 средни лимона

1 лайм

245гр бяла захар

150гр мусковадо захар

4 яйца

Щипка сол

За намазване на горната кора:

1 жълтък

30мл сметана

Плънката на този пай е най-интересната част. Лимоните и лайма трябва да се нарежат на парченца с дебелината на хартия – образно казано, естествено, но колкото по-тънки резенчетата, толкова по-нежна ще е плънката. Заемете се с това с най-голямата доза търпение, което притежавате, защото отнема време. Когато нарежете цитрусите изсипете захарта и оставете да престои между 3 часа и една нощ на стайна температура. Кората на цитрусовите плодове трябва да попие захарта и да омекне.

Тесто е хубаво да го запомните за всякакви пайове. Търпи вариации – добавяне на настъргана лимонова кора, ако ще правите лимонов пай или канела за ябълков, но същността му е една: 1 част вода към 2 части масло и 3 части брашно.

Прави се бързо и лесно както на ръка, така и в кухненски робот. В купа слагате брашното и нарязаното на кубчета масло. Набързо ги втривате, като се стараете да останат цели бучки масло. После добавяте водата (много студена). Замесвате тестото, като не го месите повече от необходимото, за да стане на топка. Когато го разточвате после трябва все още да виждате цели бучки масло, с големина на грахово зърно. Завивате във фолио и пъхате в хладилника за 30 мин най-малко.

Когато сте готови да печете пая извадете тестото от хладилника, разделете го на две и разточете едната част на кръг с диаметър около 33 см за тава 28см. Трябва да покрива дъното, стените и още сантиметър отстрани. Дебелината да е около 4мм.

Положете го в тавата. Разбийте яйцата и хубаво ги разбъркайте с лимоните и лайма. Излейте в тавата, разпределете добре лимони да има навсякъде и покрийте с втората разточена кора, като  след като сте изрязали излишното тесто сплескайте краищата, за да ги запечатате добре. Направете прорези с върха на нож, за да излиза парата и намажете с разбития жълтък и сметана. Охладете в хладилник докато фурната се нагрява.

Печете около 45мин във фурна на 175˚ или докато горната кора стане златиста на цвят и от прорезите излизат капчици врящ сироп. Важно е да разположите тавата за печене в долната част на фурната, за да не изгори горната кора.

Оставете да е охлади, преди да го разрежете. Прекрасен е топъл, със сладолед.

nf

П.С. Виждам как не разбирате, защо в заглавието се споменават ДВА пая, а тук е описан само един. Истината е, че обърках дозировката на тестото и направих двойно повече от необходимото (на който самоувереността надхвърля опита така се получава). В резултат на което направих и втори пай – ябълков. За него съвсем скоро.

7 responses to “Йо-хо-хо и два пая с бутилка ром

  1. Обожаваме лимонов пай,а в този има допълнително закачка по начина по който лимона се обработва и използва така,че непременно ще опитам.Предполагам ,че и бутилката ром от заглавието ще се появи в следващата рецепта.Поздрави!

  2. Силвия, голям пай си направила (и в двата смисъла на думата голям).🙂
    Заинтригува ме съотношението на съставките в тестото. Не съм срещала такава рецепта за тесто за пай. Да си кажа – водата ми се струва много. Но пък знае ли човек, трябва да се опита.

  3. @Дани😀 за рома не се бях замисляла дали бих могла да спретна нещо по-така – но след като вече съм обещала втори пай, ще трябва и нещо с ром да сготвя. (всъщност да не се лъжем рома беше изпит на партито, така че може да не се стигне до рецепта🙂
    @ Йоана рецептата за това тесто е от книгата на Tartine (http://www.tartinebakery.com/), едно от най-добрите френски заведения в щатите. С тестото се работо изключително лесно; издържа дни в хладилник (като ново е само с малко добавяне на брашно, защото се овлажнява) и мога да потвърдя, че беше много вкусно.

  4. Аз имах пред вид ,че може да да се седне на чашка ром и пай,което е добра комбинация .не го включвай в рецепти.Както предлага Евгени -направо едно мохито.

  5. Pingback: Пай II: ябълков « Безкраен пикник·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s