Разядки: Мухамара

Произходът на Мухамара е сирийски – от Алепо. Сега е популярна навсякъде в Западна Азия – Ливан, Израел, Иран, включително и Турция.

1

Мухамара се прави от печени чушки, орехи, трохи. Понякога се слагат подправки, лимонов сок и най-интересната съставка – сок от нар. Сокът от нар не е задължителен – правила съм го по-често без, отколкото със сок, но ако намерите някъде в арабските магазинчета концентрат от този сок – пробвайте го. Има невероятен аромат и сладката му киселост придава много интересен вкус на тази разядка, а и на доста други ястия от арабската кухня.

Като консистенция Мухамара е подобна на Хумос и се хапват по подобен начин – с топене на хляб или зеленчуци; намазан на филия или направо от купичката с пръсти.

2

МУХАМАРА

500гр. печени, обелени чушки

100гр. орехи

1 скилидка чесън (може и без)

1 с.л концентриран сок от нар

3 с.л. трохи

Сока на 1 лимон

½ ч.л. индийско орехче

½ ч.л. канела

½ ч.л. кимион на прах

2 с.л. зехтин + още малко за сервиране

Сол

В кухненски робот най-напред сложете орехите и чесъна и мелете докато станат на едри трохи. Добавете чушките, трохите, солта и мелете докато стане гладка смес. Накрая сложете подправките и зехтина, като може да добавите повече от оказаното в рецептата, ако сместа е прекалено гъста.

Кухненски мъдрости: печете чушките във фурна – стават по-бързо и изискват 0 внимание. Когато купувате чушките имайте предвид, че те доста губят от теглото си, когато се пекат.

Така или иначе каквото и количество да направите от мухамара, ще ви е малко. Върви прекрасно с печено пилешко и всякакви кебапи и кюфтета.

6 responses to “Разядки: Мухамара

  1. Pingback: Маслинена фокача « Безкраен пикник·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s