Разядки: Хумос

1Хумосът е ориенталска разядка, подходяща за предястие, гарниране, леко хапване със салата или (моето любимо!) за гребане на огромни количества, с арабски питки. Хумосът е едно от онези универсални неща, които се харесват почти на всички; има го навсякъде – от малките ресторанти по улиците на Тел Авив, през ливанските ресторанти в София до супермаркетите в Амстердам и Лондон. Това, че го няма по супермаркетите тук ми разбива сърцето, но и ме научи да си го правя по-добре от повечето ресторанти.

За хумоса за нужни три основни съставки и много пожелателни: нахут, тахан и зехтин. Колкото и да ми е тъжно да си призная – хумос с консервиран нахут е пъти по-добър от такъв с прясно сварени. Когато правих хумос за първи път купих ½ суров нахут и го сварих всичкия. Оказа се, че се получава нещо като 4 кила сварен нахут, който замразих частично, а другия се опитахме да изядем. Не се получи – ядохме нахутени неща за закуска, обяд и вечеря, докато не можехме вече дори да го гледаме.

Затова сега купувам консервиран. От Хит. Една консерва е достатъчна за около 300гр хомос, предостатъчен за много изгладнели 2-ма човека или 4-ма хапващи го като разядка.

2

ХУМОС

1 консерва нахут (отцеден от течността, която пазите в отделна съдина)

70гр тахан

3 с. л. зехтин

½ лимон

1-2 скалидки чесън

Сол

Индийско орехче или червен пипер за поръсване

Сложете нахута в кухненски робот, заедно с около 1-2с.л. от течността от консервата, зехтина, тахана, лимоновия сок, солта и чесъна. Мелете, докато се получи гладка смес.

Хумос се прави с опитване. Върха на малка лъжичка ще ви каже дали има нужда от още подправки, дали не е прекалено гъст или (лошо) прекалено рядък. Ако е прекалено гъст може да добавите още зехтин, лимон (ако има нужда) или течност от консервата. Ако е прекалено рядък нищо не може да се направи, така че внимавайте.

Хумосът е по-хубав на следващия ден, защото нахута е абсорбирал добре аромата на подправки и зехтин, така че не се притеснявайте да го приготвяте предварително. Имайте предвид, че има тенденцията да намалява (от чести опитвания) в хладилника, така че може да приготвите повече отколкото ви е нужно – за всеки случай…

П.С. В България няма конвенция дали се нарича хомос или хумус или хумос, както, оказа се и в света може да срещнете hummus изписано, по 3-4 различни начини – houmous, homos… Аз го наричам хумус; убедиха ме, че било правилно да се пише хумос или хoмос, така че оставям на вас да изберете как да го наричате.

Не е важно името – важното е да се хапва..

6 responses to “Разядки: Хумос

  1. И все пак ако имам в този момент само нахут как бих могла да се справя?Рецептата е много подробна и бих искала да опитам.Имам страхотен нахут /смятах да правя фалафел ,за който пък нахута в консерва не ставал и така ….

  2. Не съм правила фалафели – непременно трябва да опитам! Можеш да направиш и двете. Сваряваш нахута и първо правиш фалафели, защото за тях нахута трябва да е по твърд. После след ден-два и хомос.
    За сваряването на нахут ето тук има много хубав метод:
    http://www.mediterranean-food-recipes.com/chick-peas.html
    После следваш рецептата по-горе.

  3. Приготвям хумос по рецепта на „Меню“,като сварявам сух нахут. Получава се страхотен вкус от подправките, които смесвам с пасирания нахут. Определено не се задържа за дълго време в хладилника.🙂

    • Здравейте, тахан има в Хит, Пикадили, Фантастико (поне това, на Черни връх и околовръстното). В Билла няма.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s