Проект: Лайм чийз кейк

1Лек и въздушен, кадифено гладък и прекрасно, светло жълт: това е моят първи чийз кейк.

Вече писах за основата на кейка – грахам бисквити. Естествено, че можете да го направите с купени бисквити, но със увереността на човек ял домашно приготвени бисквити мога да заявя, че нямат нищо общо – домашните миришат на масло и брашно, на истинска кафява захар и мед и можеш да ги хапваш още топли от тавата.

Специфичното за този чийз кейк е, че се пече на водна баня. За да се извади от тавата трябва да ползвате тава, на която и се махат стените. Аз имам такава която е с големина 26см и тя се оказа перфектна като размер.

Да започваме:

3

ЛАЙМ ЧИЙЗ КЕЙК

За основата:

½ порция от тези бисквити, ситно смлени

60гр разтопено масло

½ ч.л. индийско орехче (по желание)

За чийз кейка:

675гр крем сирене Филаделфия

12 жълтъка

1 кутия подсладено, кондензирано мляко

150 мл прясно изцеден сок от лайм

80гр захар

Настъргана кора на 1 лайм

За глазурата:

400гр заквасена сметана

50гр захар

Загрейте фурната на 160˚С. Смлените грахам бисквити разбъркайте с разтопеното масло и индийското орехче. Намажете дъното на тавата с малко масло и изсипете бисквитите на дъното. Разпределете равномерно и притиснете добре навсякъде. Печете във фурната около 8 мин. Ако не ги запечете предварително бисквитите ще поемат от чийз сместа и ще станат разкашкани.

В голяма купа разбийте сиренето Филаделфия. Ако не е на стайна температура ще стане малко по-трудно и ще се лепи по стените на съда. Бъдете търпеливи – красотата на този чийз кейк е в кадифената му гладкост, така че не оставяйте нито една бучка да ви се измъкне.

Добавете жълтъците един по един, като разбивате непрекъснато. Добавете кондензираното мляко, захарта и кората лайм. Продължавайте да бъркате. Когато сте добавили всички съставки и сте се уверили, че няма бучки сместа е готова. Изсипете я върху запечените бисквити.

В голяма тава налейте гореща вода. Сложете една кърпа на дъното (това е за да не тракат двата съда един в друг, докато печете – ритмичното потракване на врящ метален съд е особено влудяващо..) и поставете тавата с чийз кейк върху кърпата. После покрийте с фолио, за да се получи капак – така ще предотвратите образуването на запечена коричка отгоре (нали искаме чийз кейка да е колкото се може по-нежен). Направете няколко отвора във фолиото и пъхнете в загрятата на 160˚С фурна за около час.

След 60мин махнете фолиото и проверете кейка – трябва да е влажен, но като разклатите тавата да не се бълника, а да е като желе. Това значи, че е готов. Оставете да се охлади за около 30мин.

Разбийте сметаната със захарта. Когато кейка се е охладил внимателно нанесете сметаната отгоре.

2

Декорирайте с каквото свежо имате под ръка – стръкчета мента, парченца лайм, ядки.

Наслаждавайте се по-всяко време!

nf

12 responses to “Проект: Лайм чийз кейк

  1. Страхотна е, ако знаеш как ми се прияде ммммм……
    Ще се възползвам да я направя при първа възможност
    Поздрави Латинка

  2. Много е хубав.Харесаха ми и бисквитките .Сега трябва една ресепта с много белтъци.Само да не са целувки-не си „падаме „по тях.Поздравления

  3. Това трябва да е най-вкусния чийз кейк. Добра работа, Силвия.:)

    Дани вече ме изпревари с въпроса за белтъците. Но все пак да попитам, какво си приготви с тях?

  4. Най-напред направих двойна доза ментови маршмелоус (4 белтъка) от твоята рецепта Йоана. Оставих ги да се втвърдят на стайна температура през ноща, после ги нарязах и овалях в пудра захар и станаха невероятни.
    После правих опит да направя едно тесто за пай, което трябваше да бъде нискокалорично и затова само с белтъци, но не се получи (5 белтъка).
    Останалите 3 похарчих като правих бъркани яйца за децата.
    Това е скучната част.
    След като свърших белтъците потърсих какво може да се направи с тях по принцип в интернет и попаднах на ето тази статия:
    http://www.davidlebovitz.com/archives/2007/09/recipes_to_use.html
    Повечето от изброените рецепти са много интересни, но най ме привлече ето тази:
    http://rasamalaysia.com/recipe-souffle-egg-white-balls-with-red/
    Хапвала съм такива сладки приготвени от една японка и бяха невероятно финни. Ще се пробвам да ги направя.

    Благодаря на всички за милите думи – чийз кейка беше наистина невероятен.

  5. Като единствените хора извън семейството на Силвия опитали това вълшебство, мога да свидетелствам с пълна увереност и искреност, че това беше най-жестокият чийз кейк, който някога сме вкусвали. Скоростта на ядене беше уникално бавна, което е много нетипично и е знак, че му се наслаждавахме до последната бисквитена троха в чинията.

    Леко позеленявам като се сетя, че това ти е първи опит! Очакваме втория!

  6. Рецептата е страхотна! Рискувах и я направих за 1-в път за прощъпулника на сина ми вчера. Домашните бисквитите са чудесни ! Срещнах само едно затруднение- тавата за печене. Наложи се да го изпека в йена и първите извадени парчета не изглеждаха мн красиви. Искам да попитам авторката, не пропуска ли нейната тава с отлепящи се стени вода? Аз не посмях да сложа мойта такава във вода, предварително я тествах като я напълних с вода и тя течеше от разни пукнатини, което означаваше, че има огромна вероятност да си наводня чийз кейка. Откъде да намеря такава кръгла форма, с отделящо се дъно, която не пропуска вода?
    Благодаря за споделената рецепта!

    • Мила Милена,

      Оказа се, че и моята тава пропуска, но го разбрах само по лекото навлажняване на бисквитите, което не беше фатално. Купила съм си я от хит или фантастико и съм много доволна.
      Изглежда ето така:
      http://www.decuisine.co.uk/cookshop/bakeware/spring-form-cake-tins.html?id=52e0e2b6b7fd32bbfc6fe7aa36a8a423.1255469976&&referal=/cookshop/bakeware/nonstick_bakeware.html

      Този чийз кейк по принцип е с обръщане – печеш го в истинска тава, после, когато е готов, го слагаш за минута-две на котлона, ‘разхлабваш’ го от тавата, покриваш го с прозрачно фолио, слагаш плоска дъска и ловко го обръщаш. После още веднъж го обръщаш ловко в чинията. Виждала съм как се прави, но не ми дава сърце да опитам. Толкова е прекрасен, че не искам да го изпусна на земята или да го сплескам от паника. Предполагам ще потвъдиш, че е ужасно нежен като текстура.

      Има още едно решение – да не го печеш на водна баня. Следващият чийз кейк, който направих нарочно го пекох без вода и стана също страхотен. Скоро ще пиша.

      Разбира се винаги може да жертваме и първите няколко парчета и да си ги хапваме тайно сами с кафето🙂

      Благодаря за коментара и се радвам, че лайм чийз кейка има още един верен привърженик.

  7. Много интересно е това с обръщането! Не остава ли крем върху фолиото? Нали от това прозрачното, домакинското?
    А когато се пече без водна баня, консистенцията на крема запазва ли се все така еднородна ?

    Благодаря за отговорите. Това е един много уютен и вкусен блог, който спечели завинаги сърцето ми с рецептата за русите браунита ! Чудесни и много изтънчени рецепти!

  8. Скъпа Силвия, следя блога ти от повече от година и съм го оставила да си „втасва“ на топло,във „favorites“,търпеливо, знаейки, че все някога ще му дойде времето. Не случайно пиша коментар точно под тази рецепта. Точно тя ме „запозна“ с теб.И така бих могла и да съм много по-многословна, но ще ти го спестя, само ще кажа,че един от последните ми ФБ статуси е, че ти предлагам брак. Много хора се развеселиха и също така на свой ред те пожелаха…анонимноста е гарантирана. Иначе грахам бисквитките са готови. Получиха се много лесно, като че ли от само себе си. Къщата ухае прекрасно !

    • Мила Надежда, искрено ме разсмя. Знаех, че любовта на мъжете минава през стомаха, но не знаех, че това се отнася и за нас… Прочетох коментарът ти на мъжа ми и той сериозно се притесни от конкуренцията😀
      Наслаждавай се виртуално на рецептите, които пиша…а може един ден и наистина – нищо не се знае.. Животът е пълен с ежедневни чудеса!

  9. Сока от лайм не е описан кога се слага. Предполагам при филаделфията и жълтъците.. там го сложих и дано да стане…🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s