Грахам бисквити

Започнах един проект, който накратко наричам чийз кейк, но пълното му заглавие е ‘Най-добрият чийз кейк, със супер-дупер сложни съставки (и много) в света’. Получи се – невероятно вкусен и огромен, и за изкушение публикувам една снимка от него, но за рецептата и приготвянето ще пиша, след като разкажа как се прави основата на чийз кейка (много важна част!).

2a

С две думи пекат се бисквити, които после се смилат на трохи, смесват се с масло и подправки се запичат леко.

Избрах да направя тесто за бисквити от грахам и мед, което е много подходящи за основа за пайове. Дозата, която направих е достатъчна за основата на чийз кейка +24 бисквити, които станаха хрупкави и дъхави. Децата, които ми помагаха (2бр.) ги излапаха за нула време.

Грахам брашно няма в България (или поне аз не съм намирала). Моето брашно ми беше донесено от Англия, но по принцип то може да се замени с всякакво друго едро смляно брашно – типово, ленено.. Важно е за тексурата на бисквитите – ако е едро смляно брашното стават хрупкави и твърди – истински бисквити.

1

ГРАХАМ БИСКВИТИ С МЕД

330гр бяло брашно

120гр грахам брашно

70гр кафява захар

130гр мед

110гр масло

1 пакетче бакрулувер

1ч.л сол

55мл вода

Канела и/или ванилия по желание

Сложете всички съставки в голяма купа и бъркайте с дървена лъжица, докато се получи почти тесто. Ако има нужда добавете още малко вода, но не бързайте да го правите. Сместта наистина е суха, но накрая се получава тесто, което може да се меси и точи.

На много леко набрашнена повърхност (или покрита с фолио, както аз правя, за да си спестя бърсането на тесто от масата) изсипете полу-смесеното тесто и месете за кратко, само докато стане на топка.

Разделете на две равни части.

2

Едната (която ще е основата на чийз кейка) няма нужда да оформяте на бисвити. Просто разточете до дебелина 5мм, сложете в тава, покрита с хартия за печене и пъхнете във фурна, на 160˚С. Печете около 10мин.

Другата ½ от тестото отново разточете с дебелина 5мм, но предварително начертайте с нож, в произволно избрани бисквитени форми – квадрати, ромбове, правоъгълници. Печете също за 10мин на 160˚С. Аз ги пекох едновремено, като към 7-8 мин размених местата на тавите.

Оставете да изстинат, преди да нарежете бисквитите. Дръжте в плътно затворен буркан или кутия, за да не изсъхват.

Така, освен 24 бисквити, се сдобихме и с основата на чийз кейка, рецептата за който събирам сили да напиша.

nfП.С. Таблицата е за 48 бисквити, което е цялата доза, разделена на бисквити с размер 2/2 см.

9 responses to “Грахам бисквити

  1. Грахам брашно се продава в Хит, Пикадили, Метро и диетичните магазини. Освен от София Мел и Техра се произвежда и от още няколко фирми. Универсално е за грахам крекерите (бисквити) и ако се замени с пълнозърнесто ефекта няма да е съвсем същия.
    Много добро предложение за основа на домашен чийз кейк.🙂

  2. Йоана, както винаги много по-добре осведомена от мен🙂
    И аз мисля, че замяната на грахам брашното не е добра идея – вкуса на бисквитите е в него…

  3. Обожаваме чийз кейк ,но естествено го правя с готови бисквити.Благодаря за подробната рецепта.На всяка цена ще опитам /но нека малко се захлади,че нещо в жегите съм на „по-мързелешки“рецепти.Както пише Йоана и аз видях в Пикадили „грахам“брашно

  4. Pingback: Проект: Лайм чийз кейк « Безкраен пикник·

  5. Чудни се оказаха тези грахам бисквитки! Дори претенциозната ми малка дъщеря ги хареса. Благодаря за рецептата и въобще за прекрасния блог!

      • Здравей! Дали може меда да се избегне? Да се замени с повече захар или…?

      • Мария, разбира се че може, но ще са по-сухи. За да избегнеш този ефект замени го с петмез или кленов сироп или в най-лошия случай с кафява захар.

  6. Правя тези бисквитки вече 4-5 пъти и всеки път стават невероятно вкусни и ароматни. Използвам кафява захар Мусковадо , режа ги с формички на животни и детето ми ги обожава🙂 Съхранявам ги в кутия и дори и десет дни след като съм правила, пак са много вкусни. Определено са чудесна алтернатива на купешките бисквити, пъсни с Е- та и разни други екстри🙂
    Хиляди благодарности за рецептата !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s