Тайната е в заливката

Винаги, когато ходя в Бутчърс, си поръчвам салата. Много хубаво правят зелената салата, една такава, направо заразно вкусна – като си помисля за зелена салата, усещам вкуса на тяхната заливка в устата си и веднага ми се ходи пак там.

Днес както си седях и анализирах ситуацията с прилепчивото ходене до Бутчърс се сетих, че много отдавна искам да експериментирам със салатни заливки. Знам, че много ресторанти само така работят. Откриват 2-3 прекрасни соса и ги бъркат в големи количества, за да са готови за салатите като им потрябват. Това не е никак лесно, защото трябва винаги строктно да се спазва рецептата, за да не се разочароват клиентите.

Веднъж попитах в Дани’с как правят техния сос и сервитьора с право ми каза, че е тайна. Явно и преди го бяха питали, защото никак не се изненада от въпроса ми. Беше много учитив и просто ми каза, че си е техен патент и не желаят да го споделят.

1

Та днес направих една заливка, която стана много различна от всички, което съм опитвала в ресторантите досега. Старателно си я записах и се надявам да успея пак да я възпроизведа.

‘ЗЕХТИН И ЛАЙМ’ САЛАТНА ЗАЛИВКА

200мл зехрин

150мл сок от лайм

1-2 скилидки счукан чесън

5гр силна горчица

5гр захар

15гр сол

2гр черен пипер

Приготвих заливката като сложих всички продукти в кухненси робот и натиснах копчето PULSE 20-тина пъти. Така съставките се размесват, без да се бъркат агресивно. Може също да сложите всичко в бутилка, която се затваря много добре и да разклатите бутилката силно, докато консистенцията на соса ви харесва.

Може да се замнят съставките по желание нато лимон, вместо лайм, мед, вместо захар,бял пипер, вместо черен. Ето тук има цяла страница с вариации за четящите английски.

Това количество сос е достатъчно за 12 индивидуални салати (средно по 30мл на салата).

2

3

Ползвах заливката на зелена салата със сушени и пресни домати. Стана много, много вкусна и свежа.

nfТаблицата с хранителните стойности се отнася само за заливката на една салата.

3 responses to “Тайната е в заливката

  1. По принцип „аксесоарите“правят ястието.Така че си права за соса-този стои малко „френско“ с горчицата.Преди време имах гостенка от Франция,която заля салата от пресен спанак с такъв сос /нямах лайм,та с обикновен лимон/

    • Знаеш ли, права си – доста е френско. Чак сега го осъзнах, като го спомена. Аз веднъж съм била във Франция, но наблягах на кроасаните.
      Надявам се скоро да събера смелост да направя домашни кроасани…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s