Печени патладжани с фета

2За първи път опитах тези патладжани, седнала високо над бреговата линия на морето, съвсем на края на скалите, в една таверна, в село Афитос. Беше ветровит майски ден и ние бяхме единствените на ‘улицата’ – всички останали се бяха скатали зад пластмасовите прегради срещу вятър, които има почти всяка гръцка таверна – хем се наслаждаваш на гледката към бурното море и вълните, хем си на завет. Така таверните успяват да се подуят до неочаквани размери – от малки кръчмички през зимата се уголемяват три, понякога четири пъти през лятото.

Седим си ние и поръчваме ли поръчваме: току-що уловена риба, крехки калмари, хрупкави тиквички, ориз с миди, салата рукола и.. тези патладжани. Влюбих се!

Аз винаги съм си падала по патладжаните и всичките им вариации, но така никога не ги бях опитвала. Сухия босилек (тази рецепта става по-добре със сух), сиренето фета и много, много зехтин му придават толкова автентичен и лек вкус, съвсем нетипичен за патладжаните в кьопоолу или индийската им версия.

Естествено веднага си ги приготвих в къщи. Не е трудно, ако се спазват 1-2 важни правила.

Първо, купувайте най-пресните възможни патладжани. Колкото повече остаряват, толкова по-горчиви стават патладжаните, а тези нямат отцеждане, както нарязаните на кръгчета.

Второ, печете патладжаните много бавно. Аз обикновенно купувам много – 6-7-8 и ги пека час, час и ½ във фурната на 180˚C. Патладжаните могат да престояват в хладилника 3-4 дни, като само ги претоплете във фурната преди сервиране или ги яжте студени, ако така предпочитате.

1

ПАТЛАДЖАНИ С ФЕТА

(рецепта за 4 човека)

4 големи патладжана

1-2 скилидки чесън

60мл зехтин

20мл балсамов оцет

80гр сирене фета (или бяло, българско)

Печете патладжаните дълго, на слаб огън докато си пуснат соковете и омекнат. Междувременно счукайте чесъна, смесете със зехтина, оцета и малко сол. Когато изстинат обелете патладжаните, поставете в индивидуални чинии, залейте със соса и поръсете с босилек и сирене.

Пазете порциите на топло докато стане време да ги поднасяте.

nf

8 responses to “Печени патладжани с фета

  1. Мммм страхотна рецепта, Афитос и Фурка са любими наши места🙂 С този вкус ме върна в приятни спомени. Благодаря🙂 Хубава вечер от мен!

  2. Много е вкусно в Гърция! Няма огромно разнообразие, както тук, но каквото правят – го правят добре. От там свикнах да ползвам зехтин за всичко и да тача тиквичките и патладжаните повече от картофите.
    Като си помисля за Гърция и почвам да огладнявам! Ето и сега така…🙂

  3. Вече ми стана една от любимите рецепти за патладжан!
    Толкова бързо, лесно и вкусно!

  4. точно там опитах патладжани със сирене и прекрасна прясна риба и вкусът ми е останал като спомен от гърция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s