Патладжаните винаги са ми били любими. Често ме боли корем от тях, чувала съм, че били вредни, но са толкова вкусни, че не мога да престана да ги готвя и ям.
Тази рецепта е индийска и е малко за по-напреднали от предишните, които съм публикувала тук, защото има неочаквано смесване на вкусове – патладжан, лук, стафиди, кашу и кисело мляко.
Това е една от най-вкусните рецепти с патладжани, която съм яла, така че дори и да изпитвате съмнения – пробвайте. Времето за приготвяне е около 20 мин.
Патладжани с лук
2-3 патладжана, нарязани на кръгчета
2-3 глави лук, нарязани на много тънки полумесеци
1 ч.л семена от горчица
2 ч.л сусам
½ чаша стафиди (100гр)
½ чаша кашу, леко натрошено (100гр)
½ ч.л лют червен пипер
1 ч.л гарам масала
2 ч.л сок от лимон (лайм)
2 ч.л брашно
½ чаша кисело мляко
Сол
Нарежете патладжаните на кръгчета и изпържете до златисто. Посолете и сложете да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия и оставете настрана.
В тиган запържете лука и семената от горчица на среден огън, докато омекне лука (4 мин.), добавете стафидите, сусама, кашуто (запазете малко за поръсване на готовото ястие), гарам масала, лютия пипер и брашното. Бъркайте около 2 мин. Добавете лимоновия сок, киселото мляко, покрийте и оставете да къкри минута-две.
Сложете патладжана в чиния, полейте със соса, поръсете с останалото кашу.
Поднесете с нещо семпло – наан или Басмати ориз, защото яденето е с доста богат вкус и доминира над всичко.
страхотен блог, облизвам се на патладжаните 🙂
Pingback: Печени патладжани с фета « Безкраен пикник·